Κολοσσοί της τεχνολογίας υπέρ Ουκρανίας

Από το Facebook και το Twitter μέχρι τα σπίτια του Airbnb.

Τις τελευταίες ημέρες, πολλά και σημαντικά hi-tech groups -κυρίως από τις ΗΠΑ- έχουν ξεκινήσει μία σειρά ενεργειών για την υποστήριξη του ουκρανικού πληθυσμού, τον περιορισμό της ζημιάς της ρωσικής παραπληροφόρησης, την προστασία της ταυτότητας και της ασφάλειας των πολιτών που υποφέρουν στη χώρα τους από τις επιθέσεις της Ρωσίας. Οι πιο σημαντικοί εκπρόσωποι του τεχνολογικού κόσμου προσπαθούν να κάνουν τις επιχειρήσεις εισβολής περίπλοκες, προσφέροντας παράλληλα ασφαλή σύνδεση στο ίντερνετ για την Ουκρανία και τους κατοίκους της.

Facebook

Το Facebook ανακοίνωσε ότι εξάρθρωσε ένα δίκτυο δεκάδων ψεύτικων ή παραβιασμένων λογαριασμών, καθώς και σελίδων ή ομάδων, τόσο στην κύρια πλατφόρμα όσο και στο Instagram. Η δράση τους αφορούσε την προώθηση της κρατικής ρωσικής προπαγάνδας σχετικά με την "ειδική στρατιωτική επιχείρηση που προορίζεται μόνο για την προστασία των ρωσόφωνων κατοίκων του Ντονμπάς". Η Meta έχει δημιουργήσει μία συγκεκριμένη ιστοσελίδα όπου συνοψίζονται όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, οι υπενθυμίζεται στους χρήστες πως προκειμένου να αποφύγουν αναγνωριστούν ή να γίνουν θύματα αντιποίνων να κάνουν τους λογαριασμούς τους ιδιωτικούς (Instagram) ή να χρησιμοποιούν εργαλεία όπως το single view ή η εξαφάνιση των συνομιλιών μετά από 24 ώρες (WhatsApp).

Επιπροσθέτως, μία πολυπρόσωπη ομάδα θα έχει την εποπτεία όλου του περιεχομένου που παράγεται στα ουκρανικά και τα ρωσικά, περιορίζοντας στο μέτρο του δυνατού ψεύτικες ειδήσεις, παραποιημένα βίντεο και οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί ως βλαβερό content σε όλες τις πλατφόρμες. 

Google

Η Google έχει αναστείλει ορισμένες λειτουργίες των Maps: Αυτές που αφορούν τις συνθήκες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και τον συνωστισμό των χώρων. Χρήσιμα εργαλεία σε καιρό ειρήνης, αλλά τα οποία, σε πλήρη εισβολή, θα παρείχαν στους Ρώσους βασικές πληροφορίες για το πώς και πού να χτυπήσουν ή να περάσουν.

Το Youtube από την πλευρά του έχει απαγορεύσει στο Russia Today και σε άλλους broadcasters να μπορούν να εισπράττουν τα χρήματα που προέρχονται από τις διαφημίσεις και τις προβολές στα κανάλια τους. Δεν είναι όμως μόνο αυτό: Η πλατφόρμα θα λειτουργεί με αλγόριθμους, διαγράφοντας και θάβοντας βίαιο, ψευδές και περιεχόμενο από λογαριασμούς που έχουν επανειλημμένα αναφερθεί ή μπλοκαριστεί. Έτσι, θα τους αφήνει ελάχιστο περιθώριο στο να έχουν μεγάλη παρουσία στα newsfeeds.

Twitter

Το Twitter υιοθέτησε μια ευρύτερη προσέγγιση, αναστέλοντας προσωρινά τη διαφήμιση στη Ρωσία και την Ουκρανία. Πάγωσε επίσης τη λειτουργία που προτείνει tweets που έχουν αναρτηθεί από χρήστες που δεν περιλαμβάνονται στους ακολούθους, με στόχο τη "μείωση της διάδοσης περιεχομένου που παραβιάζει τους κανόνες".

"Αναστέλλουμε προσωρινά τις διαφημίσεις στην Ουκρανία και τη Ρωσία για να διασφαλίσουμε ότι οι κρίσιμες πληροφορίες για τη δημόσια ασφάλεια θα διασφαλιστούν και οι διαφημίσεις δεν θα θέσουν σε κίνδυνο κανέναν με οποιονδήποτε τρόπο" έγραψε η εταιρεία σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στα ουκρανικά πριν από λίγες ημέρες. Οι χρήστες κατευθύνονται σε ενότητες όπως τα Moments, που θα περιέχουν κριτικές αναρτήσεων, τις οποίες θα επιμελείται η συντακτική ομάδα του Twitter.

Starlink

Έπειτα από αίτημα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ουκρανίας και υπουργού ψηφιακού μετασχηματισμού, Mykhailo Fedorov, ο CEO της SpaceX και της Tesla, Elon Musk, ενεργοποίησε την υπηρεσία υπερταχείας σύνδεσης στο διαδίκτυο που παρέχει η Starlink. Ο τελευταίος διεμύνησε μάλιστα πως αυτή θα ενισχυθεί σύντομα.

Airbnb

Όπως συνέβη και σε άλλες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης (τυφώνες, πυρκαγιές, πλημμύρες) υπό την την πρωτοβουλία Open Homes, η Airbnb συνεργάζεται με τους οικοδεσπότες της σε γειτονικές χώρες για να επιτρέψει σε 100.000 πρόσφυγες να βρουν ένα κρεβάτι και μια στέγη. Όλα, φυσικά, δωρεάν. Πρόκειται για σπίτια που υπάρχουν στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Γερμανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής Brian Chesky εξήγησε ότι όποιος σκοπεύει να φιλοξενήσει μπορεί να συνδεθεί μέσω αυτού του λινκ

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την ανδρόπαυση, την 'αντρική εμμηνόπαυση'

Μια φυσική διαδικασία που συμβαίνει στους άνδρες και συνεπάγεται μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι τέλειες ασκήσεις για να χτίσεις πανίσχυρα πόδια

Θα δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα μόλις με 30 λεπτά άσκησης την εβδομάδα.

Γραφει Γιαννης Σπανος