Πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν ηλεκτρικά αεροπλάνα

Θα εξαφανίσει την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα ο "υπερπαγωμένος" κινητήρας της Airbus;

Ηλεκτρικά αεροπλάνα; Γιατί όχι. Ίσως να είμαστε πολύ κοντά στη στιγμή που θα αλλάξει μια για πάντα ο τρόπος που κάνουμε τα αεροπορικά μας ταξίδια, κάνοντάς τα πιο βιώσιμα σε οικολογικό επίπεδο. Η ανάγκη μάλιστα για κάτι τέτοιο είναι επιτακτική, καθώς οι εκπομπές άνθρακα που συνοδεύουν τις αεροπορικές πτήσεις είναι τεράστιες.

Γιατί δεν έχουμε μέχρι τώρα ηλεκτρικά αεροπλάνα

Τα ηλεκτρικά και τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι ήδη μία πραγματικότητα. Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο με τα αεροπλάνα; Ο λόγος είναι πολύ απλός. Σε ένα αμάξι μπορεί να προστεθεί μία μπαταρία που να ζυγίζει έως και 450 κιλά, χωρίς να του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Δεν ισχύει το ίδιο και για ένα αεροπλάνο, τηρουμένων των αναλογιών μεγέθους.

Πολύ απλά, το αντίστοιχο βάρος της μπαταρίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από ένα όχημα που πρέπει να σηκωθεί στον αέρα, να μείνει εκεί και να ταξιδέψει με άλλες ταχύτητες από αυτές ενός αυτοκινήτου. Αυτός είναι και ο λόγος που το ταξιδεύειν αεροπορικώς είναι ακόμη συνδεδεμένο με τα ορυκτά καύσιμα. Προσφέρουν τον τέλειο συνδυασμό ισχύος και βάρους.

Πόσο πιθανό είναι να υπάρξουν ηλεκτρικά αεροπλάναHollanderx2 / Getty Images

Τι αλλάζει με τον νέο κινητήρα της Airbus

Η Airbus πειραματίζεται με έναν νέο "υπερπαγωμένο" κινητήρα υγρού υδρογόνου που θα μπορούσε να σημάνει μία επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο πετάμε. Το όνομά του είναι ASCEND, από τα γράμματα της πλήρους ονομασίας του Advanced Superconducting & Cryogenic Experimental powertraiN Demonstrator (ναι, για λόγους ευωχίας από τη λέξη powertrain πήραν το τελικό γράμμα αντί για το αρχικό).

> Διάβασε ακόμα: Περιβάλλον, ώρα μηδέν

Η εταιρεία, μάλιστα, έβγαλε πρόσφατα μία ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι με τον νέο αυτό κινητήρα σκοπεύει να καταδείξει ότι "ένα ηλεκτρικό ή υβριδικό σύστημα πρόωσης ενός αεροσκάφους μπορεί να είναι από 2 έως 3 φορές πιο ελαφρύ από ένα συμβατικό, χωρίς να χρειαστεί να γίνει κανένας συμβιβασμός για το 97% της απόδοσης του κινητήρα του".

> Διάβασε ακόμα: Κλιματική αλλαγή: Η περίπτωση της Ελλάδας

Ο ρόλος του υγρού υδρογόνου

Το κλειδί σε όλα αυτά είναι το υγρό υδρογόνο που χρησιμοποιείται για να ψύχει τα ηλεκτρικά συστήματα και τα υπεραγώγιμα υλικά του κινητήρα, που συνεργούν στη μεγιστοποίηση της πυκνότητας της ισχύος του.

Ένα μέλλον με πιο οικολογικά ταξίδια

Προς το παρόν, αυτός φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για τη μετάβαση από τους παραδοσιακούς στους ηλεκτρικούς και πιο φιλικούς προς το περιβάλλον κινητήρες. Αν, λοιπόν, η Airbus αποδειχθεί ικανή να μεταφέρει τον ASCEND στην αεροπλοΐα, τότε θα μιλάμε για μία αλλαγή Παραδείγματος στον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε αεροπορικώς.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.