Η νέα πολιτική προστασίας δεδομένων της Apple δε βασίζεται στην ανιδιοτέλεια

Ή αλλιώς, με ένα σμπάρο, δύο τρυγόνια για τον τεχνολογικό κολοσσό.

Η Apple θέλει να μας παρέχει απόλυτη προστασία δεδομένων. Τώρα αν αυτό μπορεί να γίνει αποφέροντας οικονομικά κέρδη και στην ίδια, προφανώς και δεν πρόκειται να αρνηθεί. Νωρίτερα μέσα στο 2021, καθιέρωσε μία νέα πολιτική στο App Store που περιόριζε τη δυνατότητα των εφαρμογών να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των χρηστών χωρίς να λαμβάνουν πρώτα ρητή άδεια, με αποτέλεσμα να κάνει πολύ δυσκολότερη τη ζωή όσων επιλέγουν τη στοχευμένη διαφήμιση ως μέσο προώθησης.

Το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας της είναι εταιρείες όπως το Facebook και η Google να μη μπορούν εύκολα να κατασκοπεύσουν εμάς και τις συνήθειές μας. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times η Apple δεν επέλεξε να πάει κόντρα στο ρεύμα μόνο από την καλή της την καρδιά και τη διάθεσή της να μας προστατεύσει. Σύμφωνα με το εν λόγω ρεπορτάζ, η διαφημιστική δραστηριότητα της εταιρείας στο App Store εκτοξεύτηκε μετά την εν λόγω αλλαγή στην πολιτική της.

Τα ανέλπιστα κέρδη

Πώς γίνεται αυτό; Η Apple πουλά διαφημιστικό χώρο στο App Store. Για παράδειγμα, όταν κάνεις αναζήτηση για ένα συγκεκριμένο παιχνίδι για το iPhone, θα δεις διάφορα χορηγούμενα αποτελέσματα και για άλλα παιχνίδια ή σχετικές εφαρμογές, στο επάνω μέρος της οθόνης. Αυτό όμως κατά την Financial Times, αποτελεί είδος στοχευμένης διαφήμισης.

Μία εταιρεία analytics που συμμετείχε στο ρεπορτάζ, επεσήμανε ότι τους τελευταίους έξι μήνες, η Apple κατάφερε να δεσμεύσει το 58% από όλα τα χορηγούμενα downloads στο Αpp Store, τη στιγμή που νωρίτερα δεν ξεπερνούσε το 17%. Συνεπώς, τα έσοδά της από αυτήν την πρωτοβουλία αναμένεται να διπλασιαστούνμε τους διαφημιστές να δηλώνουν ότι ξοδεύουν περισσότερη διαφήμιση στην Apple, σε αντίθεση με την Google. Μάλιστα, διευκρίνισαν ότι με αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να εξασφαλίσουν πιο λεπτομερή δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, με δυνατότητες επανασχεδιασμού μέσω των διαφημίσεων της Apple - κάτι που πλέον δεν είναι εφικτό μέσω Facebook.

Αν όλα αυτά σου φαίνονται πάρα πολύπλοκα για να τα καταλάβεις, κράτησε το εξής: Η κίνηση της Apple για τη διαφύλαξη του απορρήτου των χρηστών εκτός από το καλό που κάνει στη δημόσια εικόνα της, πολλαπλασιάζει τα έσοδά της. Γιατί; Λιγότερη διαφήμιση από εξωτερικές πηγές στη ροή του App Store σημαίνει περισσότερος χώρος για διαφημίσεις που φιλοξενούνται από την ίδια την Apple και η κουβέντα σταματά (για την ώρα τουλάχιστον) εκεί.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

To TikTok 'φλερτάρει' με δικό του AI Chatbot

Όλες οι εφαρμογές σιγά-σιγά αναζητούν τον δικό τους βοηθό τεχνητής νοημοσύνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Κι αν ο πατέρας του Woody Harrelson δολοφόνησε τον John F. Kennedy;

Μία θεωρία συνωμοσίας του χρεώνει τον φόνο, καθώς είχε εμπλακεί πολλάκις σε αντίστοιχες υποθέσεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Οι πιο εντυπωσιακές κουζίνες διασήμων στον κόσμο

Η Liv Tyler, ο Michael Kors αλλά και η Cara Delevingne έχουν τις πιο εντυπωσιακές κουζίνες στον πλανήτη.

Γιατί έκλεισε το εργοστάσιο της Nissan στον Βόλο

Το χρονικό μια επιχείρησης που ήταν σύμβολο για την ελληνική βιομηχανία.

Γραφει TopGear

Τίνος είναι το χασμουρητό;

Από πού προέρχεται το χασμουρητό, σε τι χρησιμεύει και γιατί το μεταδίδουμε στους άλλους;

Γραφει Τιμος Σαλαμες