Το μηχάνημα που διπλώνει τα ρούχα ήρθε για να κάνει πιο εύκολη τη ζωή

Με το FoldiMate ξεκινά η επανάσταση των ρομπότ. Αρχίζοντας από τα βασικά, δηλαδή τις δουλειές του σπιτιού.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 21 Ιανουαρίου 2019

Εκτός από το απόλυτο τροχόσπιτο, στην τεχνολογική έκθεση CES στο Λας Βέγκας παρουσιάστηκαν αρκετά ακόμη ενδιαφέροντα πράγματα. Όπως το FoldiMate που είναι μία από τις πειστικότερες αποδείξεις για το πόσο θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας τα ρομπότ, κάποια στιγμή στο μέλλον, ακόμη κι αν μιλάμε για τις απλούστερες (αλλά και βαρετές) διαδικασίες της οικιακής ζωής. 

Το πρωτότυπο του FoldiMate δημιουργεί σπουδαίες προσδοκίες καθώς αποτελεί ένα πλήρως λειτουργικό μηχάνημα που διπλώνει με ακρίβεια τα ρούχα. Ο χρήστης, το μόνο που έχει να κάνει είναι να τοποθετήσει τα ρούχα στην υποδοχή εισόδου και λίγα λεπτά αργότερα τα παραλαμβάνει διπλωμένα με ακρίβεια. Πρόκειται για μία οικιακή συσκευή λίγο μεγαλύτερη σε μέγεθος από ένα πλυντήριο, που μπορεί να διπλώσει τα ρούχα μίας ολόκληρης πλύσης σε λιγότερο από τέσσερα λεπτά.

Αν κρίνουμε από τις προ-παραγγελίες, που αγγίζουν τις 200.000, το δίπλωμα των ρούχων αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας. Γι' αυτό και για την αντιμετώπισή του συνεργάστηκαν δύο από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικών ειδών, η Bosch και η Siemens, βασιζόμενες σε μία ιδέα του Ισραηλινού Gal Rozov, ενός μηχανικού λογισμικού με έδρα την Καλιφόρνια. 

Το κόστος του FoldiMate ανέρχεται στα $1.000, ενώ υπάρχουν ήδη πληροφορίες για διάφορες άλλες εκδοχές του, μεγαλύτερου μεγέθους και ασφαλώς τιμής. Αναμένεται στην αγορά μέχρι τα τέλη του 2019. 

Ωστόσο, το FoldiMate δεν είναι το μόνο robot-bending machine καθώς υπό εξέλιξη βρίσκονται παρόμοιες συσκευές όπως το Laundroid (κατά τους ειδικούς ο βασικότερος μελλοντικός ανταγωνιστής του FoldiMate, που φτιάχνεται από την Seven Dreamers σε συνεργασία με την Panasonic).

Και οι δύο συσκευές πάντως δεν φαίνεται να μπορούν να επιτελέσουν την μάλλον πιο βασανιστική δουλειά του σπιτιού, που δεν είναι άλλη από το σιδέρωμα. Αυτό, φέρεται να το πραγματοποιεί μία άλλη φουτουριστική συσκευή με το όνομα Effie και η οποία (θα) κοστίζει $900 δολάρια, όταν (και αν) κυκλοφορήσει στην αγορά. Η παραγωγή του Effie έχει ξεκινήσει από τον προηγούμενο Μάιο αλλά ακόμη παραμένει άγνωστη η ημερομηνία κυκλοφορίας του στην αγορά. Αν ασφαλώς κατορθώσει να φτάσει μέχρι εκεί.

Από ό,τι φαίνεται, το μόνο που πρέπει να απασχολεί το ανθρώπινο είδος από εδώ και πέρα είναι να βρει μεγαλύτερα σπίτια, προκειμένου να χωρέσουν όλες αυτές οι ρομποτικές οικιακές βοηθοί.

Από: Esquire IT

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η Apple σκέφτεται να αναστήσει το iPod

Οι πιθανότητες να επιστρέψει το θρυλικό music player είναι μεγάλες.

Αυτή είναι η νέα καινοτομία της Apple

Δε μοιάζει με τίποτα μέχρι τώρα: Το νέο iPhone θα σε ενημερώνει πότε πρέπει να βγάλεις φωτογραφίες.