Η αιώνια γοητεία του μοντελισμού

Δεν είναι απλά μακέτες και μινιατούρες, είναι ένας τρόπος για να καταλάβουμε τον κόσμο γύρω μας.

Ο μοντελισμός είναι ένας κόσμος από μόνος του. Δίνει απάντηση στην ανάγκη να κατανοήσουμε τα πράγματα, να τα αναπαράγουμε σε μικρότερη κλίμακα έτσι ώστε να μπορέσουμε να μάθουμε περισσότερα για αυτά, να τα μελετήσουμε, να τα παρατηρήσουμε από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι φανατικοί του μοντελισμού κατασκευάζουν τρένα, αυτοκίνητα, κτίρια κι ανθρώπους στα πλαίσια όχι απλά του χόμπι αλλά ως συμβόλου που ακροβατεί ανάμεσα στο πάθος και την αναγκαιότητα: τα μοντέλα υπό κλίμακα υπάρχουν από τότε που οι άνθρωποι κατασκεύασαν για πρώτη φορά χάρτες.

Στον μοντελισμό υπάρχει ο θαυμασμός για τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα γύρω μας, κυρίως όμως αυτό που μας κινεί προς αυτόν είναι το αρχέγονο ένστικτο της αντανάκλασης, της μίμησης. Μέσα από τα μοντέλα μιμούμαστε τον κόσμο μας: οι μικροσκοπικές κούκλες μιμούνται τους ανθρώπους, τα ζώα αλλά και τα πλάσματα που κατοικούν τόσο στην Γη όσο και τη φαντασία μας. Η σμίκρυνση και η μίμηση είναι δύο βασικοί τρόποι για να αντιληφθούμε τη λειτουργία του κόσμου γύρω μας, από την οπτική γωνία που έχουν οι γίγαντες (σε σχέση με τους ανθρώπους) στα παραμύθια και τη λαϊκή παράδοση.

Η αιώνια γοητεία του μοντελισμού

Οι μακέτες και οι μινιατούρες είναι ένας τρόπος να δούμε το μέλλον

Ο σύγχρονος μοντελισμός έχει τις βάσεις του στη βιομηχανία και, πιθανόν, στην αρχιτεκτονική: πριν βγει στη μαζική παραγωγή ένα αυτοκίνητο, όλες οι σχεδιαστικές δοκιμές και οι αλλαγές στις λεπτομέρειες συμβαίνουν πρώτα στο μυαλό στων σχεδιαστών και σε δεύτερο χρόνο υπό κλίμακα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και για τα διαμερίσματα, τις μονοκατοικίες και τις βίλες: πριν αναγερθούν τα πραγματικά κτίρια, υπάρχουν μακέτες που δείχνουν τι πρόκειται να κατασκευαστεί. Κατά κάποιον τρόπο, ο μοντελισμός μας παρουσιάζει το τι πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον.

Οι κατασκευές υπό κλίμακα, όμως, δεν είναι μόνο αυτό αλλά πολλά περισσότερα. Ο μοντελισμός αποτελεί μία άσκηση ακριβείας, μία εθιστική μανία, μία δέσμευση ότι το μυαλό μας και τα χέρια μας θα μπορέσουν να μετρήσουν σωστά και να κάμψουν τις εμμονές μας έτσι ώστε το χάος να αποκτήσει τάξη. Θυμίζει ένα κήπο φτιαγμένο με βάση τη φιλοσοφία του ζεν, όπου οι άνθρωποι εργάζονται με μοναδικό αυτοσκοπό την κατασκευή υπό κλίμακα, για δεκάδες αν όχι εκατοντάδες ώρες, απομνημονεύοντας και σχεδιάζοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια απολαμβάνοντας παράλληλα την προσμονή μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο. Ο στόχος, τελικά, είναι το νοητικά μοντέλα του μέλλοντος, η κατασκευή μινιατούρων είναι ένας τρόπος για δούμε το αύριο.

Υπάρχουν clubs, σχολές, forums και ομάδες για μοντελιστές -τόσο καλλιτέχνες όσο και συλλέκτες. Μία ταινία μικρού μήκους με τίτλο Life in Miniature, σκηνοθεσίας Ellen Evans, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο το πάθος αυτών των ανθρώπων. Η κάμερα της ταινίας ακολουθεί δύο γυναίκες, μητέρα και κόρη, οι οποίες κατασκευάζουν τα πάντα γύρω τους υπό κλίμακα: από τη σιδερώστρα μέχρι τα συσκευασμένα κρέατα του σούπερ μάρκετ, καθημερινά αντικείμενα δηλαδή που έρχονται σε άμεση αντίθεση με τα supercars και τα διαστημόπλοια που επιλέγουν οι περισσότεροι μοντελιστές.

Γιατί, τελικά, το πραγματικό πάθος αυτών των ανθρώπων δεν κρύβεται στις εντυπωσιακές ανακατασκευές κτιρίων και οχημάτων που ποτέ δεν θα αποκτήσουν αλλά στην εμμονική επιμονή στη λεπτομέρεια, στην κατασκευή ενός κόσμου όσο πιο πιστού γίνεται στον πραγματικό, ενός τέλειου δηλαδή αντίγραφου υπό κλίμακα.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Monica Bellucci καθηλώνει με την ομορφιά της στα 59 της χρόνια

Η νέα φωτογράφιση μάς θυμίζει γιατί το όνομα της είναι ταυτισμένο με την ιδανική γυναίκα.

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.