Τι πρέπει να κάνεις αν πέσεις θύμα hackers

Μερικές απλές συμβουλές για να σώσεις την υπόληψη και το πορτοφόλι σου.

Κάθε κρίση είναι ευκαιρία. Ιδιαίτερα για τους επιτήδειους, εκείνους που δεν έχουν ηθικό φραγμό, αυτούς που ζουν ως παράσιτα κλέβοντας, εξαπατώντας και ληστεύοντας. Δυστυχώς, ο ηλεκτρονικός κόσμος, όπως και ο πραγματικός, δεν είναι απόλυτα ασφαλής ενώ μάλιστα η πανδημία τον έκανε ένα τσικ πιο επικίνδυνο λόγω των ικανότατων hackers που έχοντας πολλά χρονιά εμπειρίας πια λυμαίνονται σαν άλλοι πειρατές το ίντερνετ.

Σύμφωνα με την Thales, μια γαλλική εταιρεία ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, οι μεγάλης κλίμακας καμπάνιες εξαπάτησης χρησιμοποιούν την κρίση της Covid-19 ως τρόπο διάδοσης ransomware, εγκατάστασης κακόβουλων λογισμικών που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα και κατευθύνουν τους χρήστες σε δόλιες ιστοσελίδες σχετικά με τον κορονοϊό.

Τι μπορείς να κάνεις αν πέσεις θύμα hacker τώρα που οι πιθανότητες είναι περισσότερες από ποτέ; Ακολουθούν μερικές απλές συμβουλές που ίσως σώζουν την υπόληψη αλλά και –κυρίως- το πορτοφόλι σου.

Πώς θα το καταλάβεις

Τι πρέπει να κάνεις αν πέσεις θύμα hackers

Σε ένα κλασικό σενάριο, αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει ασυνήθιστη δραστηριότητα στον τραπεζικό λογαριασμό σου, ενώ είναι πολύ πιθανό να λάβεις ειδοποιήσεις από την Google, το Facebook ή την Apple ότι κάποιος προσπάθησε να μπει στον λογαριασμό σου από ασυνήθιστη τοποθεσία. Αυτό, το τελευταίο, δε μεταφράζεται απαραίτητα σε παραβιασμένο λογαριασμό, αλλά είναι σίγουρα ένας μίνι συναγερμός ότι κάτι κακό μπορεί να συμβαίνει ή να συμβεί.

Άμεση ενημέρωση

αλλαγή κωδικών 1

Αν δεις την οποιαδήποτε ασυνήθιστη συναλλαγή στον τραπεζικό σου λογαριασμό (σ.σ: ακόμα και αν πρόκειται για μικροπόσό) καλό είναι να ενημερώσεις άμεσα κάθε τράπεζα στην οποία διατηρείς λογαριασμό. Το ίδιο ισχύει και για το Paypal. Τέλος, αν θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ενημέρωσε και τα social media (Facebook) ή τους τεχνολογικούς γίγαντες στους οποίους διατηρείς προφίλ (Google, Apple). Ακόμα και αν δεν έχεις πέσει θύμα οικονομικής απάτης, δεν είναι καθόλου ευχάριστο να στέλνεις -εν αγνοία σου- άσχετο πορνογραφικό υλικό σε φίλους και γνωστούς.

Αλλαγή κωδικών

αλλαγή κωδικών 2

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς συνήθως έχουμε ένα ή το πολύ δύο κωδικούς για κάθε μας λογαριασμό και προφίλ. Μία όχι και πολύ σοφή τακτική με άλλα λόγια. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν αντιληφθείς ότι έχεις πέσει θύμα hackers, μη βαρεθείς να αλλάξεις κωδικούς - το ζήτημα είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι δείχνει αρχικά. Αν τώρα θες να μάθεις πώς να φτιάχνεις πανίσχυρα passwords, ακολουθεί ένα αναλυτικό tutorial πατώντας εδώ.

Όσο για το κατά πόσο ή πρέπει να μοιράζεσαι τα προσωπικά σου data online; Αυτό είναι μία άλλη πικρή συζήτηση που σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με τις προσωπικές ελευθερίες και τους κανονισμούς GDPR. H αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλοι το κάνουμε πια, αφού μας ζητείται συνεχώς και από τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Καλό είναι όμως να έχουμε στο μυαλό μας, πέρα από ότι τα data μας είναι πολύτιμα και αυστηρά προσωπικά, ότι όσα περισσότερα δικά μας στοιχεία υπάρχουν στο ίντερνετ, τόσο περισσότερο κινδυνεύουμε από hackers.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Pierce Brosnan και Helen Mirren μόλις υπέκυψαν στο Netflix

Η πλατφόρμα απέκτησε τη μεταφορά του μυθιστορήματος The Thursday Murder Club και οι δύο ηθοποιοί θα πρωταγωνιστήσουν.

5 επιστημονικοί λόγοι που δε μπορείς να διαχειριστείς τον θυμό

Γιατί, δε μαθαίνουν όλοι να εκφράζουν τα συναισθήματά τους και το θυμό τους με υγιείς τρόπους...

H Anne Hathaway είναι πλέον αγνώριστη

Η αλλαγή στην εμφάνισή της που δεν περίμενε κανείς.