Είναι το App Store ένα παράνομο μονοπώλιο;

Μήπως η Apple έχει μονοπωλήσει την αγορά, με αθέμιτο τρόπο; Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Γράφει: Αδαμάντιος Άττενμπεργκ 28 Νοεμβρίου 2018

Θέλεις να αγοράσεις ή να κατεβάσεις ένα δωρεάν app για το iPhone ή το iPad και ξέρεις ότι μόνο με ένα τρόπο μπορείς να το κάνεις: Το  App Store της Apple φυσικά. Και εδώ προκύπτει η (μάλλον προφανής) ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: Είναι αυτό μονοπώλιο, εφόσον δεν υπάρχει κάποιο άλλο ηλεκτρονικό κατάστημα από το οποίο μπορείς να προμηθευτείς εφαρμογές; Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να αποφασίσει κάποια στιγμή μέχρι τον επόμενο Ιούνιο αν οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι θα πρέπει να εφαρμοστούν και στο App Store. Η Apple κρατά προμήθεια της τάξεως του 30% από τους προγραμματιστές της ενώ ακολουθεί μια σειρά άλλων τακτικών που έρχονται σε αντίθεση με τους  ισχύοντες νόμους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία από την πλευρά της, έχοντας την υποστήριξη της κυβέρνησης Trump, τονίζει ότι κανείς δεν έχει το δικαίωμα να την μηνύσει σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους περί αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας στις ΗΠΑ

Το πόσο σοβαρό είναι το θέμα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος έχοντας στο μυαλό του τον τζίρο του App Store κατά το προηγούμενο έτος, ο οποίος ήταν της τάξης των $11.000.000.000. Τα iPhones έχουν σχεδιαστεί ώστε να τρέχουν μόνο τα προγράμματα του App Store. Όταν οι προγραμματιστές και οι μηχανικοί λογισμικού θέλουν να πουλήσουν μια εφαρμογή γι' αυτές τις συσκευές, θα πρέπει να χάσουν μέρος των κερδών (το 30% της προμήθειας που λέγαμε πιο πάνω) τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, δηλαδή κάθε φορά που κάποιος χρήστης θα κατεβάζει την εκάστοτε εφαρμογή (το 30% προς την εταιρεία παραμένει και για αυτή την περίπτωση).

Πίσω στο 2013, μια ομάδα πελατών της Apple (χρήστες iPhone συσκευών), έχει κάνει κάνει αγωγή στην εταιρεία με κατηγορίες για μονοπώλιο και αυξημένες που δεν συμβαδίζουν με τους ισχύοντες νόμους. Η υπόθεση έφτασε πλέον στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μετά από σειρά εφέσεων. Η Apple από την πλευρά της υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως δεν μπορούν να αποδοθούν κατηγορίες καθώς μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν αντίστοιχοι διαδικτυακοί τόποι όπου κάποιος μπορούσε να προμηθευτεί εφαρμογές. 

Έχει η Apple δίκιο; Μέχρι στιγμής, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν ξεκαθαρίζει και πολλά αλλά συμφωνεί ότι ο πυρήνας αυτής της δίκης είναι το κατά πόσο οι καταναλωτές μπορούν να μηνύσουν την εταιρεία για την περίπτωση του μονοπωλίου. Αν καταλήξει σε θετική απάντηση στο τελευταίο ερώτημα, λογικά θα υπάρξουν κυρώσεις για την Apple και μάλλον θα υπάρξει σημαντική μείωση στις τιμές των εφαρμογών. Αν όχι, η Apple μάλλον θα μπορεί να κάνει ότι επιθυμεί, οποιαδήποτε στιγμή.

Από: Esquire ES

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Auto & Moto

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις κυκλοφόρησε online η beta version του Red Dead Redemption 2

Η περιπέτεια της Άγριας Δύσης συνεχίζεται στο ίντερνετ.

7 tricks που μπορεί να μην γνωρίζεις για το iPhone

Και είναι όλα τους πολύ χρήσιμα.