Ένας άλλος Ήλιος, μία άλλη Γη

Επιστήμονες ανακάλυψαν πλανήτη και αστέρι που θυμίζουν πάρα πολύ το δικό μας ηλιακό σύστημα και τη λειτουργία του.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αστρονομική κοινότητα εντοπίζει πλανήτες που μοιάζουν αρκετά στη Γη και οι οποίοι συνήθως περιβάλλονται από ερυθρά αστέρια νάνων, η ακτινοβολία των οποίων καθιστά τους εν λόγω πλανήτες ακατοίκητους. Ένα νέο όμως διαστημικό σώμα φέρεται να θυμίζει όσο κανένα άλλο στο πρόσφατο παρελθόν τον δικό μας. 

Ερευνητές ανακάλυψαν έναν εξωπλανήτη, μεγέθους δύο φορές όσο η Γη, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το αστέρι Kepler-160. Το τελευταίο, του παρέχει το 93% του φωτός του, σε μία αντιστοιχία που θυμίζει πολύ εκείνη του Ήλιου στον δικό μας πλανήτη. Τα παρόμοια στοιχεία όμως δεν περιορίζονται μόνο σε αυτά, καθώς η τροχιά του αστεριού αλλά και η απόστασή του από τον πλανήτη είναι σχεδόν ίδια με εκείνη στη σχέση Γης - Ήλιου. Για την ακρίβεια, χρειάζονται 378 ημέρες για να ολοκληρωθεί μία πλήρη περιστροφή, την ώρα που η δική μας αντιστοιχία είναι εκείνη του ενός έτους (365 ημέρες).

Ένας άλλος Ήλιος, μία άλλη Γη

Η ομάδα των επιστημόνων που εντόπισε τον εξωπλανήτη βασίστηκε σε παλιά δεδομένα του Διαστημικού Τηλεσκοπίου Kepler και χρησιμοποιώντας δύο νέους αλγορίθμους με σκοπό τη μελέτη της φωτεινότητας του αστεριού. Οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για έναν κανονικό πλανήτη, ωστόσο θα σιγουρευτούν στο 99% μόλις έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb. Σε περίπτωση που σου γεννήθηκε το ερώτημα αν θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε αυτόν τον πλανήτη, μάθε πως είναι πολύ -πάρα πολύ- μακριά. Για την ακρίβεια, απέχει 3.140 έτη φωτός. Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποκλείσει πως οι συνθήκες σε αυτόν είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες της Γης. Ούτε όμως και να το επιβεβαιώσει.


Διάβασε ακόμη για το rover που θα μας πει τα πάντα για τον Άρη, πώς η NASA θα προστατεύσει τη Γη από τους διαστημικούς ιούς και την πιο κοντινή Μαύρη Τρύπα του διαστήματος.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.