Μπορεί να σας έχει συμβεί: μια διακοπή ρεύματος, αρκετών ωρών, να σας βρίσκει με γεμάτο ψυγείο. Τι σώζεται και τι πρέπει να πείτε "αντίο"; Πριν ανοίξετε πανικόβλητοι την πόρτα του ψυγείου, δείτε τι ισχύει.
Αφορμή για τη συζήτηση δόθηκε από μια πρόσφατη διακοπή ρεύματος στο Λεμάν της Γαλλίας. Περίπου 1.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα για πάνω από τέσσερις ώρες. Και μπορεί στην Ελλάδα, οι περισσότερες διακοπές να είναι σύντομες, ωστόσο πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να κρατήσουν πολύ περισσότερο – ειδικά σε βλάβες του δικτύου.
Το ψυγείο και ο καταψύκτης χωρίς ρεύμα
Ο βασικός παράγοντας για τη διατήρηση των τροφίμων είναι να μην ανοίγετε την πόρτα. Και δεύτερον, όσο πιο γεμάτο είναι το ψυγείο ή ο καταψύκτης, τόσο το καλύτερο. Η ψύξη διατηρείται για περισσότερο χρόνο, καθώς τα ίδια τα προϊόντα "κρατούν" το κρύο.
Ο καταψύκτης, εφόσον είναι γεμάτος και ρυθμισμένος στους -18°C, μπορεί να διατηρήσει τα τρόφιμα παγωμένα για έως 48 ώρες. Αν είναι μισοάδειος, ο χρόνος μειώνεται στις 24 ώρες.
Στο ψυγείο, με θερμοκρασία από 0 έως 4°C, τα τρόφιμα παραμένουν ασφαλή για 4-6 ώρες, υπό έναν όρο: να μην ανοίξει η πόρτα.
Τι να πετάξετε μόλις επιστρέψει το ρεύμα
Ακόμα κι όταν το ρεύμα επιστρέψει, μην σπεύσετε να καταναλώσετε ό,τι υπάρχει μέσα. Ορισμένα τρόφιμα είναι πιο ευπαθή. Αν υποψιάζεστε πως η θερμοκρασία ανέβηκε για αρκετή ώρα, πετάξτε:
- Μαλακά ή κρεμώδη τυριά, γάλα, γιαούρτια (αν είναι ανοιγμένα), κρέμες και γλυκά με αυγά.
- Φρέσκους και μαγειρεμένους χυμούς, σούπες ή φρούτα/λαχανικά.
- Ωμά κρέατα, πουλερικά και ψάρια, αν έχουν αποψυχθεί.
Αντίθετα, μαγειρεμένα φαγητά με μαρινάδα έχουν καλύτερες πιθανότητες, καθώς το όξινο περιβάλλον καθυστερεί την αλλοίωση.
Υπάρχει τρόπος να σώσετε κάτι;
Ναι, αν δράσετε σωστά:
- Αν το τρόφιμο στον καταψύκτη παραμένει σκληρό στον πυρήνα του, μπορείτε να το ξανακαταψύξετε.
- Αν έχει ξεπαγώσει αλλά παραμένει κάτω από 4°C, μαγειρέψτε το άμεσα.
- Τυριά και ψωμιά που έχουν ξεπαγώσει, καταναλώνονται γρήγορα.
Το κόλπο με το ποτήρι και τα παγάκια
Αν φεύγετε για διακοπές και αφήνετε φαγητό στον καταψύκτη, κάντε αυτό: βάλτε μερικά παγάκια σε ένα ποτήρι και αφήστε το στην κατάψυξη. Αν, όταν επιστρέψετε, τα παγάκια έχουν λιώσει και ξαναπαγώσει σε άλλο σχήμα, τότε πιθανότατα υπήρξε σοβαρή διακοπή. Καλύτερα να τα πετάξετε όλα.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.