H Meta θα εντοπίζει λέει, όλες τις εικόνες που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνης

Η διαφάνεια και πρόληψη για την παραπληροφόρηση είναι υψίστης σημασίας, σύμφωνα με την εταιρεία.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 07 Φεβρουαρίου 2024

Η Meta φαίνεται πως εντείνει τις προσπάθειές της για την ανίχνευση και επισήμανση των εικόνων που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη (AI) σε όλες τις πλατφόρμες της, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram και Threads. Το "κακό" αν μη τι άλλο έχει παραγίνει, γιατί κάποιες εικόνες που κυκλοφορούν είναι τόσο πειστικές, που δε μπορεί κανείς με σιγουριά να πει αν είναι αληθινές ή προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. 

Ο Nick Clegg, Παγκόσμιος Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας, τόνισε την αναγκαιότητα της διαφάνειας στη διάκριση μεταξύ του αυθεντικού και του περιεχομένου που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη, καθώς οι χρήστες συναντούν όλο και περισσότερο εξελιγμένες δημιουργίες από AI.

H Meta θα εντοπίζει λέει, όλες τις εικόνες που δημιουργούνται μέσω τεχνητής νοημοσύνηςiStock / metamorworks

Διαφάνεια

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο Clegg εξήγησε σε πρόσφατη ανάρτησή του ότι ενώ οι εικόνες που δημιουργούνται από την ίδια τη Meta με τεχνητή νοημοσύνη φέρουν ήδη σχετική σήμανση με tags, η εταιρεία στοχεύει να επεκτείνει αυτήν την πρακτική σε εικόνες που παράγονται από ανταγωνιστικές υπηρεσίες.

Οι προσπάθειες αυτές ευθυγραμμίζονται με την ευρύτερη αποστολή της Meta να καταπολεμήσει τις παραπλανητικές πρακτικές και να παρέχει στους χρήστες σαφήνεια σχετικά με την προέλευση του περιεχομένου που καταναλώνουν.

Generative AIiStock / gremlin

Για να το πετύχει αυτό, η Meta αξιοποιεί μεταδεδομένα και αόρατα υδατογραφήματα που ενσωματώνονται στις εικόνες, τις οποίες παράγει η τεχνητή νοημοσύνη, επιτρέποντας την αναγνώριση τέτοιου περιεχομένου ακόμη και όταν αυτό διαμοιράζεται σε εξωτερικές πλατφόρμες. Επιπλέον, η εταιρεία αναπτύσσει εργαλεία για την αναγνώριση σημάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται από άλλες γεννήτριες εικόνων AI από εταιρείες, όπως η Google, η OpenAI και η Adobe.

Αχαρτογράφητα μέρη

Αναγνωρίζοντας το εξελισσόμενο τοπίο του συνθετικού περιεχομένου, ο Clegg τόνισε τη σημασία να βοηθηθούν οι χρήστες στην περιήγηση σε αυτά τα νέα εδάφη, εφαρμόζοντας σαφείς μηχανισμούς επισήμανσης. Η Meta σχεδιάζει να αναπτύξει αυτές τις λειτουργίες επισήμανσης σε όλες τις γλώσσες τους επόμενους μήνες, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία τους σε περιόδους σημαντικών γεγονότων, όπως οι εκλογές.

Αν και επί του παρόντος η έμφαση δίνεται στις εικόνες, η Meta αναγνωρίζει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί και το περιεχόμενο ήχου και βίντεο που παράγεται με τεχνητή νοημοσύνη. Παρά την απουσία ορατών δεικτών σε αυτό το περιεχόμενο, η εταιρεία διερευνά μεθόδους για την αποτελεσματική ανίχνευση και επισήμανσή του.

Απαιτείται προσοχή

Ο Clegg επεσήμανε τον προληπτικό χαρακτήρα της προσέγγισης της Meta, αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα των αντιπάλων να εκμεταλλευτούν τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη για να εξαπατήσουν τους χρήστες. Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη σε αυτόν τον τομέα, δίνοντας έμφαση στις συνεχείς τεχνολογικές εξελίξεις για την προστασία από παραπλανητικές πρακτικές.

Ο επείγων χαρακτήρας των ενεργειών της Meta καταδεικνύεται από τις πρόσφατες περιπτώσεις deepfakes που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη και επηρέασαν τα πολιτικά γεγονότα και την ακεραιότητα των μέσων ενημέρωσης, αναδεικνύοντας τη σημασία της διαφάνειας και της λογοδοσίας στο ψηφιακό τοπίο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αποχώρηση 'βόμβα' του Adrian Newey από τη Red Bull

Σε κατάσταση αποσύνθεσης βρίσκεται η Red Bull καθώς όπως όλα δείχνουν ο Adrian Newey έχει ήδη αποφασίσει να αποχωρήσει στο τέλος της τρέχουσας περιόδου.

Γραφει TopGear

Προπόνηση για μεγαλύτερη και καλύτερη ζωή

Επιστήμονες κατέληξαν στη μακροβιοτική προπόνηση που θα ωφελήσει τόσο την ποιότητα όσο και τη διάρκεια της ζωής σου.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Μια φορά κι έναν καιρό, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε

Όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον γερμανό μαθηματικό και αστρονόμο Johannes Kepler, που διατύπωσε τη σχετική θεωρία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μια ματιά στην ολοκαίνουργια και άκρως εντυπωσιακή Porsche Cayenne GTS

Η Porsche συμπληρώνει τη σειρά μοντέλων της Cayenne, η οποία ανανεώθηκε ριζικά το 2023, με τα νέα, ασύγκριτα δυναμικά μοντέλα GTS.

Οι Pet Shop Boys βρίσκουν 'απογοητευτική' τη μουσική της Taylor Swift

O Neil Tennant είπε αυτό που σκεφτόμαστε κι εμείς, καιρό τώρα.

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα