Οι selfies προκαλούν ναρκισσισμό υποστηρίζει νέα έρευνα

Αναμενόμενα τα αποτελέσματα του πειράματος.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 19 Νοεμβρίου 2018

Υπάρχουν δύο κατηγορίες ανθρώπων που διαβάζουν το άρθρο αυτήν την στιγμή: εκείνοι που ξεφυσούν με ανακούφιση γιατί δεν απευθύνεται σε αυτούς κι οι άλλοι· οι άνθρωποι που ζουν για να βγάζουν selfies. Επειδή όμως μπορεί να υπάρχουν αντιρρήσεις για αυτόν τον κάθετο διαχωρισμό, ας περάσουμε στα αποτελέσματα μίας πρόσφατης ερευνητικής διαδικασίας.

Τα Πανεπιστήμια του Σουόνσι και του Μιλάνου συνεργάστηκαν πάνω σε μία έρευνα που σκοπό της είναι να βγάλει συμπεράσματα σχετικά με τις selfies: οι 74 συμμετέχοντες, ηλικίας από 18 έως 34 ετών, εξετάστηκαν σε μία περίοδο τεσσάρων μηνών αναφορικά με τον τρόπο που χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα (Twitter, Snapchat, Instagram, Snapchat). Ξέρεις που κατέληξαν οι ερευνητές; Τα στοιχεία έδειξαν άνοδο των ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών κατά 25% σε εκείνους που έκαναν υπερβολική χρήση (κυρίως βγάζοντας selfies) των social media. Mάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τα κλινικά όρια της συμπεριφοράς που χαρακτηρίζεται ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει τώρα το γεγονός πως όσοι χρησιμοποιούσαν περισσότερο τα κοινωνικά δίκτυα όπου πρώτο ρόλο παίζει ο λόγος κι όχι η εικόνα -όπως ας πούμε το Twitter- δεν παρουσίασαν τέτοιου είδους παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Αν κι η αλήθεια είναι ότι οι ερευνητές παρατήρησαν πως όσα άτομα είχαν ναρκισσιστικές τάσεις είχαν και τη συνήθεια να ποστάρουν πολύ πιο συχνά tweets.

Οι selfies προκαλούν ναρκισσισμό υποστηρίζει νέα έρευνα

"Λαμβάνοντας υπόψη το δείγμα που έχουμε στα χέρια μας, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε ότι το 20% του πληθυσμού κινδυνεύει να αναπτύξει ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία συνδέονται άμεσα με την υπερβολική έκθεση της εικόνας τους στα social media, τις selfies με άλλα λόγια" ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του καθηγητή Phil Reed, από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Swansea, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνα.

Τα αποτελέσματα της ερευνητικής διαδικασίας ήταν αναμενόμενα. Εκείνο όμως που θέλει προσοχή είναι μία πολύ σημαντική λεπτομέρεια που προέκυψε από τα στοιχεία: ακόμα κι όσοι άνθρωποι δεν είναι νάρκισσοι έχουν μεγάλες πιθανότητες να γίνουν αν αρχίσουν να βγάζουν τη μία selfie μετά την άλλη.

Από: Esquire ES

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Κανιβαλισμός στα προϊστορικά χρόνια

Σε έναν άγριο κόσμο, πεντακόσια εκατομμύρια χρόνια πριν, στα βάθη των πρώτων ωκεανών, οι τριλοβίτες άρχισαν να τρώνε άλλους τριλοβίτες.

Γραφει Παναγιωτης Κουστας

Η εντυπωσιακή βίλα του Michael Douglas στη Μαγιόρκα

Ένα πολυτελές εξοχικό με απίστευτη θέα στη θάλασσα.

Πόσο γρήγορα μπορεί να κινηθεί ένα μονοθέσιο της Formula 1

Η απάντηση δεν είναι μία, δεν είναι απλή, δεν είναι απόλυτη, αλλά είναι εντυπωσιακή.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η επιστροφή του TRX

Τι ακριβώς είναι το TRX και ποια είναι τα πλεονεκτήματά του σε σχέση με τις άλλες μεθόδους προπόνησης.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πες μου το ζώδιό σου, να σου πω αν θα βγάλεις λεφτά

Υπάρχουν μερικά πολύ βασικά κοινά που έχουν οι δισεκατομμυριούχοι του κόσμου τούτου...

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη