To iPhone είναι το πιο ασφαλές smartphone της αγοράς. Aλλά μέχρι πότε;

Παρόλα αυτά, υπάρχει μία απειλή που καραδοκεί και δε θα είναι καθόλου ευχάριστη για τους χρήστες iOS...

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: Αποδεδειγμένα πλέον, το iPhone είναι όντως το πιο ασφαλές smartphone της αγοράς, end of story. Παρόλα αυτά, η Apple αντιμετωπίζει το τελευταίο χρονικό διάστημα μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στα χρονικά της εταιρείας: Το σήμα κατατεθέν της, το πολύτιμο κινητό της τηλέφωνο είναι εκτεθειμένο σε μία απειλή που έχει βάλει ως στόχο το πόσο οχυρωμένο είναι, την ασφάλειά του εν ολίγοις. Δεν είναι μήτε ιός, μήτε θέμα ransomware (λυτρισμικό: είδος κακόβουλου λογισμικού που κλειδώνει τις συσκευές ή κρυπτογραφεί το περιεχόμενό της και στη συνέχεια εκβιάζει τους χρήστες για λύτρα ώστε να ανακτήσουν πρόσβαση στο περιεχόμενό του). Πρόκειται για μία αλλαγή στους κανονισμούς που θα μπορούσε να επιτρέψει σε 'ξένες' εφαρμογές να εγκατασταθούν στο τηλέφωνο χωρίς τον ενδελεχή έλεγχο ασφαλείας που επιβάλλει η Apple

Πιο συγκεκριμένα, ονομάζεται 'Sideloading' (έτσι είναι γνωστή η εγκατάσταση τέτοιων εφαρμογών στον τεχνολογικό κόσμο) και είναι μια πιθανή συνέπεια του μελλοντικού νόμου για την ψηφιακή αγορά (DMA) που ολοκληρώνεται στις Βρυξέλλες. Στο τελευταίο του προσχέδιο, γίνεται λόγος για εξαναγκασμό των Apple και Google να συμπεριλάβουν στα λειτουργικά τους συστήματα έναν τρόπο εγκατάστασης εφαρμογών χωρίς να χρειάζεται να περάσουν από το επίσημο κατάστημά τους.

Γιατί προωθείται το sideloading;

Για ποιο λόγο θέλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει το sideloading στα iPhones όμως; Η επίσημη δικαιολογία είναι η διεύρυνση του ανταγωνισμού, αφού θεωρητικά αυτή τη στιγμή η Apple βρίσκεται σε θέση ισχύος, κυριαρχώντας επί των υπολοίπων ως η πιο ασφαλής.

> Διάβασε ακόμη: Facebook και Instagram χωρίς like. Αλλά γιατί;

Ωστόσο, η Apple είναι πολύ ευέλικτη ως προς αυτήν την εξέλιξη, για την ακρίβεια, δείχνει να μην πτοείται ιδιαίτερα. Υπάρχουν ήδη εφαρμογές όπως το Netflix ή το Spotify, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την Apple, διαθέτουν πολλούς περισσότερους χρήστες από την Apple Music ή την Apple TV και που μπορούν να εγκατασταθούν σε συσκευές Apple χωρίς κανένα πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για τα βιντεοπαιχνίδια, είναι πιο δημοφιλή - και αποφέρουν περισσότερα έσοδα - από το Apple Arcade.

To iPhone είναι το πιο ασφαλές smartphone της αγοράς. Aλλά μέχρι πότε;

Η Ευρώπη από την άλλη, δε λαμβάνει υπόψη ότι υπάρχουν εφαρμογές που είναι εντελώς δωρεάν, οι οποίες μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς προβλήματα σε iPhones, όπως το Google Maps, και που έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια καθημερινούς χρήστες.

Αυτό είναι κάτι που η Apple επιτρέπει στο 'οικοσύστημά' της χωρίς να θέτει κάποιο 'αλλά'. Για να βρίσκεται μία εφαρμογή στο App Store απαιτείται μόνο να έχει μία ελάχιστη ποιότητα, να είναι ασφαλής και να είναι σαφής σχετικά με τα δεδομένα που συλλέγει και τις 'άδειες' που ζητά από τους χρήστες.

Γιατί το sideloading θεωρείται κίνδυνος;

Ένα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα της Apple είναι πως δε χρειάζεται να εγκαταστήσουμε antivirus προγράμματα. Σε καμία συσκευή. Η εταιρεία με επικεφαλής τον Tim Cook εξετάζει όλα τα προγράμματα που μπορούν να εγκατασταθούν στις συσκευές της. Και το κάνει και μέσω του App Store του.

Στην Apple υπάρχει ειδική ομάδα για την ανάλυση κάθε μίας από τις εφαρμογές που μπορούμε στη συνέχεια να κατεβάσουμε από το App Store. Περίπου το 40% των εφαρμογών που ζητούν να βρίσκονται στο App Store αποτυγχάνουν να περάσουν όλα τα φίλτρα ποιότητας της εταιρείας και πρέπει να κάνουν προσαρμογές ώστε να είναι απολύτως ασφαλείς, αξιόπιστες ή σταθερές.

> Διάβασε ακόμη: Η εξωφρενική ζωή του μεγιστάνα της πληροφορικής John McAfee

Αυτό το σύστημα ελέγχου έχει αποδειχθεί απολύτως ασφαλές: Στα 13 χρόνια ζωής του App Store δεν προέκυψαν περιπτώσεις που έθεσαν σε κίνδυνο την ασφάλεια του iPhone. Εάν επιτραπεί το sideloading, αυτό το φίλτρο ασφαλείας θα εξαφανιστεί. Οποιοσδήποτε, από μία ιστοσελίδα, θα μπορεί να διαθέτει στους χρήστες μία εφαρμογή που δεν έχει υποβληθεί στο σχολαστικό έλεγχο της εταιρείας. Φανταστείτε τη χαρά των hackers που πλέον θα μπορούν να κατακτήσουν πολύ πιο εύκολα το απόρθητο της Apple. 

