Technosexual, το επόμενο (;) πρότυπο άντρα

Λατρεία για κομψά gadgets ή σεξουαλική προτίμηση; Πώς ορίζουμε τον technosexual και γιατί γίνεται όλο και πιο δημοφιλής ως αντρικό πρότυπο;

Τη δεκαετία του 2000, η Calvin Klein είχε κερδίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα της χρήσης της λέξης technosexual, ως τμήμα μίας διαφημιστικής καμπάνιας της. Με εκείνη, αποσκοπούσε στην προσέλκυση της τότε νέας γενιάς αντρών, που είχε μεγαλώσει μέσα στην τεχνολογία. Πλέον, η λέξη technosexual συνεχίζει να γράφει τη δική της ιστορία, τόσο στο λεξικό της μόδας όσο και της pop ψυχολογίας, φέροντας δύο διαφορετικές ερμηνείες.

Ο technosexual ως υποκατηγορία του metrosexual

Η λέξη technosexual εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο σε ένα site που είχε δημιουργήσει ο παραγωγός δημιουργικού περιεχομένου Ricky Montalvo, προσπαθώντας να προωθήσει ένα τότε καινούργιο αντρικό lifestyle.

Technosexual, το επόμενο (;) πρότυπο άντραiStock

Σε εκείνο το πλαίσιο, ο όρος technosexual είχε προκύψει από τη σύζευξη των λέξεων technology και metrosexual (που είναι ο άντρας που προσέχει ιδιαίτερα την εμφάνισή του, αν θέλεις εξήγηση, δεν το νομίζω).

Έτσι, μπορούμε να ορίσουμε τον technosexual ως έναν νάρκισσο δανδή που δεν είναι ερωτευμένος μόνο με τον εαυτό του, αλλά και με το urban lifestyle και τα hi-tech gadgets του, που είναι σε επαφή με τη θηλυκή του πλευρά (δεν είχε πάρει τη σημερινή έκταση η αμφισβήτηση του τι είναι θηλυκό και τι αρσενικό) και έχει πάθος για την τεχνολογία, από τα κινητά τηλέφωνα και τις/τους εικονικούς βοηθούς μέχρι τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα προγράμματα και το διαδίκτυο. Κάτι σαν το αντίθετο του retrosexual, ένα πράγμα.

Παρότι ο όρος θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε πολύ κόσμο που προσέχει την εμφάνισή του και του αρέσει να δοκιμάζει νέα gadgets, για κάποιον λόγο, δεν "απογειώθηκε" ποτέ. Μάλιστα, έτσι αθόρυβα όπως μπήκε στη ζωή μας, έτσι αθόρυβα έμοιαζε και να εξαφανίζεται. Αλλά μάλλον επανέρχεται.

> Διάβασε ακόμα: Αναζητώντας τον αληθινό άντρα του σήμερα

Η technosexuality ως σεξουαλική συμπεριφορά

Ενώ η πρώτη ερμηνεία του όρου technosexual αναφέρεται σε έναν άντρα-υποείδος του metrosexual, στην pop ψυχολογία, κάποιοι ειδικοί χρησιμοποιούν την ίδια λέξη για να αναφερθούν σε μία πολύ συγκεκριμένη σεξουαλική συμπεριφορά.

Κάτω από την ομπρέλα της technosexuality, λοιπόν, μπαίνουν συγκεκριμένα άτομα, ανεξαρτήτως φύλου, των οποίων οι σεξουαλικές επιθυμίες συνδέονται με την τεχνολογία, με κάποιους/ες technosexuals να προτιμούν την τεχνολογία και τις τεχνολογικά διαμεσολαβημένες σεξουαλικές σχέσεις.

ROBOTSiStock

Κοινώς, δεν περιγράφει τη λαχτάρα για το πιο πρόσφατο iPhone ή τα Beats by Dre, αλλά μία καθαρά σεξουαλική συμπεριφορά που συνδέεται με την τεχνολογία. Ασχέτως, δηλαδή, αν χρησιμοποιούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, οι technosexuals διεγείρονται ερωτικά και εκφράζουν τη σεξουαλικότητά τους μέσω αυτής.

Χίλιες και μία διαφορετικές εκφάνσεις της technosexuality

Για να γίνουν όλα όσα αναφέραμε πιο κατανοητά με παραδείγματα, ο όρος technosexuality μπορεί να αναφέρεται σε ανθρώπους που διεγείρονται, αποκλειστικά ή περισσότερο, κατά τη διαντίδραση μέσω των κοινωνικών δικτύων, όπως με το να τους κάνει κάποιος like ή με το να ανταλλάξουν γραπτά μηνύματα, αλλά και σε όσους έλκονται από εικονικούς προσωπικούς βοηθούς, όπως η Siri, η Cortana και η Alexa.

Σε όσους την έχουν βρει τόσο πολύ με τα sex toys τους, που δεν μπορούν να κάνουν σεξ με έναν άλλο άνθρωπο, εκτός και αν περιληφθούν στο "παιχνίδι" και αυτά τα αντικείμενα. Αλλά και σε εκείνους που αγοράζουν και τους αρέσει να κάνουν σεξ με sex robots ή μοντέρνες -φουσκωτές ή μη- κούκλες, αλλά και σε όσους ερωτεύονται χαρακτήρες από video games. Ίσως και σε αυτούς που τους αρέσει να βλέπουν ρομπότ να κάνουν σεξ μεταξύ τους, όπως συμβαίνει στο All is full of love της Björk.

Παρομοίως, ένας ή μία technosexual μπορεί να διεγερθεί σεξουαλικά από ένα άτομο που κάνει performance μπροστά σε μία webcam, αλλά να μείνει αδιάφορος ή αδιάφορη για το ίδιο άτομο, αν οι δυο τους βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο.

> Διάβασε ακόμα: Οι πιο τολμηρές αντρικές εμφανίσεις στην ιστορία του Met Gala

Γενικά, είναι ένας είδος σεξουαλικότητας που επεκτείνεται ταυτόχρονα με την επέκταση της τεχνολογίας στη ζωή μας και, μάλλον, όσο πιο hi-tech γίνεται αυτή, τόσο πιο πολλοί θα είναι και οι technosexuals στο μέλλον. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα θα πούμε και ας το κλείσουμε εδώ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος