Το 2020 ήταν η χρονιά (και) του TikTok

Ένα από τα καταφύγια του ίντερνετ για το πιο δύσκολο έτος του αιώνα μέχρι στιγμής.

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 30 Δεκεμβρίου 2020

Υπήρχε ήδη εδώ και περίπου 3 χρόνια αλλά δεν χωρά αμφιβολία πως το TikTok γνώρισε ημέρες δόξας μέσα στο 2020, ειδικά κατά την περίοδο του πρώτου lockdown. Το κινέζικο social medium γιγαντώθηκε τόσο τους προηγούμενους μήνες που σχεδόν όλοι οι ανταγωνιστές του το παρακολουθούσαν να καλπάζει.

Ακόμη και τη στιγμή που μπήκε στο μάτι της -πρώην πια- κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν έχασε σε καμία περίπτωση τη δημοτικότητά του. Το αντίθετο μάλιστα.

Καλπάζοντας προς την κορυφή

Μέσα στον Δεκέμβριο, κατάφερε μάλιστα να ξεπεράσει το Facebook ως το πιο downloaded app σε iOS και Android κατά τη διάρκεια ενός έτους, κάτι που αντικατοπτρίζει το γκελ που κάνει στους χρήστες των social media και ειδικά όσον αφορά τις μικρότερες ηλικίες. Δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα να πούμε πως θυμίζει αρκετά το Vine (την πλατφόρμα βίντεο που έσβησε αθόρυβα το 2016), χτίζοντας ουσιαστικά πάνω στα ιντερνετικά ερείπια που αυτό δημιούργησε.

Το 2020 ήταν η χρονιά (και) του TikTok

Πιθανότατα, τότε, το κοινό να μην ήταν ακόμη έτοιμο για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση το TikTok συντηρεί το fun του, μένοντας μακριά, λόγω του format και του ύφους του, από fake news και χρήστες που θέλουν να εκμεταλλευτούν για πολιτικούς ή άλλους αντίστοιχους στόχους.

Σε μια χρονιά που η πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού κλείστηκε στο σπίτι της, ψάχνοντας μέσα για να εκφραστεί και να διασκεδάσει, οι TikTokkers έδωσαν ένα masterclass δημιουργικότητας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως απαραίτητη προϋπόθεση ήταν οι δάφνες ποιότητας. 

Όχι μόνο χορευτικά

Εκατομμύρια βίντεο του TikTok μοιράστηκαν σε όλες τις υπόλοιπες πλατφόρμες και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Και δεν μιλάμε μόνο για τα χορευτικά και τα σπιτικά βίντεο με οτιδήποτε μπορεί να φανταστεί κάποιος. Το εν λόγω μέσο ήταν ένας ζωτικός πόρος επικοινωνίας με όσα συνέβαιναν στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τις διαδηλώσεις του κινήματος Black Lives Matter - κάνει που συνέβη και με άλλες διαδηλώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τρόπο που να καταλαβαίνουν απόλυτα οι νέοι. Αυτοί ήταν άλλωστε και οι κύριοι δημιουργοί περιεχομένου.

Πολλοί ειδικοί μάλιστα έχουν προτείνει σε κυβερνήσεις τη χρήση influencers και επιστημόνων, που μέσα από το TikTok θα τρέξουν καμπάνιες υπέρ του εμβολιασμού εναντίον του κορονοϊού και κατά των θεωριών συνωμοσίας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Bill Gates και ο έρωτάς του με την τεχνητή νοημοσύνη

Για τον Bill Gates η τεχνητή νοημοσύνη είναι τόσο επαναστατική όσο τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Γιατί το να πίνεις συνεχώς νερό δεν είναι καλή ιδέα

Ξέρεις ότι η καλή ενυδάτωση είναι σημαντική για την υγεία σου. Τα παρακάτω όμως ίσως δεν τα γνωρίζεις.

Γιατί ο Mark Zuckerberg δίνει στα παιδιά του ονόματα Ρωμαίων αυτοκρατόρων;

Ο Mark Zuckerberg έγινε για τρίτη φορά μπαμπάς και η τρίτη του κόρη λέγεται Aurelia.

Προσεχώς τα Hyundai θα τα φορτίζονται από ρομπότ

Η Hyundai παρουσίασε την τελική μορφή που θα έχει το ρομπότ το οποίο θα αναλάβει να φορτίζει τα μελλοντικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα της.

Γραφει TopGear

Bubble rooms, η νέα τάση στο camping

Τα bubble rooms σου επιτρέπουν να βρίσκεσαι σε άμεση επαφή με τη φύση ενώ απολαμβάνεις όλα τα κομφόρ ενός ξενοδοχείου.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Νάξος, η επίσημη αγαπημένη της εφημερίδας Sun

"Τα καλύτερα στοιχεία από κάθε ελληνικό νησί τα συναντάς σε ένα".