Την περασμένη εβδομάδα, η Washington Post ανέφερε ότι ο Elon Musk σχεδιάζει να προχωρήσει γρήγορα σε ένα προϊόν για την εμπορευματοποίηση του περιεχομένου ενηλίκων στο Twitter, κάτι που λίγο-πολύ επιβεβαιώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου. Για να είμαστε σαφείς, τα προφανή σχέδια του Musk δεν έχουν καμία σχέση με την υποστήριξη των εργαζομένων στο σεξ. Η επιλογή της επέκτασης του περιεχομένου για ενήλικες σε μια στιγμή αυξημένου ελέγχου γύρω από την εργασία του σεξ και τα queer άτομα είναι επικίνδυνη, ειδικά εν μέσω αναφορών ότι ο Musk σχεδιάζει να καταργήσει την προστασία για τα τρανς άτομα. Και φυσικά έχει στόχο την κερδοφορία του ίδιου και μόνο. 

Από τότε που το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών των ΗΠΑ κατέσχεσε το Backpage τον Απρίλιο του 2018, τρεις ημέρες πρoτού ο τότε πρόεδρος Trump υπογράψει τον νόμο Allow States and Victims to Fight Online Sex Trafficking Act (FOSTA), το Twitter έχει γίνει η μόνη μεγάλη πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που "ανέχεται" τους εργαζόμενους στο σεξ. Ακόμη και ελλείψει άμεσων πληρωμών, το Twitter αποτελούσε ένα ασφαλές καταφύγιο για τους εργαζόμενους στο σεξ, σε απλά ελληνικά για τους δημιουργούς περιεχομένου για ενήλικες. 

> Διάβασε ακόμη: Twitter και για υψηλότερο μισθό

Για να έρθουν ωστόσο τα επιπρόσθετα κέρδη στα οποία προσβλέπει, το Twitter πρέπει να αναθεωρήσει τις πρακτικές του για τη διατήρηση του περιεχομένου και να τις εντείνει, σε ευθεία αντίθεση με τον όρκο του Musk να προστατεύει την "ελευθερία του λόγου".

Το πιθανότερο είναι ότι κάτι τέτοιο θα γίνει βιαστικά καθώς από την Παρασκευή, ομάδες όπως η ομάδα Machine Learning, Ethics, Transparency, and Accountability (META) δεν υπάρχουν πλέον. Η κίνηση αυτή απειλεί να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο τους δημιουργούς σεξουαλικού περιεχομένου και ιδιαίτερα τους τρανς εργαζόμενους στο σεξ, οι οποίοι ήδη διατρέχουν αστρονομικά αυξημένο κίνδυνο βίας που συνεχίζει να ενισχύεται με κάθε νέα νομοθεσία κατά των τρανς.

Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται το πρόβλημα. Μια κακοεκτελεσμένη προσπάθεια να βγουν κέρδη από το περιεχόμενο για ενήλικες θα μπορούσε να επιτείνει τον τρόμο για τα άτομα αυτά την εποχή που η Αμερική είναι ήδη γεμάτη από αυτόν. 

Ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους η ομοφοβία, η τρανσφοβία και η πορνόφοβία συμπίπτουν είναι ότι η πλειοψηφία την εκλαμβάνει ως απειλή για τα παιδιά. Η διαδικτυακή εργασία του σεξ δεν είναι απρόσβλητη από αυτή την προκατάληψη. Νωρίτερα φέτος ρεπορτάζ του The Verge αποκάλυψε ότι το Twitter είχε αναπτύξει ένα συνδρομητικό πρόγραμμα τύπου "OnlyFans", αλλά οι προσπάθειες εμποδίστηκαν από φόβους σχετικά με το υλικό σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών. Μια ομάδα εσωτερικών ερευνητών, που ονομάστηκε Red Team, αποφάσισε ότι το Twitter δεν θα μπορούσε να αναπτύξει με ασφάλεια το έργο και έτσι έμεινε πίσω. 

Τελικά τι απαγορεύεται σήμερα στο Twitter

Έχοντας διαβάσει τα πάντα γύρω από το εξαιρετικά γραφικό περιεχόμενο για ενήλικες στο Twitter, εντοπίσαμε μερικά αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Αρχικά η πλατφόρμα δεν απαγορεύει τις απεικονίσεις "σωματικών υγρών" εφόσον οι χρήστες το επισημαίνουν ως ευαίσθητο περιεχόμενο. Ενώ το Twitter απαγορεύει τη "βίαιη σεξουαλική συμπεριφορά", η πολιτική φαίνεται να ισχύει μόνο για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις, σε αντίθεση με τη συναινετική βία, όπως στο BDSM.

Το Twitter δεν περιορίζει το περιεχόμενο για ενήλικες επειδή απλά δεν έχει κατευθυντήριες γραμμές για περιεχόμενο για ενήλικες. Καθόλου. Δεν υπάρχουν ακόμη πολιτικές που να περιορίζουν το περιεχόμενο για ενήλικες στο Twitter, αρκεί να παράγεται με συναίνεση, να επισημαίνεται κατάλληλα ως ευαίσθητο και να μην περιλαμβάνεται σε πιο δημόσια ορατές περιοχές, όπως εικόνες προφίλ ή φωτογραφίες κεφαλίδας. 

Το Twitter μπορεί να είναι σε θέση να εισαγάγει στοιχειώδεις αλγόριθμους για να βελτιώσει τη διαδικασία ή/και να βγάλει χρήματα από αυτή τη διαδικασία. Το Twitter του Musk όμως, με την έλλειψη ανθρώπινων συντονιστών απλά δεν διαθέτει την υποδομή ή τη δέσμευση για την υπεύθυνη κερδοφορία που μπορεί να προκύψει από το περιεχόμενο ενηλίκων.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.