H σημασία των updates στις συσκευές της Apple

Ένα update μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο σωτήριο από ό,τι φαντάζεσαι.

Ένα ελάττωμα που "θάφτηκε" στην κωδικοποίηση προηγούμενων εκδόσεων iOS και iPadOS και θα μπορούσε να αφήσει τις συσκευές της Apple στο έλεος των χάκερς, εντοπίστηκε από την πρωτοπόρο εταιρεία προ ολίγων μηνών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι χρήστες πρέπει να κάνουν λήψη και εγκατάσταση του iOS 14.7.1 και του iPadOS 14.7.1 αμέσως.

To πρόβλημα

Όπως αναφέρει σχετικά το InsideHook, πρόκειται για "ένα ζήτημα που ανακαλύφθηκε στην πραγματικότητα τον περασμένο Μάρτιο από τον ερευνητή ασφαλείας Saar Amar" και μάλιστα καταδεικνύει στο σχετικό tweet του:

 

Για να είμαστε σαφείς και κατανοητοί το αρκτικόλεξο LPE στο LPE vulnerability σημαίνει Local Privilege Escalation. Σε απλά ελληνικά, ένας χάκερ με το σωστό σύνολο δεξιοτήτων και γνώσεων θα μπορούσε ουσιαστικά να ελέγξει το τηλέφωνο ενός χρήστη και να βάλει χέρι σε λογαριασμούς που χρησιμοποιούνται για τραπεζικές συναλλαγές ή κρυπτονομίσματα ή οτιδήποτε ιδιωτικό, στην κυριολεξία. Εν ολίγοις θα μπορούσε να πάρει ολοκληρωτικά τον έλεγχο του κινητού κάποιου τρίτου στα χέρια του ή έστω στο μεγαλύτερο βαθμό που θα μπορούσε να το κάνει από απόσταση. 

>Διάβασε ακόμη: To iPhone είναι το πιο ασφαλές smartphone της αγοράς. Aλλά μέχρι πότε;

Η λύση

Εν ολίγοις λοιπόν, η Apple συνειδητοποίησε ότι τα λειτουργικά συστήματα των iPhone και iPad είχαν μία "τρύπα" ασφαλείας που ισοδυναμεί με ένα ξεκλείδωτο χρηματοκιβώτιο που περιέχει πολύτιμα αντικείμενα και σημαντικά έγγραφα. Η διόρθωσή της είναι μία αρκετά απλή διαδικασία και φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

H σημασία των updates στις συσκευές της Apple

Ρυθμίσεις/ Γενικά/ Ενημέρωση λογισμικού/ Λήψη/ Eγκατάσταση.

Παντού καραδοκούν μερικά, αρκετά τρομακτικά bugs. Κατεβάζοντας το 14.7.1 μπορείς να είσαι σίγουρος ότι θα αποφύγεις την πλειοψηφία αυτών χωρίς επίπονες παράπλευρες απώλειες ή μπλεξίματα που μπορούν να κοστίσουν ακριβότερα από ό,τι χωράει ο νους μας. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης