Γιατί δεν είναι ασφαλές να στέλνεις βίντεο στο WhatsApp

Μία τρύπα στην πανοπλία του δημοφιλούς messenger δείχνει ικανή να του κοστίσει σε αξιοπιστία, χρήστες και χρήματα.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που δημιουργεί η χρήση του ίντερνετ. Είτε πρόκειται για app, είτε για βίντεο κλήση, είτε τελικά για οποιαδήποτε χρήση του smartphone ή του υπολογιστή που είναι συνδεδεμένα με το διαδίκτυο, γνωρίζουμε ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα προσωπικά μας δεδομένα μπορεί να καταλήξουν στα λάθος χέρια πολύ μακριά από τον στενό κύκλο φίλων και γνωστών. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της εποχής μας, ένα πρόβλημα που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της τεχνολογίας.

Κι όμως, μέσα σε όλο αυτό το τοπίο ανασφάλειας, όπου κοινωνικά δίκτυα σαν το Facebook εμπλέκονται σε τρομερά σκάνδαλα, υπάρχει φως στο τούνελ: Η κωδικοποίηση που χρησιμοποιεί το WhatsApp. Είναι όμως αυτό αρκετό; Δυστυχώς όχι ή όχι ακριβώς.

Γιατί δεν είναι ασφαλές να στέλνεις βίντεο στο WhatsApp

Μία ομάδα ειδικών ερευνητών της Symantec, κορυφαίας εταιρείας στον χώρο του software, δημοσίευσε ένα έγγραφο που εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι hackers να κλέψουν τα files που στέλνουν μεταξύ τους οι χρήστες. Με λίγα λόγια, η μεγάλη αδυναμία του WhatsApp είναι ότι διατηρεί τα αρχεία σε εξωτερικό χώρο, εκεί δηλαδή που η κωδικοποίησή τους δεν έχει την ίδια ισχύ.


Μία τρύπα στην πανοπλία του WhatsApp, ένα πρόβλημα ικανό να του στοιχίσει σε αξιοπιστία, χρήστες και κυρίως χρήματα.


Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα; Ότι αρκετά apps μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα ακόμα κι αν έχουν περάσει πρώτα από το λεγόμενο end-to-end coding του WhatsApp. Ή σε περίπτωση που δεν κατάλαβες ακριβώς για τι πράγμα γράφουμε, οι πικάντικες φωτογραφίες και βίντεο που έχεις ανταλλάξει με τη σύντροφό σου δεν είναι απολύτως ασφαλείς. 

Το πρόβλημα περιγράφεται από τους ερευνητές ως "Media File Jacking" και δεν θεωρείται κάτι καινούργιο. Αυτό όμως που είναι καινούργιο και ικανό να ταράξει τα νερά, είναι το γεγονός ότι το WhatsApp που μέχρι στιγμής είχε τη φήμη του πιο ασφαλούς τρόπου επικοινωνίας δείχνει ξαφνικά να έχει μία τεράστια τρύπα στην πανοπλία του. Ένα πρόβλημα ικανό να του στοιχίσει σε αξιοπιστία, χρήστες και κυρίως χρήματα. Κάτι, δηλαδή, που οφείλει άμεσα να διορθώσει.  

Από: Esquire IT


κεντρική φωτογραφία © Matthew Horwood - Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Διαγωνισμός | Κέρδισε μία διπλή πρόσκληση για την Avant Premiere του The Fall Guy

20 τυχεροί-ες θα κερδίσουν από μία διπλή πρόσκληση για την πρεμιέρα του The Fall Guy με τον Ryan Gosling.

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος