H διαμόρφωση ενός ακόμη πλανήτη ώστε να είναι βιώσιμος, θα ήταν ένα όνειρο, ειδικά όσο συνειδητοποιούμε ότι εξαιτίας μας, τα περιθώρια στη Γη στενεύουν επικίνδυνα. Για την ακρίβεια, η ζωή στον Άρη θα ήταν η ιδανική περίπτωση, αφού θα υπήρχε εναλλακτική με μέρες που διαρκούν όσο οι τωρινές μας, με παγωμένο νερό κάτω από το έδαφος, όπου θα μπορούμε να αναπνέουμε και να ζούμε κανονικότατα.

Η διαδικασία της γήινης διαμόρφωσης του, ωστόσο, δεν είναι ιδιαίτερα απλή, καθώς για να επιτευχθεί θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και σε χαρακτηριστικά που στερείται για να εξασφαλιστεί η ανθρώπινη ζωή. Ένα από αυτά είναι το μαγνητικό πεδίο και θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα τεχνητό, ώστε να μην κινδυνεύουμε από τους ηλιακούς ανέμους και τα ιονιζόμενα σωματίδια.

>Διάβασε ακόμη: Η ιστορία του 'μαύρου εξωγήινου'

Η πιθανή λύση

Η Γη οφείλει το δικό της στο φαινόμενο δυναμό που δημιουργεί ο πυρήνας της και στην προκειμένη περίπτωση δεν είμαστε σε θέση να "ενεργοποιήσουμε" τον πυρήνα του Κόκκινου Πλανήτη. Όμως, υπάρχει ένας άλλος τρόπος και μία πρόσφατη μελέτη επιχείρησε να τον καταγράψει. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ισχυρή ροή φορτισμένων σωματιδίων και η ιδέα είναι να εκμεταλλευτούμε έναν από τους δορυφόρους του Άρη.

Ο Φόβος (Άρης Ι) είναι ο μεγαλύτερος από τους δύο δορυφόρους του Άρη και περιστρέφεται πολύ κοντά του, τόσο κοντά που κάνει κύκλους γύρω από τον Άρη κάθε 8 ώρες. Η μελέτη προτείνει να χρησιμοποιηθεί ο Φόβος ιονίζοντας σωματίδια από την επιφάνειά του και στη συνέχεια επιταχύνοντάς τα για να δημιουργηθεί ένας δακτύλιος πλάσματος κατά μήκος της διαδρομής του. Το έργο είναι φιλόδοξο, σίγουρα, αλλά τώρα είναι η ώρα για να αναπτύξουμε θεωρίες και ιδέες, ώστε όταν φτάσουμε εκεί να έχουμε έτοιμο πολύ υλικό.