Η Ουκρανία πριν από τον πόλεμο αποτελούσε ένα κομβικής σπουδαιότητας hub τεχνολογίας και πληροφορικής, που εξυπηρετούσε τόσο τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και την Ευρώπη. Σύμφωνα με το Gartner Data, από το έδαφός της εργάζονταν περίπου 85 με 100 χιλιάδες άνθρωποι, για μεγάλες και μικρές εταιρείες, κυρίως στον τομέα της πληροφορικής.

Η αλλαγή των προτεραιοτήτων

Αυτοί οι άνθρωποι, προφανώς, πλέον έχουν διαφορετικές προτεραιότητες στη ζωή τους και οι δυτικές εταιρείες δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν με τις ομάδες τους στην Ουκρανία, όπως εξήγησε o Artem Horovoi, μηχανικός στην εταιρεία softwear Totango, που έχει ως βάση του τη Ζαπορίζια, στη Wall Street Journal.

Η Totango, που έχει την έδρα της στην Καλιφόρνια, απασχολεί συνολικά 150 εργαζομένους, από τους οποίους οι 15 βρίσκονται στην Ουκρανία. Ήδη ενώ φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε στη χώρα, τους είχαν προτείνει να εγκατασταθούν στο Ισραήλ, αλλά εκείνοι είχαν αρνηθεί.

Πλέον, με την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που έχει επιβληθεί στους άντρες μεταξύ 18 και 60 ετών, δεν έχουν όλοι αυτή τη δυνατότητα.

Andriy Bezuglov
Τα γραφεία της Grammarly στο Κίεβο.

Το Unit.City και τα άλλα κέντρα ανάπτυξης

Η Ουκρανία ήταν ένα γρήγορα αναπτυσσόμενο τεχνολογικό οικοσύστημα. Σε επίπεδο startup εταιρειών, σύμφωνα με το Startup Blink, βρισκόταν στην 34η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Μάλιστα, η 'ουκρανική σκηνή', όσον αφορά γενικότερα την καινοτομία, αποτελούσε επί χρόνια hub αναφοράς.

Το κέντρο της ανάπτυξης περιστρεφόταν γύρω από το Κίεβο, με το Unit.City να αποτελούσε ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά σε όλη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη, με 140 εταιρείες να έχουν εκεί τη βάση τους.

Πολλές από αυτές, όπως έχει ήδη αναφερθεί, δουλεύουν ή δούλευαν για ξένους πελάτες, με αντικείμενο τις ψηφιακές πλατφόρμες, τον σχεδιασμό, την εξυπηρέτηση πελατών, το cloud computing, τα κρυπτονομίσματα και τις υπηρεσίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας.

> Διάβασε ακόμα: Τι ισχύει με τα πυρηνικά στην Ουκρανία

Άλλοι 'πυρήνες' ανάπτυξης βρίσκονταν στο Χάρκοβο, την Οδησσό, το Ντνίπρο, το Λβιβ και τη Βίννιτσα.

Εκτός όλων αυτών, έχει τεράστια σημασία να αναφερθεί το ότι περισσότερες από 100 εκ των 500 εταιρειών της λίστας Fortune 500 συνεργάζονται με προμηθευτές από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων της Amazon και της Microsoft

Οι συνθήκες εργασίας εν καιρώ πολέμου

Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες προσπαθούν να διατηρήσουν επαφή με τους εργαζομένους τους στην Ουκρανία. 'Μιλάμε κάθε πρωί και κάνουμε ένα call όλοι μαζί. Οι υπάλληλοι εξακολουθούν να εργάζονται, η δουλειά αποτελεί έναν αντιπερισπασμό από όλον αυτόν τον δύσκολο να συλλάβει ανθρώπινος νους παραλογισμό. Ανάμεσα στα calls μας γράφουν ότι πρέπει να μετακινηθούν για να εντοπίσουν πού βρίσκεται το πιο κοντινό καταφύγιο', είπε στο ιταλικό Esquire Alessandro Seina, CEO της εταιρείας Radical Storage (πρώην BagBnB).

GitLab
Η GitLab αποτελεί μία από τις τέσσερις εταιρείες-μονόκερους της Ουκρανίας.

Η ισραηλινή πλατφόρμα εύκολης δημιουργίας websites Wix, πάλι, εδώ και εβδομάδες είχε σχεδιάσει να φροντίσει τους 900 εργαζομένους της στην  Ουκρανία -από τους 6 χιλιάδες που απασχολεί σε παγκόσμιο επίπεδο- σε περίπτωση που το πράγματα χειροτερέψουν, με προγράμματα εκκένωσης προς την Κρακοβία στην Πολωνία και την Αττάλεια στην Τουρκία

> Διάβασε ακόμα: Κολοσσοί της τεχνολογίας υπέρ Ουκρανίας

Προφανώς, όμως, οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τις ομάδες εργασίας που βρίσκονται στην Ουκρανία έχουν ανασταλεί ή ανατεθεί σε εργαζόμενους που βρίσκονται σε άλλα μέρη του κόσμου.

Επιστρέφοντας στη 'μεγάλη εικόνα', δεν μπορούμε παρά να ξαναπούμε ότι μέχρι πρόσφατα η πρωτεύουσα της Ουκρανίας άκμαζε. Χαρακτηριστικά, το 2019, οι επενδύσεις στις τοπικές startup εταιρείες άγγιζαν το ποσό των 509 εκατομμυρίων Ευρώ, ενώ από το 2017 έως το 2019 καταχωρήθηκαν 146 χιλιάδες πατέντες.

Η Ουκρανία, επίσης, είχε 4 εταιρείες-μονόκερους, δηλαδή εταιρείες που η αξία τους ξεπερνούσε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια: την GitLab, την Bitfury, την Grammarly και την People.ai. Συνολικά, ο τομέας της πληροφορικής το 2019 είχε σημειώσει αύξηση κατά 36%, ενώ υπήρχε υποστήριξη από διεθνείς παίκτες όπως η Amazon, η Apple και η Uber. Τι θα γίνει με όλα αυτά όταν ο πόλεμος τελειώσει; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.