Γιατί απαγορεύτηκε το TikTok στην Αλβανία για τουλάχιστον έναν χρόνο

Η Αλβανία απαγορεύει το TikTok για έναν χρόνο, μετά τη δολοφονία εφήβου. Η κυβέρνηση του Έντι Ράμα λαμβάνει μέτρα κατά της επίδρασης των social media στους νέους.

Η Αλβανία προχώρησε σε μία τολμηρή απόφαση: την απαγόρευση του TikTok για έναν χρόνο, μετά τη δολοφονία ενός εφήβου που προκάλεσε ανησυχία για την επίδραση των social media στους νέους.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα ανακοίνωσε το μέτρο μετά από συνάντηση με συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικούς. "Για έναν χρόνο, θα το κλείσουμε εντελώς για όλους. Δεν θα υπάρχει TikTok στην Αλβανία", δήλωσε κατηγορηματικά.

Η αντίδραση του TikTok

Το TikTok αντέδρασε ζητώντας διευκρινίσεις, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το έγκλημα με την πλατφόρμα. Παρόλα αυτά, το TikTok βρίσκεται στο επίκεντρο των κατηγοριών για την προώθηση βίας μεταξύ των νέων, ιδιαίτερα μετά από βίντεο που φέρεται να υποστήριζαν τον θύτη.

"Το πρόβλημα δεν είναι τα παιδιά μας, αλλά εμείς ως κοινωνία. Το TikTok και άλλες πλατφόρμες κρατούν τα παιδιά μας όμηρους", δήλωσε ο Ράμα, υπογραμμίζοντας ότι στην Κίνα η ίδια πλατφόρμα προωθεί θετικά πρότυπα όπως η μελέτη και η οικολογική συνείδηση.

Στην Αλβανία, όμως, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Ερευνητές επισημαίνουν ότι τα παιδιά αποτελούν τη μεγαλύτερη ομάδα χρηστών του TikTok, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες των γονιών για περιστατικά βίας και εκφοβισμού που συνδέονται με ιστορίες στα social media.

"Χτύπημα κατά της ελευθερίας του λόγου", λέει η αντιπολίτευση

Η απόφαση συνοδεύεται από αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα σχολεία, όπως ενισχυμένη αστυνομική παρουσία και συνεργασία με γονείς. Ο Ράμα δήλωσε πως θα παρακολουθήσουν τις εξελίξεις και τις αντιδράσεις της εταιρείας πριν αποφασίσουν αν το TikTok θα επανέλθει στη χώρα.

Ωστόσο, η κίνηση προκάλεσε αντιδράσεις. Η βουλευτής της αντιπολίτευσης, Ίνα Ζούπα, χαρακτήρισε την απόφαση "δικτατορική" και "χτύπημα κατά της ελευθερίας του λόγου".

Η απαγόρευση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του επόμενου έτους.

Το TikTok στις ΗΠΑ

Ο Donald Trump δήλωσε πρόσφατα ότι σκέφτεται να επιτρέψει στο TikTok να συνεχίσει τη λειτουργία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια. Η πλατφόρμα υπήρξε σημαντικό εργαλείο στην προεκλογική του εκστρατεία, συγκεντρώνοντας δισεκατομμύρια προβολές.

Παρότι ο νόμος του Κογκρέσου απαιτεί την πώληση της εφαρμογής από τη μητρική κινεζική εταιρεία ByteDance, ο Trump άφησε να εννοηθεί πως ίσως επανεξετάσει την κατάσταση. Η απόφαση για το μέλλον του TikTok αναμένεται από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ η εφαρμογή κινδυνεύει με απαγόρευση πριν την ανάληψη της προεδρίας στα μέσα Ιανουαρίου του νέου έτους.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Δείτε την τέλεια παραλία με άμμο στην Αττική

Η τέλεια αμμουδιά υπάρχει στην Αττική και μάλιστα απέχει μόλις λίγα λεπτά από το κέντρο της Αθήνας. Χρυσή άμμος, γαλαζοπράσινα νερά και ηλιοβασίλεμα που θυμίζει νησί.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αν έχεις κινητό Android, μην χρησιμοποιείς αυτόν τον browser

Αυτός ο browser σε κινητό Android μπορεί να φαίνεται ακίνδυνος, αλλά συλλέγει τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων. Δες πώς να προστατευτείς με εναλλακτικούς browsers.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Οι πιο ακριβοπληρωμένοι CEO στον χώρο του αυτοκινήτου-δείτε τις αποδοχές τους

Η λίστα με τις απολαβές των κορυφαίων CEO στον χώρο της τεχνολογίας και της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι ενδεικτική των στρατηγικών κατευθύνσεων των εταιρειών.

Γιατί η δύναμη στους πήχεις σου είναι μυστικό μακροζωΐας

Η δύναμη της λαβής είναι βασικός δείκτης υγείας και μακροζωίας. Μάθε πώς με απλές ασκήσεις για τους πήχεις μπορείς να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση και να μειώσεις κινδύνους.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

O Neymar κληρονόμησε 1 δισ. ευρώ από κάποιον Βραζιλιάνο που δεν είχε συναντήσει ποτέ

Ένας Βραζιλιάνος επιχειρηματίας που δεν είχε γνωρίσει ποτέ τον Neymar φαίνεται πως άφησε σε εκείνον την περιουσία του. Η κληρονομιά αγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Έχει φάει ξύλο και μαχαιριά, τον έχουν χτυπήσει αμάξι και λεωφορείο-ποιος πασίγνωστος ηθοποιός παραμένει ζωντανός

Για τους περισσότερους ηθοποιούς η δράση τελειώνει όταν κλείνουν οι κάμερες, για εκείνον όμως, συνεχίζεται και στην καθημερινότητά του. Κι ύστερα λένε για τις γάτες ότι είναι εφτάψυχες... Spoiler alert: Συμμετέχει στο cast του Wednesday.

Γραφει Νικη Κοντομηνα