Eshop-απάτες: Η πανδημία του ίντερνετ

Όλο και περισσότερα τα κρούσματα από ηλεκτρονικά καταστήματα που εισπράττουν και στη συνέχεια εξαφανίζονται.

Γράφει: Esquire Editors 03 Οκτωβρίου 2020

Ολοένα και αυξάνονται τα κρούσματα ηλεκτρονικών καταστημάτων που λαμβάνουν παραγγελίες, εισπράττουν χρήματα και στη συνέχεια γίνονται… καπνός. Λίγες ημέρες μετά από την δημοσιοποίηση πορίσματος του Συνηγόρου του Καταναλωτή για την εταιρεία Mobilepoint.gr από τον Συνήγορο του Καταναλωτή, ανακοινώθηκε από την γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή πρόστιμο 250.000 ευρώ για την εταιρεία GF Electronics.

Πρόκειται για μια ακόμη μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία η οποία δημιούργησε eshop και στη συνέχεια βάρεσε "κανόνι” αφήνοντας ξεκρέμαστους εκατοντάδες πελάτες που με δέλεαρ τις χαμηλές τιμές είχαν προπληρώσει παραγγελίες, οι οποίες δεν εκπληρώθηκαν ποτέ.

Βάσει των στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί στο ΓΕΜΗ η GF ELECTRONICS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2019. Σύμφωνα με τις μοναδικές οικονομικές καταστάσεις που αναρτήθηκαν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου και αφορούν το διάστημα 1η Μαϊου ως 31 Δεκεμβρίου 2019 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 2,2 εκατ. ευρώ με κόστος πωλήσεων 2,52 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η εταιρεία πουλούσε με ζημιές, οι οποίες μαζί με τα λειτουργικά έξοδα ξεπέρασαν τα 402.980 ευρώ, μέσα σε ένα διάστημα επτά μηνών.

Το πρόστιμο των 250.000 ευρώ, αν και ιδιαίτερα "τσουχτερό”, πιθανότατα δεν θα εισπραχθεί ποτέ. Ο τρόπος που λειτουργούν τα συγκεκριμένα eshop επιτρέπει την γρήγορη εμφάνιση αλλά και την γρήγορη εξαφάνιση τους. Όπως μάλιστα σημειώνουν ειδική της αγοράς, με μια αλλαγή στο όνομα και το λογότυπο, μπορεί το ίδιο ηλεκτρονικό κατάστημα να λειτουργεί με νέα ταυτότητα μέσα ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον περασμένο Μάιο η Γενική Γραμματεία Προστασίας του Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 330.000 ευρώ σε πέντε ηλεκτρονικά καταστήματα που ακολουθούσαν αυτές τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Απ’ αυτά τα πέντε eshop μόλις ένα φαίνεται να εξακολουθεί να λειτουργεί. Όλα τα υπόλοιπα έχουν εξαφανιστεί από το Διαδίκτυο. Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε και η επιβολή προστίμου 300.000 ευρώ σε μια και μόνο εταιρεία που διατηρούσε eshop. Είναι άγνωστο το πόσα απ’ αυτά τα πρόστιμα έχουν εισπραχθεί.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή συνιστά στους καταναλωτές να προτιμούν αξιόπιστα και γνωστά ηλεκτρονικά καταστήματα και να αποφεύγουν e-shop που απαιτούν, αποκλειστικά, την προείσπραξη του τιμήματος των αγαθών μέσω πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας, paypal ή τραπεζικού εμβάσματος και δεν διαθέτουν την αντικαταβολή ή την ηλεκτρονική πληρωμή τη στιγμή της παράδοσης του προϊόντος ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής.

Του Κώστα Κετσιετζή/ Από: Capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Sprint Murph, η πιο άγρια άσκηση για να κάψεις λίπος

Το Sprint Murph είναι σωστό challenge, ένα από τα πιο σύντομα και πιο βάναυσα προγράμματα προπόνησης του κόσμου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα fitness λάθη των πρωτάρηδων

Υπάρχουν τέσσερα συχνά λάθη και τέσσερις τρόποι για να τα αποφύγεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ασβεστοποιό τενοντίτιδα ώμου

Το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες 30-60 ετών, ενώ η αιτία του μέχρι στιγμής δεν είναι απόλυτα γνωστή.

Τα Apple Vision Pro και το ενδεχόμενο να αλλάξουν την τεχνολογία για πάντα

Η νέα καινοτομία της Apple ονομάζεται Vision Pro και -σίγουρα- θα σε ενθουσιάσει.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Όταν ο Leonardo DiCaprio έφαγε 'άκυρο' από τη Gwyneth Paltrow

Leonardo DiCaprio και Gwyneth Paltrow ήταν "κατά το ήμισυ" τελειωμένη υπόθεση, εκείνος ήθελε τουλάχιστον.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Κάποιοι λόγοι για τους οποίους δε βρίσκεις σύντροφο

Μία καλή κουβέντα με τον εαυτό σου και τις ανάγκες σου, είναι μία καλή αρχή.

Γραφει Πωλινα Φραγκου