Έχουν ήδη περάσει πέντε χρόνια από όταν η Apple ανακοίνωσε ότι το iPhone 7 θα κυκλοφορήσει χωρίς υποδοχή ακουστικών. Εκείνη τη στιγμή, έμοιαζε με αστείο, ωστόσο, βλέποντας τα τηλέφωνα να βγαίνουν όντως χωρίς αυτήν την επιλογή και την πλειοψηφία των χρηστών να αναγκάζεται να αγοράσει ακουστικά bluetooth (κατά προτίμηση της ίδιας εταιρείας), γνωρίζαμε ότι θα ακολουθούσε μία νέα εποχή για την Apple και στην προκειμένη περίπτωση με όχι θετικό πρόσημο. 

Καμία επιστροφή

Η ιδέα της αφαίρεσης της υποδοχής ακουστικών χαρακτηρίστηκε από την Apple ως σχεδιαστική επιλογή, άσχετα αν οι περισσότεροι το εισέπραξαν ως εξαναγκασμό για την αγορά των AirPods, που παρουσιάστηκαν την ίδια χρονιά. Μάλιστα, το πρώτο χρονικό διάστημα πιστεύαμε ότι δε θα της έβγαινε σε καλό και λόγω αντιδράσεων του κόσμου θα οδηγούνταν σε πισωγύρισμα με το λανσάρισμα του νέου iPhone 13. Πρόσφατα όμως, διαψευστήκαμε 100%.

Αρνητική και περίεργη η εν λόγω εξέλιξη για διάφορους λόγους. Ας μην ξεχνάμε ότι η Apple άρχισε να απολαμβάνει τεράστια επιτυχία στο iPod (οι περισσότεροι σχεδόν το έχουν ξεχάσει πια), του συστήματος αποθήκευσης και αναπαραγωγής μουσικής του, χωρίς το οποίο το iPhone δεν θα είχε μέλλον. Στην πραγματικότητα, όταν κυκλοφόρησε το iPhone το 2007, το γενικό concept περιστρεφόταν γύρω από τη δυνατότητα πρόσβασης στη μουσική, γεγονός που θέλοντας και μη καθόρισε ολοκληρωτικά το πώς θα λειτουργούσαν τα smartphones στα χρόνια που ακολούθησαν. Ωστόσο, με την πάροδο των ετών και λαμβάνοντας υπόψη την εξαφάνιση του iPod, το τηλέφωνο παραμέλησε σε μεγάλο βαθμό τη μουσική, εστιάζοντας περισσότερο στην εικόνα και το βίντεο με αποτέλεσμα να πράξουν αναλόγως και οι υπόλοιπες κατασκευαστικές εταιρείες τεχνολογίας.  

Το βασικό πρόβλημα

Δε μας έφτανε λοιπόν το γεγονός ότι η υποδοχή για τα handsfree ή τα ακουστικά έστω πήγε κυριολεκτικά στον αγύριστο, οι περισσότεροι πρέπει να υπολογίζουν επιπρόσθετα 130 ευρώ τουλάχιστον, από την αρχική τιμή της συσκευής για τα AirPods. H Apple "προσφέρθηκε" στο μεταξύ να λύσει αυτό το πρόβλημα με έναν προσαρμογέα για το Lightning, ο οποίος θα ήταν ο πλησιέστερος, αλλά για να το αποκτήσεις πρέπει να ξοδέψεις άλλα 9 δολάρια, αποφεύγοντας έτσι να μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη θύρα για οτιδήποτε άλλο. Σε περίπτωση που δε σε καλύπτει, τα ακουστικά bluetooth αποτελούν μονόδρομο. 

Αυτό είναι πολύπλοκο για τους χρήστες AirPods ή AirPods Max αφού πρέπει να βεβαιωθούν ότι είναι πλήρως φορτισμένη η συσκευή τους για να τα χρησιμοποιήσουν και αν είναι τότε δε μπορούν να ακούσουν τίποτα μέσω ακουστικών. Από την άλλη πλευρά, αν και η Apple σημειώνει ότι ο ήχος μεταδίδεται κανονικά στα AirPods χωρίς απώλειες (κάτι που έχει νόημα λαμβάνοντας υπόψη τη συμπίεση του ήχου τους), ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο ήχος δεν είναι απόλυτα πιστός.

Παρότι η Apple, όπως και άλλες εταιρείες, στοχεύουν σε έναν εντελώς ασύρματο κόσμο, η αλήθεια είναι ότι πολλοί εξακολουθούν να χρησιμοποιούν απο επιλογή τους ενσύρματα ακουστικά ή να τα βρίσκουν χρήσιμα για διαφορετικές περιστάσεις, συγκρίνοντάς τα με συσκευές bluetooth, είτε είναι AirPods είτε όχι. Και μπορεί κάποιοι όντως να αισθάνονται καλύτερα με λιγότερα (μπερδεμένα συνήθως κιόλας) καλώδια, όμως πρόκειται για μία αλλαγή που δε θεώρησαν όλοι ότι είναι αναγκαία ούτε είναι υποχρεωμένοι να συνηθίσουν με το "έτσι θέλω".

Μπορεί να ακουγόμαστε ήδη ως boomers, με παράπονα για τις αλλαγές, αλλά η Apple έχει μακρά ιστορία στην αφαίρεση θυρών από τις συσκευές της, καθιστώντας την εμπειρία του χρήστη πιο δύσκολη, τόσο σε MacBooks όσο και στους επιτραπέζιους υπολογιστές τής. Το μέλλον είναι ασύρματο, αλλά το αν είναι βολικό επίσης, θα το διαπιστώσουμε στην πορεία.