Πείτε αντίο στο γονικό έλεγχο και το εργαλείο ATT

Στο μεταξύ, ένα από τα πλεονεκτήματα του συστήματος του Apple App Store είναι ότι οι γονείς μπορούν από το τηλέφωνό τους να ελέγχουν τις λήψεις και τις αγορές που πραγματοποιούν τα παιδιά τους από τις συσκευές τους. Εάν επιτραπεί το sideloading, τα παιδιά θα μπορούν να κατεβάσουν εφαρμογές μόνα τους, χωρίς οι γονείς να έχουν κανένα έλεγχο.

> Διάβασε ακόμη: Το iPhone 14 ίσως είναι το φθηνότερο όλων

Και αυτές οι εφαρμογές θα μπορούν να απαιτούν πληρωμές-απάτες που οι γονείς θα ανακαλύπτουν στο λογαριασμό τους, όταν πια θα είναι πολύ αργά.

Παράλληλα, το sideloading θα σημάνει το τέλος του εργαλείου απορρήτου ATT (App Tracking Transparency), το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να αποτρέπουν εφαρμογές από την παρακολούθηση και συλλογή των δεδομένων τους.

Sideloading και Androids

Επί του παρόντος, τα τηλέφωνα Android επιτρέπουν το sideloading, αν και κατασκευαστές όπως η Samsung κατά καιρούς εκφράζουν την έντονη αποδοκιμασία τους. 

> Διάβασε ακόμη: Τα Podcasts έρχονται στο Facebook

Η κορεατική εταιρεία διαθέτει μάλιστα μία ιστοσελίδα που προειδοποιεί για τους κινδύνους αυτής της πρακτικής. Στην ερώτηση "Το κάνετε επειδή θέτει σε κίνδυνο το επιχειρηματικό σας μοντέλο;", ο Tim Cook απαντά: "Όχι, επειδή θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και το απόρρητο των χρηστών του".

> Διάβασε ακόμη: Μήπως είσαι digisexual και δεν το έχεις καταλάβει;

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Apple μίλησε εκτενέστερα σχετικά με το sideloading την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της διάσκεψης Viva Tech: "Το Sideloading θα βλάψει τόσο το απόρρητο όσο και την ασφάλεια. Το κακόβουλο λογισμικό είναι το καλύτερο παράδειγμα: Το Android έχει 47 φορές περισσότερο κακόβουλο λογισμικό από το iOS. Γιατί; Λοιπόν, επειδή έχουμε σχεδιάσει το iOS με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει κατάστημα εφαρμογών και όλες οι εφαρμογές ελέγχονται προτού μεταβούν στο κατάστημα. Αυτό κρατά πολύ κακόβουλο λογισμικό έξω από το οικοσύστημα μας. Και οι πελάτες μας συνεχώς μας λένε πόσο το εκτιμούν αυτό."

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

#STYLEGUIDE BY CLODIST - SALE SHOPPING LIST

Kάθε μέρα οι editors του Esquire προτείνουν τις καλύτερες επιλογές στις εκπτώσεις από το Clodist.gr

Το πουπουλένιο μπουφάν

Μαύρο packable μπουφάν, Columbia explore more

Η πλεκτή ζακέτα με το φερμουάρ

Πλεκτή ζακέτα με stand-up γιακά, Crossley explore more

Το ιδιαίτερο πορτοφόλι

Πορτοφόλι με μοντέρνο ντιζάιν, Boss explore more

Το outdoor παντελόνι

Παντελόνι από υδροαπωθητικό και αντιανεμικό ύφασμα, The North Face explore more

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι 'σιδερένιες γυναίκες' της 24ωρης Daytona

Στα πρόσωπα 4 κυριών εκφράζεται το πιο δημοφιλές σκέλος του Women In Motorsport. Είναι οι Iron Dames και φέτος έκαναν ντεμπούτο στις 24 ώρες της Daytona.

Γραφει TopGear

Τελικά τι ώρα είναι τώρα στη Σελήνη;

Προς το παρόν δεν υπάρχει απάντηση, αλλά όλοι έχουν αρχίσει να την ψάχνουν, επειγόντως.

20 λέξεις που δεν υπήρχαν πριν από 45 χρόνια

Οι πιο δημοφιλείς νεολογισμοί και τα γλωσσικά δάνεια που έγιναν κομμάτι της σύγχρονης ελληνικής γλώσσας.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Bodybuilding για καλύτερο ύπνο

Υπάρχουν πολλές απαντήσεις στο ερώτημα του πώς θα κοιμηθείς εύκολα, αλλά αυτή δεν την περιμέναμε.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Gen Z δε μπορεί να αποφασίσει ακόμη για την απομακρυσμένη εργασία

Τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης διεθνούς έρευνας δείχνουν διχασμό στη στάση των νέων απέναντι στην τηλεργασία.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Πόσα κιλά αντέχει το πεντάλ φρένου στην Formula 1;

Η ομάδα της Mercedes στην Formula 1 μας δείχνει τα πεντάλ στα μονοθέσια των Hamilton και Russell σε μια νέα σειρά video που αποκαλύπτουν μυστικά της F1.

Γραφει TopGear