Κανιβαλισμός στα προϊστορικά χρόνια

Σε έναν άγριο κόσμο, πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια πριν, στα βάθη των πρώτων ωκεανών, οι τριλοβίτες άρχισαν να τρώνε άλλους τριλοβίτες.

Τα απολιθώματα μίλησαν. Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, οι Redlichia rex (για συντομία R.R.), ένα είδος γιγαντιαίων τριλοβιτών που συνήθιζαν να τρώνε μπουκίτσες από ένα άλλο είδος τριλοβιτών, τους Redlichia takooensis (για συντομία R.T.), απ' ό,τι φαίνεται, έτρωγαν και άλλους R.R. Επιδίδονταν, δηλαδή, σε έναν πολύ παράξενο προϊστορικό κανιβαλισμό.

Πώς έγινε η ανακάλυψη

Οι ερευνητές έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού εντόπισαν ίχνη που φαίνεται να αντιστοιχούν σε δαγκωνιές σε κάποια απολιθώματα R.R. Όπως ακριβώς τα καβούρια, έτσι και οι τριλοβίτες διέθεταν ως 'πανοπλία' ένα όστρακο από ασβεστίτη - το όστρακο είναι που αποτυπώνεται στα απολιθώματά τους. Παρότι αυτό το σκληρό 'καβούκι' αποσκοπούσε στην προστασία τους, δεν απέτρεπε τους τριλοβίτες, του ιδίου είδους, να τρώνε, κατά περιπτώσεις, ο ένας τον άλλο.

Κανιβαλισμός στα προϊστορικά χρόνιαDe Agostini Picture Library / Getty Images

Τα απολιθώματα που αναλύθηκαν στην επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα στην επιθεώρηση Παλαιογεωγραφία, Παλαιοκλιματολογία, Παλαιοοικολογία, προέρχονται από την περιοχή Emu Bay Shale, στη Νότια Αυστραλία

Οι ερευνητές, πιο συγκεκριμένα, μελέτησαν 38 απολιθώματα τραυματισμένων τριλοβιτών, οι οποίοι διέθεταν ιασθέντα θωρακικά τραύματα. Μάλιστα, λόγω της θέσης των κακώσεων, τα μέλη της επιστημονικής ομάδας θεώρησαν ότι ίσως οι R.R. προτιμούσαν να επιτίθενται στα θύματά τους από πίσω.

> Διάβασε ακόμα: Κανίβαλοι στα βουνά των Άνδεων

Οι ερευνητές διατύπωσαν επίσης τη σκέψη ότι κάποια 'θηράματα' πιθανώς να γυρνούσαν την πίσω όψη του κορμού τους προς τους 'θηρευτές' τους όταν ένιωθαν απειλή ή όταν προσπαθούσαν να γλιτώσουν, λόγω των πολλαπλών τραυμάτων που φέρουν σε όλο το σώμα τους.

Τέλος, εντοπίστηκαν θραύσματα από όστρακα τριλοβιτών σε απολιθώματα περιττωμάτων τριλοβιτών, κάτι που ενισχύει τη θεωρία του κανιβαλισμού (παρότι φαίνεται σίγουρος, παραμένει θεωρία, δεν έχει αποδειχτεί, μπορεί να συνέβη και κάτι άλλο, δεν ήμασταν μπροστά).  

> Διάβασε ακόμα: Κανιβαλισμός, βασανιστήρια, κάπνισμα οστών: Οι πιο εξωφρενικές καταγγελίες για τον Marilyn Manson

Η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση κανιβαλισμού

Σε κάθε περίπτωση, αν οι ερευνητές έχουν δίκιο, τότε είμαστε αντιμέτωποι με την πρώτη επιστημονικά εξακριβωμένη περίπτωση κανιβαλισμού ανάμεσα σε αρθρόποδα, η οποία συνέβη, κατά προσέγγιση, πριν από 450 εκατομμύρια χρόνια, τη λεγόμενη Ορδοβίκια περίοδο.

Από: Esquire ES

 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κι αν το μυστικό της μακροζωίας βρίσκεται στην πρωτεΐνη;

Από ό,τι φαίνεται, μία νέα βακτηριακή πρωτεΐνη καταφέρνει να διατηρεί τα ανθρώπινα κύτταρα υγιή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Murat Erdem, o cult Τούρκος που κάνει καριέρα στο ελληνικό TikTok

Μουστάκι, καρέ μαλλί, ντύσιμο δεκαετίας '70 και κλείσιμο ματιού. Σα να λέμε Tonis Sfinos made in Turkey.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Whamaggedon, ο χριστουγεννιάτικος μαραθώνιος που πάει κόντρα στο Last Christmas

Κάνε τα πάντα για να μην ακούσεις το τραγούδι των Wham! και δε θα χάσεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Τα νέα emojis που αποκτήσαμε μέσα στο 2023

Πάνω από 100 ολοκαίνουργια emojis έχεις εδώ και καιρό για να εκφραστείς ψηφιακά.

Γραφει Παυλος Κρουστης