Ο Elon Musk θέλει να φτάσει στον Άρη πριν το 2026

Πόσο πιθανό είναι ο Νοτιοαφρικανός entrepreneur να πετύχει τους διαστημικούς του στόχους τόσο σύντομα;

Γράφει: Πωλίνα Φράγκου 08 Δεκεμβρίου 2020

Πριν λίγες ημέρες, απονεμήθηκε στον Elon Musk το Axel Springer Award (ένα βραβείο καινοτομίας). Κατά τη διάρκεια της απονομής, ο Νοτιοαφρικανός entrepreneur ανέφερε μεταξύ άλλων κάτι πολύ σημαντικό όσον αφορά τα πλάνα του για την εξερεύνηση του διαστήματος. Τι ακριβώς είπε;

Ο Musk υποστήριξε πως θα μπορέσει, μέσω της SpaceX, να στείλει ανθρώπους στον Άρη μέχρι το 2026, συμπληρώνοντας πως "αν είμαστε τυχεροί, αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και μέσα στο 2024". Αμέσως δημιουργήθηκε -όπως γίνεται συνήθως- πολλή συζήτηση γύρω από τη δήλωσή του. Είναι κάτι που μπορούμε να πάρουμε στα σοβαρά ή απλά μία από τις συνηθισμένες μεγαλεπήβολες ατάκες του Musk;

Πόσο πιθανό είναι το ταξίδι στον Άρη

Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα timelines που θέτει ο CEO της Tesla και της SpaceX δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η SpaceX συνεργάζεται εδώ και καιρό με τη NASA σε αρκετά projects, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής ενός προσαρμοσμένου σεληνιακού λεωφορείου που πρόκειται να μπει σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, σε μία αποστολών που ονομάζονται Artemis. Απώτερος σκοπός του προγράμματος Artemis είναι να μεταφερθούν άνθρωποι στο φεγγάρι πριν το 2024 - κάτι που ακόμη και η διοίκηση της NASA θεωρεί πολύ "επιθετικό" και ριψοκίνδυνο. Αλλά παράλληλα και αισιόδοξο.

Η συνεργασία με τη NASA

Επίσης, στη NASA όμως υποστηρίζουν πως ο στόχος της Σελήνης είναι κρίσιμος για την επόμενη φάση του ταξιδιού στον Άρη, χωρίς να έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για αυτό. Εν τω μεταξύ, οι πύραυλοι του Musk υπόκεινται σε συνεχείς δοκιμές και τεστ ώστε να κριθεί αν μπορούν να υποστηρίξουν αυτά τα πλάνα και προκειμένου να διαπιστωθούν οι ελλείψεις, πριν γίνουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις.

Ο Elon Musk θέλει να φτάσει στον Άρη πριν το 2026Getty Images

Η SpaceX σύντομα θα εκτοξεύσει το SN8, το πρωτότυπο για το μεγαλύτερο διαστημόπλοιό της. Μία αρκετά σημαντική λεπτομέρεια είναι πως το εν λόγω σκάφος θα διαθέτει τρεις μηχανές - 27 λιγότερες από όσες απαιτούνται, θεωρητικά πάντοτε, για ένα ταξίδι μέχρι τον Κόκκινο Πλανήτη.

Οι στόχοι για τον Κόκκινο Πλανήτη

Κατά το παρελθόν, ο Elon Musk έχει κάνει λόγο για εποικισμό του Άρη. Και αυτό είναι κάτι που γεννά προβλήματα: Οι πολύ υψηλές ακτινοβολίες, το καθαρό νερό, ο αναπνεύσιμος αέρας, η ενέργεια, οι ασφαλείς δομές είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν, αν υποθέσουμε πως κάποια στιγμή το ανθρώπινο είδος φτάνει μέχρι εκεί. 

ΑΡΗΣ ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ 2026 2Getty Images

Ο Musk έχει ασφαλώς γνώση όλων αυτών. Ποντάρει όμως στην εξέλιξη της τεχνολογίας στο άμεσο μέλλον και σε δυνητικές νέες πληροφορίες που θα προκύψουν. Αυτά, θα αποτελέσουν και κινητήριες δυνάμεις των επόμενων projects του. Ήδη η SpaceX έχει προτείνει τη δημιουργία ενός πυρηνικού αντιδραστήρα για να συντομεύσει το ταξίδι προς τα εκεί. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει θεωρητικά αλλά από την άλλη δημιουργεί και ένα μεγάλο κίνδυνο: Θα δημιουργούσε μια ανεξέλεγκτη ποσότητα ακτινοβολίας, που πολύ δύσκολα θα μπορούσε να ελεγχθεί.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το πείραμα των 36 ερωτήσεων που δημιουργεί ερωτευμένους

Λέγεται πως όταν κάποιος τις κάνει στο αντικείμενο του πόθου του, καταλήγουν και οι δύο ερωτευμένοι.

Φρέσκα vs αποξηραμένα φρούτα: Τι είναι πιο θρεπτικό

Ένα crash test ανάμεσα στα δύο είδη και τα θρεπτικά συστατικά τους.

Ο James Franco οργώνει την Ελλάδα με τη σύντροφό του

H σύντροφός του, Izabel Pakzad έχει ελληνική καταγωγή.

Will Smith, ο πρίγκιπας του cool

Τρεις δεκαετίες φιλμογραφίας, τρεις δεκαετίες απίθανων εμφανίσεων εκτός οθόνης.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Τι συμβαίνει επιτέλους με τη Jennifer Aniston και τον David Schwimmer;

Οι φήμες οργιάζουν και η Rachel αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τη σχέση της με τον Ross.

Παράνομη σχέση του John F. Kennedy θυμίζει το σκάνδαλο Clinton-Lewinsky

Όπως έδειξαν τα γεγονότα, η ιστορία επαναλήφθηκε.