Πώς θα επιστρέψουν στη Γη τα κομμάτια του Άρη

Ένα βασικό και εξαιρετικά λεπτό ζήτημα της αποστολής της NASA στον πλανήτη Άρη.

Εδώ και πάνω από πενήντα χρόνια έχουμε καταφέρει να μαζέψουμε στη Γη κομμάτια από δορυφόρους αλλά και από αστεροειδείς. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί, μέσα από τις αποστολές του προγράμματος Απόλλων, έφεραν πίσω αρκετά δείγματα από το φεγγάρι, ενώ στην ίδια τακτική προέβησαν οι Ρώσοι και οι Κινέζοι. Αναρωτήθηκες όμως ποτέ για το ποια είναι η αρκετά περίπλοκη διαδικασία με την οποία θα φτάσουν στο σχετικά άμεσο μέλλον δείγματα από τον πλανήτη Άρη, με κρίσιμη σημασία για την ανίχνευση πιθανής ζωής στον "κόκκινο πλανήτη";

Εντοπισμός, συλλογή και αεροστεγές πακετάρισμα

Το ρόβερ Perseverance της NASA που προσγειώθηκε πριν από λίγους μήνες στον κρατήρα Τζέζερο του Άρη, πλέον εξερευνά την περιοχή, συλλέγοντας μέσω διαφόρων εργαλείων που έχει πάνω του υλικά και βράχους από την επιφάνεια του αρειανού εδάφους. Αυτά τα δείγματα τα αποθηκεύει σε αεροστεγή δοχεία τα οποία με τη σειρά τους τα εναποθέτει πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη. Από εκεί θα τα συλλέξουν οι μελλοντικές αποστολές της NASA και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), ακολουθώντας τα ίχνη της διαδρομής του ρόβερ.

Πώς θα επιστρέψουν στη Γη τα κομμάτια του ΆρηGetty Images

Μία διαστημική αλυσίδα μεταφοράς

Η μελλοντική αποστολή που έχει αναλάβει το task της συλλογής αναμένεται να ξεκινήσει το 2026 μέσω της προσεδάφισης στον Άρη ενός προσεδαφιστή -που θα εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια- ο οποίος θα απελευθερώσει ένα μικρό ρόβερ-συλλέκτη για να μαζέζει ένα-ένα όλα τα δοχεία που άφησε πίσω του το Perseverance. Μόλις ολοκληρώσει την αποστολή του, το ρόβερ θα επιστρέψει στον προσεδαφιστή και θα φορτώσει τα δείγματα σε έναν μικρό πύραυλο που στη συνέχεια θα εκτοξευτεί στην ατμόσφαιρα του "κόκκινου πλανήτη".

> Διάβασε ακόμα: Το Perseverance της NASA βρήκε πετρώματα με άλατα στον Άρη

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η βαρύτητα στον πλανήτη Άρη είναι περίπου το 1/3 της γήινης, οπότε είναι πιο εύκολο τα οχήματα να αναπτύσσουν ταχύτητα διαφυγής. Γι' αυτό και ο πύραυλος μπορεί να είναι αρκετά μικρός σε μέγεθος. Το ύψος του δεν θα ξεπερνά τα 3 μέτρα ενώ η διάμετρός του θα είναι περίπου 50 εκατοστά.

> Διάβασε ακόμα: Η Κίνα σκοπεύει να αποικίσει τον Άρη μέσα στα επόμενα 20 χρόνια

Στη συνέχεια, ένα άλλο διαστημικό όχημα, το Earth Return Orbiter, θα εντοπίσει τον περιέκτη των δειγμάτων και θα τον συλλέξει, πριν από την αναχώρηση για τη Γη. Όταν προσεγγίσει τον πλανήτη μας, θα αφήσει το πολύτιμο φορτίο του να πέσει στην ατμόσφαιρα για να συλλεχθεί από τους κατάλληλους ανθρώπους.

Κάπως έτσι, εφόσον όλα πάνε καλά, οι επιστήμονες θα έχουν στη Γη τα δείγματά τους από τον πλανήτη Άρη για να μελετήσουν την πιθανότητα ύπαρξης αριανής ζωής. 

Από: Esquire IT

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.