Γιατί δεν είναι ασφαλές να στέλνεις βίντεο στο WhatsApp

Μία τρύπα στην πανοπλία του δημοφιλούς messenger δείχνει ικανή να του κοστίσει σε αξιοπιστία, χρήστες και χρήματα.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες που δημιουργεί η χρήση του ίντερνετ. Είτε πρόκειται για app, είτε για βίντεο κλήση, είτε τελικά για οποιαδήποτε χρήση του smartphone ή του υπολογιστή που είναι συνδεδεμένα με το διαδίκτυο, γνωρίζουμε ότι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα προσωπικά μας δεδομένα μπορεί να καταλήξουν στα λάθος χέρια πολύ μακριά από τον στενό κύκλο φίλων και γνωστών. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας: Αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της εποχής μας, ένα πρόβλημα που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της τεχνολογίας.

Κι όμως, μέσα σε όλο αυτό το τοπίο ανασφάλειας, όπου κοινωνικά δίκτυα σαν το Facebook εμπλέκονται σε τρομερά σκάνδαλα, υπάρχει φως στο τούνελ: Η κωδικοποίηση που χρησιμοποιεί το WhatsApp. Είναι όμως αυτό αρκετό; Δυστυχώς όχι ή όχι ακριβώς.

Γιατί δεν είναι ασφαλές να στέλνεις βίντεο στο WhatsApp

Μία ομάδα ειδικών ερευνητών της Symantec, κορυφαίας εταιρείας στον χώρο του software, δημοσίευσε ένα έγγραφο που εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι hackers να κλέψουν τα files που στέλνουν μεταξύ τους οι χρήστες. Με λίγα λόγια, η μεγάλη αδυναμία του WhatsApp είναι ότι διατηρεί τα αρχεία σε εξωτερικό χώρο, εκεί δηλαδή που η κωδικοποίησή τους δεν έχει την ίδια ισχύ.


Μία τρύπα στην πανοπλία του WhatsApp, ένα πρόβλημα ικανό να του στοιχίσει σε αξιοπιστία, χρήστες και κυρίως χρήματα.


Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα; Ότι αρκετά apps μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα αρχεία χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα ακόμα κι αν έχουν περάσει πρώτα από το λεγόμενο end-to-end coding του WhatsApp. Ή σε περίπτωση που δεν κατάλαβες ακριβώς για τι πράγμα γράφουμε, οι πικάντικες φωτογραφίες και βίντεο που έχεις ανταλλάξει με τη σύντροφό σου δεν είναι απολύτως ασφαλείς. 

Το πρόβλημα περιγράφεται από τους ερευνητές ως "Media File Jacking" και δεν θεωρείται κάτι καινούργιο. Αυτό όμως που είναι καινούργιο και ικανό να ταράξει τα νερά, είναι το γεγονός ότι το WhatsApp που μέχρι στιγμής είχε τη φήμη του πιο ασφαλούς τρόπου επικοινωνίας δείχνει ξαφνικά να έχει μία τεράστια τρύπα στην πανοπλία του. Ένα πρόβλημα ικανό να του στοιχίσει σε αξιοπιστία, χρήστες και κυρίως χρήματα. Κάτι, δηλαδή, που οφείλει άμεσα να διορθώσει.  

Από: Esquire IT


κεντρική φωτογραφία © Matthew Horwood - Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το fasted cardio;

Καις περισσότερο λίπος εάν δεν φας το πρωί;

Αποτοξίνωση από το smartphone σε 7 βήματα

7 συμβουλές για να ανακτήσουμε την αυτοσυγκέντρωσή μας, όπως και τον έλεγχο του τι κάνουμε με το τηλέφωνο.

Γραφει Ραφαελλα Ραλλη

Χάνοντας λίπος μια για πάντα

Μερικές συμβουλές για να χάσουμε λίπος και να μην το ξαναδούμε μπροστά μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ένα μοντέλο του Playboy 'καίει' τον Leonardo DiCaprio

Και έτσι ξαφνικά, μάθαμε πολλά για τα γούστα του ηθοποιού στο κρεβάτι.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Αυτό είναι το πιο στενό σπίτι του κόσμου

Αν είσαι κλειστοφοβικός, προφανώς δε θα σου αρέσει καθόλου το σχέδιο αυτό.

Γραφει Γιαννης Σπανος