Ζούμε σε εποχές που η διαδικτυακή ασφάλεια είναι το άλφα και το ωμέγα, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν αρκετές έρευνες που δείχνουν πως εκεί έξω υπάρχει ακόμα πάρα πολύς κόσμος που συνεχίζει να χρησιμοποιεί κωδικούς όπως "123456” χωρίς να αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που διατρέχει. Την ίδια, βέβαια, στιγμή πολύς κόσμος φτάνει στο άλλο άκρο: στην προσπάθειά του να νιώσει όσο πιο ασφαλής γίνεται δημιουργεί κωδικούς τόσο δύσκολους -γεμάτους σύμβολα, αριθμούς, κεφαλαία και μικρά γράμματα που παραπέμπουν στη σφηνοειδή γραφή-  που είναι σχεδόν απίθανο να θυμάται την επόμενη μέρα.

Αν ο κωδικός σου είναι κάτι του τύπου "kkj§? __ oUi45ù ° th ° #" τότε είσαι μάλλον ασφαλής από τους hackers, κάθε φορά όμως που θα προσπαθείς να κάνεις log in σε μία νέα συσκευή είτε θα σπας το κεφάλι σου, είτε θα πρέπει να κουβαλάς κάποιο χαρτάκι μαζί σου (σ.σ: κάτι πολύ επικίνδυνο που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάνεις), είτε πολύ απλά δε θα τον θυμάσαι.

Η λύση

Ποια λοιπόν είναι η λύση για να δημιουργήσεις έναν εξαιρετικό πολύπλοκο κωδικό που όμως παράλληλα είναι πολύ εύκολο να τον θυμάσαι; Πιστεύεις ότι είναι αδύνατο; Κάνεις λάθος. Απλά χρειάζεται να εφαρμόσεις ένα πολύ απλό trick.

Τι μουσική σου αρέσει να ακούς; Σκέψου ποια είναι η αγαπημένη σου μπάντα και ποιο είναι το αγαπημένο σου τραγούδι από αυτή. Ας πούμε ότι είναι οι Beatles και ότι λατρεύεις το Yesterday. Προφανώς και θυμάσαι τους στίχους απ’ έξω: "Yesterday, all my troubles seemed so far away / Now it looks as though they're here to stay / Oh, I believe in yesterday".

Ας επιλέξουμε τώρα το πρώτο γράμμα από κάθε λέξη με δύο εξαιρέσεις τον "τόνο" στο they’ re και τη μετονομασία του to σε 2:

  • " Y esterday,a ll m y troubles s eemed s o ar a way / ow i t l ooks a s t hough h t hey ' re h ere t o s tay / O h , I b elieve i n y esterday "

Ποιος είναι το αποτέλεσμα αυτής της κωδικοποίησης; 

  • Y, amtssfa / Nilatt'h2s / O, Ibiy

Πόσες πιθανότητες πιστεύεις ότι υπάρχουν για να σπάσει κάποιος αυτόν τον κωδικό; Από ελάχιστες έως καμία. Αν τώρα δεν είσαι μεγάλος fan της μουσικής μπορείς να κάνει το ίδιο κόλπο, χρησιμοποιώντας πάντα λατινικούς χαρακτήρες, βάζοντας στο μυαλό σου μία φράση που δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσεις. Όπως για παράδειγμα το όνομα του πρώτου σου σκύλου: "My first dog's names was Hectror and he lived to be 13 years old". Πάρε τώρα τα πρώτα γράμματα και τον αριθμό και φτιάξε τον κωδικό σου. Είδες; Δεν είναι τόσο δύσκολο τελικά.