Τι είδαμε τελικά στην πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας

Η φωτογραφία του αιώνα, αποκάλυψε για πρώτη φορά ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του σύμπαντος. Αλλά γιατί αυτό γοητεύει τόσο πολύ;

Αρχικά, ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: Δεν είναι ακριβώς μία εικόνα της μαύρης τρύπας, χωρίς αυτό να μειώνει τη σημαντικότητα της όλης σύλληψης. Αυτό, γιατί δεν μπορεί να απεικονιστεί κάτι που είναι τόσο ασαφές και δυσδιάκριτο. Στη φωτογραφία που κάνει από προχθές το γύρο του ίντερνετ ουσιαστικά βλέπουμε τη σκιά της μαύρης τρύπας και τον έγχρωμο δακτύλιο που σχηματίζεται γύρω από αυτήν. 

Το "δαχτυλίδι", αντιπροσωπεύει το εξωτερικό όριο του σημείου του χωροχρόνου, στο οποίο οι βαρυτικές δυνάμεις είναι τόσο μεγάλες, ώστε τίποτε -ούτε καν τα σωματίδια και η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως το φως- να μην μπορεί να ξεφεύγει από αυτό. Μοιάζει σαν να έχει βγει από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, αν και πρόκειται για κάτι που όντως υπάρχει εκεί έξω. Το όνομά της βέβαια από μόνο του αρκεί για να εντυπωσιάσει όσο και για να προκαλέσει ερωτήματα.

Η μαύρη τρύπα αποτελεί ένα εξαιρετικά περίπλοκο πεδίο ακόμη και για τους σπουδαιότερους επιστήμονες του κόσμου

Ακόμη και για τους επιστήμονες που ασχολούνται εδώ και δεκαετίες μαζί της, η μαύρη τρύπα και οι θεωρίες που σχετίζονται με αυτή είναι ένα εξαιρετικά περίπλοκο πεδίο. Όπως αναφέρει ανακοίνωση στο site του National Institute of Astrophysics (του ιταλικού Ινστιτούτου Αστροφυσικής): "Η εντροπία (σ.σ. η έννοια μέσω της οποίας μετράται η αταξία, της οποίας η μέγιστη τιμή αντικατοπτρίζει την πλήρη αποδιοργάνωση και ισοδυναμεί με την παύση της ζωής) της μαύρης τρύπας θα μπορούσε να είναι ανάλογη με την περιοχή στην οποία αυτή βρίσκεται και όχι με τον όγκο της. Αλλά και πάλι αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να υπολογιστεί με απόλυτη ακρίβεια". 

Κάπου εδώ, γεννάται ένα σημαντικό ερώτημα: Γιατί αυτό το μυστηριώδες σημείο, η ύπαρξη του οποίου και μόνο δεν επιτρέπει την κατανόηση της ευρύτερης λειτουργίας του αλλά και του βάθους του, έχει επηρεάσει τόσο πολύ την ανθρώπινη φαντασία εδώ και δεκαετίες; Γιατί όλοι θέλουν να μάθουν περισσότερα για το "τούνελ" που καταπίνει πλανήτες και οποιοδήποτε άλλο ουράνιο σώμα κατευθύνεται προς το μέρος του; 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Esquire Greece (@esquiregr) on

 

Μελετώντας με φυσικά κριτήρια τη μαύρη τρύπα, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει μεταξύ άλλων σε ένα πολύ ενδιαφέρον συμπέρασμα ή καλύτερα, θεωρία: Αμέσως μόλις οτιδήποτε εισέλθει σε αυτήν, η πραγματικότητα χωρίζεται σε δύο μέρη. Ο χώρος και ο χρόνος παραμορφώνονται, σε σημείο που ο ανθρώπινος νους αδυνατεί να καταλάβει το τι ακριβώς συμβαίνει. 

Η πιο απλοϊκή προσέγγιση θα ήταν να πούμε ότι η μαύρη τρύπα θα μπορούσε να σχετίζεται με κάποιον "κακό" από το σύμπαν της Marvel. Η μαύρη τρύπα θα μπορούσε να είναι ο Galactus (spoiler alert: Ο επόμενος μετά τον Thanos εχθρός του σύμπαντος, στην επόμενη κινηματογραφική φάση του κορυφαίου saga της pop κουλτούρας).


Μία μυστηριώδης ουράνια παγίδα από την οποία τίποτα δεν μπορεί να ξεφύγει και τίποτα να επιβιώσει άπαξ και εισέλθει σε αυτή. Ίσως θα ήταν πιο κοντά στην πραγματικότητα να μιλήσουμε για την υλοποίηση του ίδιου του θανάτου, ως έννοιας.


Με τη μαύρη τρύπα ίσως να μπορούσε να συγκριθεί μόνο ένα κοσμικό φαινόμενο και αυτό δεν είναι άλλο από το Big Bang, από το οποίο δημιουργήθηκε το ίδιο το σύμπαν. Από τη μία, η έκρηξη που σηματοδότησε την έναρξη της ζωής και από την άλλη μία σκοτεινή οντότητα που μοιάζει ικανή να την τερματίσει. Όπως είναι (σχεδόν) αδύνατο για το ανθρώπινο είδος να γνωρίζει τι υπήρχε πριν από το Big Bang, το ίδιο αδύνατο είναι να υπάρξει γνώση για το τι θα συμβεί μετά τη μαύρη τρύπα. Ούτε καν οι ίδιοι οι νόμοι της Φυσικής δεν μπορούν κατά προσέγγιση να προσδιορίσουν. 

Η πρώτη οπτική της μαύρης τρύπας είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και σπουδαίο. Ιστορικό. Όχι μόνο γιατί δείχνει κάτι που δεν μπορεί να οπτικοποιηθεί αλλά γιατί επιβεβαιώνει ότι αυτό όντως υπάρχει. Σε περίπτωση που δεν έχεις αντιληφθεί πλήρως πώς μεταφράζεται η εικόνα, έχε κατά νου το εξής: Φωτογραφήθηκε κάτι που βρίσκεται 55 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, και έχει μάζα περίπου 6 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο.

Η φωτογραφία ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει όριο στον ορίζοντα του σύμπαντος, μέσω της πιο μυστηριώδους και ανησυχητικής ύπαρξής του. 

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παντρεύεται μέσα στο καλοκαίρι

Όπως όλα δείχνουν, ο γάμος του Γιάννη και της Mariah θα γίνει στην Πύλο.

Η Αθήνα της αφρικανικής σκόνης κάνει κακό στο δέρμα μας, λέει πρόσφατη έρευνα

Έχουμε τη λίστα με τις 10 πόλεις που είναι οι χειρότερες για το δέρμα παγκοσμίως.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει (κι άλλα) λεφτά στη Meta σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg

Για να θερίσεις, θα πρέπει πρώτα να σπείρεις και αυτό κάνει στην παρούσα φάση.

Γραφει Παυλος Κρουστης