To PS5 "αδυνάτισε" και έρχεται με περισσότερο χώρο για παιχνίδια

Έχουμε στα χέρια μας το νέο PS5 και αυτή είναι η εμπειρία μας μαζί του.

Δεν είναι ασυνήθιστο για μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών να επανακυκλοφορεί, έπειτα από την αρχική της κυκλοφορία, με νέο σχεδιασμό. Στην περίπτωση του PS5, έχουμε μια νέα κονσόλα, που διαθέτει σχεδόν πανομοιότυπες δυνατότητες με την αρχική, η οποία είχε κυκλοφορήσει τον Νοέμβριο του 2022. Τι διαφορές έχει, λοιπόν;

Το νέο PS5, αυτό που άτυπα αποκαλούμε "PS5 Slim”, έρχεται με νέο, πιο compact design, μικρότερο όγκο, κάποιες μικρές διαφορές στις θύρες εισόδου/εξόδου και μια βασική αλλαγή στον αποθηκευτικό του χώρο. Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Το νέο PS5

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να γνωρίζει κάποιος για το νέο PlayStation 5 είναι το γεγονός ότι δεν έχουμε κάποια αναβάθμιση σε επεξεργαστή/κάρτα γραφικών ή κάποια άλλη τεχνική αναβάθμιση, που θα του επέτρεπε να "τρέχει" τα παιχνίδια με βελτιώσεις σε σχέση με το αρχικό PS5. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια περίπτωση αντίστοιχη με αυτήν του PS4 και του PS4 Pro. Εδώ είναι πιο απλά τα πράγματα, έχουμε το κλασικό revision, που κάνει η Sony περίπου στη μέση του κύκλου ζωής της κάθε κονσόλας και κυρίως έχει στόχο την "εξισορρόπηση" της γραμμής παραγωγής της ή τη βελτίωση και την αποδοτικότητα στα υλικά που χρησιμοποιούνται. Η νέα έκδοση είναι αυτή που θα αντικαταστήσει σταδιακά την αρχική κονσόλα και πλέον θα είναι αυτή που θα βρίσκουμε στα καταστήματα.

Το αρχικό PS5 είχε κατακριθεί για το μέγεθός του, το οποίο ήταν αρκετά μεγάλο. Το νέο PS5 παραμένει ογκώδες, όμως είναι σημαντικά μικρότερο, περίπου κατά 30%, και έχουν μικρύνει όλες οι διαστάσεις του, αλλά και το βάρος του κατά 600 γρ. (πλέον η έκδοση με το drive είναι στα 3,9 κιλά). Το δεύτερο πράγμα που παρατηρεί κανείς, εκτός απ’ το μικρότερο μέγεθος, είναι η διαχωριστική γραμμή στη μέση του. Στην ουσία πλέον δεν έχουμε μόνο το μπροστινό και το πίσω plate, αλλά τέσσερα διαφορετικά κομμάτια. Τα δύο κάτω έχουν την ίδια υφή, που είχαμε και στο παλιό, αυτήν τη σαγρέ ματ επιφάνεια, ενώ τα δύο επάνω plates πλέον είναι γυαλιστερά.

Μια σχετικά μεγάλη αλλαγή έχει να κάνει με τη βάση στήριξης, που πλέον δεν υπάρχει στο πακέτο. Ο χρήστης θα πρέπει να προμηθευτεί μια βάση που θα βρει προς πώληση, σε περίπτωση που θέλει να στήσει την κονσόλα του σε κάθετη διάταξη. Αν θέλει να την τοποθετήσει οριζόντια, τότε θα βρει δύο μικρές πλαστικές βάσεις στο πακέτο, οι οποίες κουμπώνουν στο κάτω μέρος της συσκευής για να τη σταθεροποιούν.

