Facetime αντί για Zoom

H web εκδοχή του Facetime φιλοδοξεί να εκθρονίσει το Zoom από τον κόσμο των βιντεοκλήσεων.

Το Facetime πρόκειται να είναι διαθέσιμο σε  χρήστες Android και Windows μέσω web για τους από το θθινόπωρο 2021, καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο ανταγωνιστή του παντοδύναμου μέχρι στιγμής Zoom. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα Google Meet και Skype. Αυτή ήταν ίσως η πιο αναπάντεχη ανακοίνωση του WWDC 2021: η δυνατότητα πρόσβασης στο Facetime μέσω του Google Chrome και του Microsoft Edge (ένα μικρό μέρος της ανακοίνωσης) μετά το update του iOS 15. Το ερώτημα ωστόσο, είναι γιατί;

Ως γνωστόν, το FaceTime αποτελεί αποκλειστική πατέντα της Apple που συνδυάζει και ανταποκρίνεται σε διάφορα πρωτόκολλα φωνητικών κλήσεων και βίντεο. Μέχρι τώρα, λογισμικό πιστοποιημένο μόνο από την Apple μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτά τα πρωτόκολλα, με την εταιρεία να μην επιβάλλει κάποια χρέωση για τη χρήση αυτού του λογισμικού. Με απλά λόγια, δε βγάζει κέρδος από τις κλήσεις στο FaceTime ούτε συλλέγει προσωπικά δεδομένα από χρήστες για να τα πουλήσει σε διαφημιστικές εταιρείες ή να τα χρησιμοποιήσει για αλγόριθμους, αν και είναι αλήθεια ότι συγκεντρώνει δεδομένα ποιότητας και χρήσης κλήσεων. 

Η εξήγηση της "μεταστροφής"

Είναι σαφές ότι η Apple βγάζει κέρδος είτε από την πώληση hardware, μάλιστα προσπαθεί με κάθε τρόπο να το αυξήσει, είτε από την παροχή υπηρεσιών (αποθηκευτικός χώρος, μουσική και τηλεόραση). Οπότε, για ποιο λόγο να ανοίξει τον ασκό του αιόλου δωρεάν σε οποιονδήποτε χρήστη, ειδικά σε όσους δεν την προτιμούν εξαρχής; Η απάντηση δίνεται μέσω μίας είναι μια άλλης ερώτησης: Και γιατί να μην επεκτείνει την πελατειακή της βάση δείχνοντας τι μπορεί να κάνει; Με κάθε update, το Facetime έχει γίνει σημείο αναφοράς στις βιντεοκλήσεις, έχοντας προεξοφλήσει την καθημερινή του χρήση. Οι χρήστες της Apple όταν πρόκειται να κάνουν βιντεοκλήση, λένε ότι "κάνουν Facetime".

Με την άφιξη της πανδημίας, η κατακόρυφη αύξηση των βιντεοκλήσεων μετέτρεψε το Zoom -που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν κυρίως από τον επιχειρηματικό κόσμο- σε ένα καθολικό προϊόν. Οι χρήστες της Apple (iOS και Mac) που ήθελαν να επικοινωνήσουν με χρήστες που δεν ανήκουν στην Apple δεν είχαν άλλη επιλογή από το να εγκαταλείψουν το Facetime, το οποίο μας οδηγεί στην εξήγηση. Η εταιρεία επανεξέτασε το ενδεχόμενο να κάνει το προϊόν προσβάσιμο σε όλους τους χρήστες, ώστε να μη χάνει τους ήδη υπάρχοντες και να "προωθεί" ταυτόχρονα την ποιότητα του Facetime σε όσους μέχρι στιγμής δεν την προτιμούν. Προφανώς, εφόσον αποφάσισε να το κάνει, έπρεπε να το τερματίσει και να δώσει πρόσβαση σε όλη την "εμπειρία" του χρήστη της Apple, αφού τα ημίμετρα δεν άρεσαν ποτέ σε κανέναν.

Οι χρήστες της Apple θα μπορούν να μοιράζονται την οθόνη τους μέσω του FaceTime μετά από αυτήν τη νέα ενημέρωση. Το SharePlay λειτουργεί σε iPhone, iPad και Mac Οποιοσδήποτε σε ένα σε ένα SharePlay session μπορεί να επιλέξει play, pause ή fast-forward. Το SharePlay επεκτείνεται ακόμη και στο Apple TV, έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να παρακολουθούν εκπομπές ή ταινίες σε μια τηλεόραση ενώ συνδέονται μέσω του FaceTime. Από την πλευρά του το SharePlay θα διατηρεί όλους τους συμμετέχοντες σε συγχρονισμό. Εννοείται ότι όσοι δεν είναι χρήστες της Apple θα μπορούν επιτέλους να "δοκιμάσουν" το πώς λειτουργεί κάτι τέτοιο (παρεμπιπτόντως θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο ένα μέρος της εφαρμογής). Ναι, σε βάθος χρόνου το δέλεαρ θα λειτουργήσει και αυτή θα είναι μία ακόμη επιτυχημένη στρατηγική πωλήσεων με τη σφραγίδα της Apple.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις τύχη στη ζωή σου, σύμφωνα με το TikTok

Παραδόξως, κάποιες από αυτές τις συμβουλές παύλα πρακτικές, βγάζουν νόημα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τι σχέση έχει ο Tony Soprano με τον LeBron James

O James Gandolfini είχε υποδυθεί ξανά τον θρυλικό ήρωα σε ένα μικρό βίντεο που έχει όλες τις απαντήσεις.

Γραφει Παυλος Κρουστης