
Επιβιώνοντας στα αγχωτικά χρόνια των social media
Ήρθε η ώρα της απεξάρτησης, για το καλό σου.
Η στιγμή που όλοι χρειαζόμαστε τα κινητά τηλέφωνα στην καθημερινή μας ζωή έχει έρθει εδώ και καιρό. Μετά τον κορoνοϊό ωστόσο, όταν όλα έγιναν ψηφιακά, είτε πρόκειται για τη δουλειά, είτε για να διαβάσουμε τις ειδήσεις, είτε για να μιλήσουμε με φίλους και συγγενείς, το smartphone έγινε το απαραίτητο εργαλείο. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν φέρει μαζί τους και τα social media. Εκ πρώτης όψεως, αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά.
Οι περισσότεροι από εμάς περνάμε ώρες ολόκληρες παρακολουθώντας reels στο Instagram ή βίντεο στο Tiktok χωρίς να το καταλαβαίνουμε και, ακόμη και αν δεν το γνωρίζουμε, έτσι αυξάνουμε το άγχος μας. Για ποιους λόγους συμβαίνει όμως αυτό;
Μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε μοναξιά
Παρόλο που τα κοινωνικά δίκτυα μπορούν να μας βοηθήσουν να δημιουργήσουμε δεσμούς με άλλους ανθρώπους, ιδίως με εκείνους που βρίσκονται μακριά, μπορούν επίσης να μας κάνουν να νιώσουμε απομονωμένοι.
Κοιμόμαστε λιγότερο
Η επίδραση των Social Media και των οθονών γενικότερα στον ύπνο μας είναι γνωστή. Σε μια μελέτη του 2018, αποδείχθηκε ότι η παρακολούθηση ιστοριών, ή βίντεο πριν από τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τον αριθμό των ωρών που κοιμόμαστε, αλλά και την ποιότητα του ύπνου μας. Η χρήση των κοινωνικών δικτύων πριν από τον ύπνο μπορεί να μας κάνει να ξυπνάμε περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επηρεάζουν την ψυχική υγεία
Μελέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν ότι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα social media είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των νέων. Η κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 7% και το 20% των ανθρώπων άρχισε να υποφέρει από άγχος. Οι ειδικοί λένε ότι ο αντίκτυπος αυτός είναι μεγαλύτερος όταν η έκθεση στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης πραγματοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Χαμηλότερη αυτοεκτίμηση
Ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην αυτοεκτίμηση έχει αποδειχθεί και σε άλλες περιπτώσεις. Έρευνα στο Health Communication Journal ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο 230 άτομα επηρεάστηκαν από το περιεχόμενο υγείας που είδαν στο διαδίκτυο. Και ενώ πολλοί ωφελήθηκαν από το περιεχόμενο γυμναστικής επειδή τους παρακινούσε, άλλοι υπέστησαν τεράστια πτώση της αυτοεκτίμησης επειδή απέκτησαν εμμονή με το βάρος και τη σωματική τους εμφάνιση.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
30 πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις πια μετά τα 30
Διαφωνούμε με τις λίστες αλλά η συγκεκριμένη έχει κάποια σημεία με ενδιαφέρον. Ο καθένας πράττει όπως νομίζει.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΗ Google σβήνει λογαριασμούς. Αλλά γιατί;
Δες πώς μπορείς να σώσεις τον δικό σου λογαριασμό.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΈλενα Παπαρίζου: "Σαρωτικός! Το ταλέντο του Γιώργου είναι τεράστιο"
Έλενα, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θυμάσαι για τον Γιώργο;
Δέσποινα Βανδή: "Ο Γιώργος είναι ένα πλάσμα τόσο γενναιόδωρο που σπάνια συναντάς!"
Η Δέσποινα Βανδή μιλά για όσα αγαπά στον Γιώργο Σαμπάνη.
Πόση γυμναστική χρειάζεσαι για να αντισταθμίσεις το καθισιό
Είσαι σίγουρος ότι θες να το ξέρεις αυτό;
Γραφει Γιαννης ΣπανοςΔεν περνάει από το μυαλό σου ποιος Χολιγουντιανός σταρ ήταν συμμαθητής του Lenny Kravitz
Πολύ θα θέλαμε να δούμε σχολική φωτογραφία...
Γραφει Γεωργια Πρεζα