O Elon Musk κατηγορεί την AI της Google για ακραίο ρατσισμό

O δισεκατομμυριούχος "τα βάζει" με το Gemini για κάποιες ιστορικές ανακρίβειες που παρήγαγε.

Γράφει: Παύλος Κρούστης 23 Φεβρουαρίου 2024

O μεγιστάνας της τεχνολογίας, Elon Musk, κατηγόρησε την Google ότι διαιωνίζει αυτό που περιγράφει ως "παράλογο ρατσιστικό και αντιπολιτισμικό προγραμματισμό" μέσω των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης (AI) της.

Αυτή η σύγκρουση μεταξύ του Musk και της Google προέρχεται από τη διαμάχη γύρω από την απόφαση της δεύτερης να αναστείλει τη λειτουργία δημιουργίας εικόνων του chatbot Gemini, μετά από ισχυρισμούς για τη δημιουργία ρατσιστικού περιεχομένου.

Η απάντηση της Google

Ο Musk έκανε κάποια tweets στην πλατφόρμα του, το X (πρώην Twitter), για να εκφράσει τις ανησυχίες του, τονίζοντας τις φυλετικές προκαταλήψεις που αντιλαμβάνεται στην τεχνολογία AI της Google. Η κριτική αυτή έρχεται εν μέσω του αυξανόμενου ελέγχου σχετικά με τις ηθικές επιπτώσεις των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης και τον αντίκτυπό τους στην κοινωνία.

Η Google απάντησε στην κριτική αναγνωρίζοντας τις ανακρίβειες στη δημιουργία ιστορικών εικόνων του Gemini και δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει άμεσα τα ζητήματα αυτά. Η εταιρεία υπογράμμισε τη δέσμευσή της να βελτιώσει την ακρίβεια των απεικονίσεων, ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα την παγκόσμια βάση χρηστών της.

Η κριτική του Elon Musk εκτείνεται πέρα από τις πρακτικές τεχνητής νοημοσύνης της Google, καθώς στο παρελθόν έχει εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές ποικιλομορφίας, ισότητας και ενσωμάτωσης στην τεχνολογική βιομηχανία. Το δικό του έργο τεχνητής νοημοσύνης, το Grok, τοποθετείται ως πολιτικά ουδέτερο, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.

Επιπλέον, ο Musk ξεχώρισε τον Jack Krawczyk, τον επικεφαλής του προϊόντος Gemini, κατηγορώντας τον ότι συμβάλλει σε αυτό που αντιλαμβάνεται ως μεροληπτική τεχνολογία AI. Αυτό υπογραμμίζει την ευρύτερη κριτική που ασκεί ο Musk στις εταιρικές πρωτοβουλίες για την ποικιλομορφία στον τομέα αυτόν.

Το περιεχόμενο που εξαγρίωσε τον Musk

Η Google εισήγαγε νωρίτερα αυτόν τον μήνα τη λειτουργία δημιουργίας κειμένου σε εικόνα στο Gemini AI, το οποίο ήταν προηγουμένως γνωστό ως Bard. Αυτό επέτρεψε στην πλατφόρμα να ανταγωνιστεί άλλα προγράμματα δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT της OpenAI.

Λίγο μετά την εισαγωγή της λειτουργίας, οι χρήστες άρχισαν να παρατηρούν ότι η ΑΙ παρήγαγε εικόνες "ιστορικών" προσώπων και σκηνών με μεγάλες ανακρίβειες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Verge, μια προτροπή για "γερουσιαστή των ΗΠΑ από το 1800" έδειχνε μια μαύρη γυναίκα, ενώ η πρώτη μαύρη γυναίκα που υπηρέτησε στη Γερουσία των ΗΠΑ ήταν η Carol Moseley Braun που εξελέγη το 1992.

Εκτός από αυτό, η τεχνητή νοημοσύνη Gemini δημιούργησε επίσης εικόνες γυναικών και μαύρων ανδρών στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που φορούσαν γερμανικές στολές, κάτι που ήταν ανακριβές και παραπλανητικό. Μετά την αυξανόμενη ανησυχία γύρω από αυτές τις ανακρίβειες, η Google την ακύρωσε και δεν έχει δώσει ακόμη κάποιο χρονοδιάγραμμα για την παρουσίαση της ενημερωμένης έκδοσης.

Φυσικά, οι ανακρίβειες αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν ρατσιστικές, αλλά περισσότερο φαίνεται πως η AI της Google κάνει λάθη στην προσπάθεια για την ολική συμπερίληψη. Ο Musk βρήκε ευκαιρία βέβαια και δε δίστασε να προωθήσει τόσο την πολιτική του ατζέντα, όσο και το προϊόν του, το Grok. Με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Πού και σε ποια ακίνητα επενδύουν οι εκατομμυριούχοι στη χώρα μας

Οι ξένοι επενδυτές καθώς και οι Έλληνες ομογενείς που αναζητούν κατοικίες στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από Ευρωπαϊκές χώρες.

Ένας οδηγός για να σχεδιάσεις το Πασχαλινό σου ταξίδι στην Ελλάδα

Οι προορισμοί σε βουνό, θάλασσα αλλά και τις πόλεις γιορτάζουν το φετινό Μαγιάτικο Πάσχα τελετουργικά και τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια έχουν ετοιμάσει ξεχωριστά πακέτα, προσφορές και μενού.

Η ιστορία της Lamborghini

Μία ημέρα σαν τη σημερινή, το 1916, ερχόταν στη ζωή ο Ferruccio Lamborghini. Και αυτή είναι η ιστορία του εμβληματικού brand που δημιούργησε.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι είναι η δίαιτα BRAT και γιατί αξίζει μία ευκαιρία

Πώς θα ακολουθήσεις τη δίαιτα που θα ηρεμήσει τον οργανισμό σου από τη διάρροια και τους εμετούς.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Τα χόμπι που δείχνουν ότι είμαστε εξυπνότεροι από το μέσο όρο

Η επιστήμη μίλησε: Είμαστε ευφυέστεροι από τους υπόλοιπους ανάλογα με το πώς περνάμε τον ελεύθερό μας χρόνο.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

H τεχνητή νοημοσύνη βοηθά την Amazon να γλιτώσει 500.000 τόνους συσκευασίας

O κολοσσός του λιανεμπορίου εγκαινίασε το 2019 το δικό της μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να μειώσει τα απορρίμματα συσκευασίας