Ο Elon Musk θα έχει στείλει ανθρώπους στον Άρη μέχρι το 2026

Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο ίδιος, παρότι κάτι τέτοιο μοιάζει προς το παρόν απίθανο.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 21 Ιανουαρίου 2021

Άπαντες πια σε αυτόν τον πλανήτη, ίσως και σε κάποιους άλλους, έχουν αντιληφθεί την καινούρια εμμονή του Elon Musk που δεν είναι άλλη από την κατάκτηση του διαστήματος. Πιο συγκεκριμένα, ο Νοτιοαφρικανός entrepreneur έχει θέσει ως στόχο να είναι ο πρώτος που θα φτάσει (η εταιρεία του δηλαδή) στον Άρη.

Πριν λίγες ημέρες ο Musk βρέθηκε σε μία τελετή απονομής βραβείων και μίλησε σχετικά με τα πλάνα του. Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως το αργότερο μέχρι το 2026 η SpaceX θα έχει μεταφέρει ανθρώπους στον Κόκκινο Πλανήτη, "αν σταθούμε λίγο τυχεροί" όπως συμπλήρωσε.

Ένα τρομερά φιλόδοξο πλάνο

Η SpaceX έχει συνεργαστεί με τη NASA σε διάφορα projects, μεταξύ των οποίων και η κατασκευή ενός προσαρμοσμένου διαστημικού λεωφορείου που θα μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, στο πλαίσιο της σειράς αποστολών με το κωδικό όνομα Artemis. Σύμφωνα με αυτές, μέχρι το 2024 άνθρωποι θα ξαναπατούν στην επιφάνεια του φεγγαριού, όσο επιθετικό κι αν μοιάζει το εν λόγω timeline. Από τη NASA υποστηρίζουν ότι ο στόχος αυτός είναι αρκετά κρίσιμος και για την επόμενη φάση του ταξιδιού προς τον Άρη.

Ο Elon Musk θα έχει στείλει ανθρώπους στον Άρη μέχρι το 2026Getty Images

Εν τω μεταξύ, ο Musk φιλοδοξεί να φτάσει στον Άρη αρκετά νωρίτερα, ίσως και μέχρι το 2024, γι' αυτό και σε λίγα 24ωρα θα κάνει μία νέα δοκιμή του SN8, του πρωτότυπου Starship της εταιρείας του. Το SN8 διαθέτει 3 μηχανές έναντι 30 που συνηθίζουν να διαθέτουν τα αντίστοιχα σκάφη αλλά ο ίδιος φέρεται να πιστεύει πολύ στις τεχνολογίες και τις καινοτομίες των ανθρώπων που εμπιστεύεται για τη δουλειά.

Τα προβλήματα και το σχέδιο

Το βασικότερο πρόβλημα όμως παραμένει: Το ταξίδι προς τον Άρη θα διαρκέσει συνολικά 6 μήνες και σε αυτό το διάστημα το πλήρωμα θα εκτεθεί σε μεγάλες ποσότητες κοσμικής ακτινοβολίας. Το μπλοκάρισμα ή η μείωση αυτής λοιπόν είναι το θέμα που πρέπει να λυθεί.

Το απώτερο σχέδιο όμως δεν περιορίζεται απλά στο ταξίδι προς τον Άρη αλλά και στον εποικισμό αυτού. Οι άνθρωποι που θα βρεθούν εκεί για να μείνουν για κάποιο διάστημα θα χρειαστούν ασφαλώς ενέργεια, πόσιμο νερό, αέρα και ασφάλεια. Όλα αυτά, σύμφωνα πάντοτε με τον Musk μπορούν να λυθούν με τη χρήση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα - ή και περισσότερων.

Αν θα καταφέρει κάτι τέτοιο ο Musk στο άμεσο μέλλον, θα το μάθουμε σίγουρα. Προς το παρόν πάντως, αυτά που λέει ακούγονται υπερβολικά αισιόδοξα. Ίσως και υπερβολικά.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τρέξιμο ή βάρη;

Ποιο από τα δύο είδη προπόνησης να διαλέξεις και γιατί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η ιστορία του Tanitoluwa Adewumi

Ο 10χρονος άστεγος πρόσφυγας που έγινε master στο σκάκι.

Η 18χρονη Destiny έρχεται για να αναστατώσει την Eurovision

Η Destiny με το με τραγούδι "ύμνο" για τις γυναίκες "Je Me Casse", θίγει το θέμα της γυναικείας ενδυνάμωσης και είναι το μεγάλο φαβορί της Eurovision.

Οι πιο ποθητές μάρκες αυτοκινήτων στην Ευρώπη

Ποια εταιρεία προτιμούν οι περισσότεροι Ευρωπαίοι και ποια βρίσκεται στην κορυφή των Ελλήνων οδηγών;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι στόχοι και οι προσδοκίες της φετινής τουριστικής σεζόν

Τείχος ασφαλείας με πέντε διαφορετικές ζώνες άμυνας και υψηλές βλέψεις για το φετινό καλοκαίρι.

Πώς θα χτίσεις σώμα στο πάρκο της γειτονιάς σου

Ένα πλήρες πρόγραμμα προπόνησης που θα σου αποκαλύψει το γυμναστήριο που κρύβει το πάρκο της γειτονιάς σου.