Αποσπώμενο disc drive

Η άλλη μεγάλη αλλαγή του νέου PS5 έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον το disc drive της συσκευής είναι αποσπώμενο. Για όσους έχουν ήδη αγοράσει την κονσόλα με το drive, αυτό δεν έχει ιδιαίτερο νόημα, όμως για όσους έχουν αγοράσει την digital version, είναι σημαντικό, καθώς πλέον δεν αποκλείονται από τη δυνατότητα να μπορούν να παίξουν τα παιχνίδια τους σε Blu-ray.

PS5Esquire GR

Αυτό μπορεί να γίνει, εφόσον αγοράσει ο χρήστης το drive, που κυκλοφορεί στην αγορά, προς €119,90. Έτσι, αυτοί που έχουν αγοράσει το PS5 Digital και θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να παίζουν τα παιχνίδια τους σε μορφή Blu-ray, πλέον μπορούν να αγοράσουν το έξτρα περιφερειακό και να το προσθέσουν. Θα χρειαστεί να γίνει κάποιο update στη συσκευή και έπειτα να γίνει ένα register του συγκεκριμένου drive και της κονσόλας, όμως αυτό είναι όλο. Δεν θα υπάρχει έπειτα καμία διαφορά σε σχέση με την κονσόλα που είχε εξαρχής το disc drive.

Αν κάποιος θέλει να βάλει ή να βγάλει το drive, αυτό γίνεται πάρα πολύ εύκολα, αφού τα νέα plates αφαιρούνται και κουμπώνουν πάλι πολύ απλά. Από κάτω από το ένα από αυτά (επάνω δεξιά), θα βρει κάποιος το disc drive, το οποίο έχει μια οπή στο πίσω μέρος του. Αν βάλει ο χρήστης το δάχτυλό του εκει και τραβήξει προς τα πάνω, αφαιρείται το drive. Ναι, είναι τόσο απλό.

PS5Esquire GR

Άλλες αλλαγές

Μερικές μικρές αλλαγές που εντοπίζονται στη νέα έκδοση έχουν να κάνουν με τις θύρες εισόδου/εξόδου. Πλέον έχουμε δύο θύρες USB-C στο μπροστινό μέρος, αντί για μία USB-A και μία USB-C, που είχε η προηγούμενη έκδοση.

Η μεγαλύτερη όμως αλλαγή αυτής της έκδοσης έχει να κάνει με τον αποθηκευτικό χώρο και τον ενσωματωμένο SSD, ο οποίος πλέον έχει ακριβώς 1TB διαθέσιμο για την εγκατάσταση των παιχνιδιών και την αποθήκευση των αρχείων σου, ενώ το προηγούμενο μοντέλο είχε 825GB.

Μια σύγχρονη κονσόλα με μοντέρνο σχεδιασμό

Το PS5 μπαίνει σε μια νέα εποχή, που δεν μαστίζεται πλέον από τα προβλήματα στην παραγωγή λόγω της πανδημίας και παράλληλα προσφέρει κάποιες ευκολίες/βελτιώσεις, που δεν είχε το αρχικό μοντέλο, όπως τον μικρότερο όγκο/βάρος, αλλά και τον μεγαλύτερο αποθηκευτικό χώρο.

PS5Esquire GR

Πρόκειται για μια τρομερά επιτυχημένη κονσόλα, που επαναλανσάρεται στην αγορά, διαθέτοντας ήδη έναν απίστευτο κατάλογο από παιχνίδια, όπως τα Marvel’s Spider-Man 2, God of War Ragnarök και The Last of Us Part II Remastered, που καταφέρνουν να συναρπάσουν κάθε είδους παίκτη, ενώ το μέλλον προμηνύεται φανταστικό, με κυκλοφορίες όπως τα Final Fantasy VII Rebirth, Rise of the Ronin, Silent Hill 2 και πολλά ακόμη.

Η συσκευή μάς παραχωρήθηκε από την PlayStation Greece για τις ανάγκες της παρουσίασης.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας