Eshop-απάτες: Η πανδημία του ίντερνετ

Όλο και περισσότερα τα κρούσματα από ηλεκτρονικά καταστήματα που εισπράττουν και στη συνέχεια εξαφανίζονται.

Γράφει: Esquire Editors 03 Οκτωβρίου 2020

Ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα ηλεκτρονικών καταστημάτων που λαμβάνουν παραγγελίες, εισπράττουν χρήματα και στη συνέχεια γίνονται… καπνός. Λίγες ημέρες μετά από την δημοσιοποίηση πορίσματος του Συνηγόρου του Καταναλωτή για την εταιρεία Mobilepoint.gr από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, ανακοινώθηκε από την γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πρόστιμο 250.000 ευρώ για την εταιρεία GF Electronics.

Πρόκειται για μια ακόμη μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία η οποία δημιούργησε eshop και στη συνέχεια βάρεσε "κανόνι” αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατοντάδες πελάτες που με δέλεαρ τις χαμηλές τιμές είχαν προπληρώσει παραγγελίες, οι οποίες δεν εκπληρώθηκαν ποτέ.

Βάσει των στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί στο ΓΕΜΗ η GF ELECTRONICS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Σύμφωνα με τις μοναδικές οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και αφορούν το διάστημα 1η Μαϊου ως 31 Δεκεμβρίου 2019 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 2,2 εκατ. ευρώ με κόστος πωλήσεων 2,52 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η εταιρεία πουλούσε με ζημιές, οι οποίες μαζί με τα λειτουργικά έξοδα ξεπέρασαν τα 402.980 ευρώ, μέσα σε ένα διάστημα επτά μηνών.

Το πρόστιμο των 250.000 ευρώ, αν και ιδιαίτερα "τσουχτερό”, πιθανότατα δεν θα εισπραχθεί ποτέ. Ο τρόπος που λειτουργούν τα συγκεκριμένα eshop επιτρέπει την γρήγορη εμφάνιση αλλά και την γρήγορη εξαφάνιση τους. Όπως μάλιστα σημειώνουν ειδική της αγοράς, με μια αλλαγή στο όνομα και το λογότυπο, μπορεί το ίδιο ηλεκτρονικό κατάστημα να λειτουργεί με νέα ταυτότητα μέσα ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάιο η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 330.000 ευρώ σε πέντε ηλεκτρονικά καταστήματα που ακολουθούσαν αυτές τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Απ’ αυτά τα πέντε eshop μόλις ένα φαίνεται να εξακολουθεί να λειτουργεί. Όλα τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί από το Διαδίκτυο. Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε και η επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ σε μια και μόνο εταιρεία που διατηρούσε eshop. Είναι άγνωστο το πόσα απ’ αυτά τα πρόστιμα έχουν εισπραχθεί.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή συνιστά στους καταναλωτές να προτιμούν αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα και να αποφεύγουν e-shop που απαιτούν, αποκλειστικά, την προείσπραξη του τιμήματος των αγαθών μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, paypal ή τραπεζικού εμβάσματος και δεν διαθέτουν την αντικαταβολή ή την ηλεκτρονική πληρωμή τη στιγμή της παράδοσης του προϊόντος ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.

Του Κώστα Κετσιετζή/ Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κι όμως, υπάρχει ένα τρελό σχέδιο για ζωή στον Άρη

Το μόνο που χρειάζεται είναι να φτιάξουμε ένα τεχνητό μαγνητικό πεδίο.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

3 τρικ του Harvard για να εκπαιδεύσεις το μυαλό σου

Κράτησε το μυαλό σου σε φόρμα με τις κατάλληλες ασκήσεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ποιους αφορά τελικά το bodybuilding

Ένας bodybuilder που κατεβαίνει σε αγώνες μας εισάγει στον συναρπαστικό κόσμο του bodybuilding.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Πώς θα έμοιαζε το Instagram της Bo Derek αν το διαχειριζόμασταν εμείς

H Bo Derek χωρίς τα ξανθοχρυσαφένια της κοτσιδάκια σε φαντασιακές ινσταγκραμικές περιπέτειες.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη διαλειμματική νηστεία

Τα οφέλη και οι παγίδες ενός εκ των μεγαλύτερων διατροφικών trends των τελευταίων ετών.

Η είσοδος της Ελλάδας στον ψηφιακό χάρτη

Η Amazon Web Services (AWS) μας συμπεριέλαβε στη δημιουργία υποδομών "τοπικών ζωνών" μαζί με άλλες 20 ευρωπαϊκές τοποθεσίες.