Έναν χρόνο πριν ακουγόταν σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, ύστερα ξεκίνησαν κάποιες φήμες να κάνουν δειλά δειλά την εμφάνισή τους, μέχρι που πριν λίγες ώρες οι υπεύθυνοι του Instagram μοιάζουν σα να έδωσαν το πράσινο φως για τη μεγάλη αλλαγή: "Θέλουμε οι άνθρωποι να ενδιαφέρονται λιγότερο για τα likes και περισσότερο για το πώς ακριβώς θα συνδεθούν με άλλους ανθρώπους" ήταν η χαρακτηριστική δήλωση manager της πλατφόρμας. Όσο εξωφρενικό κι αν ακούγεται, σε λίγο καιρό οι "καρδούλες" δε θα αποτελούν παρελθόν, απλά θα τις βλέπει μόνο εκείνος που έκανε το post.

To δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος όσον αφορά τη ματαιοδοξία του ίντερνετ. Σίγουρα δεν φταίει μόνο εκείνο. Ήδη από τις εποχές του MySpace η επικοινωνία είχε μετατραπεί σε επιφανειακή σχέση με μοναδικό σκοπό το πόσο δημοφιλής θα είναι κάποιος. Το Instagram όμως απογείωσε αυτές τις λογικές. Επί των ημερών του γνωρίσαμε τουs influencers - η αλλιώς πως από το τίποτα μετατρέπεσαι σε μηχανή που κόβει χρήματα χωρίς να γνωρίζει κανείς τι είναι αυτό που κάνεις. Αν, λοιπόν, το δημοφιλές social media τολμήσει το μεγάλο βήμα, η ερώτηση που προκύπτει είναι η εξής: Πώς θα είναι ένα Instagram χωρίς να φαίνονται τα likes;

Αυθορμητισμός αντί για coolness

Όσο υπάρχουν τα likes είναι σίγουρο ότι ο κόσμος θα κυνηγά το τι θεωρείται cool από τους γύρω του κι όχι το ποιος πραγματικά είναι εκείνος. Pink flamingos, belfies, selfies σε ηλιοβασιλέματα είναι μερικές μόνο από τις φωτογραφίες που δεν θα μας λείψουν. Γιατί θα εξαφανιστούν; Διότι είναι σχεδόν απίθανο κάποιος χρήστης να επιλέξει αυθόρμητα μία τέτοια πόζα. Τα likes είναι που τον ωθούν προς τα εκεί.

Ποιότητα αντί για ποσότητα

Η αγοραστική δύναμη ενός influencer στηρίζεται κυρίως στα likes που μπορεί να "πουλήσει". Χωρίς αυτά θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσει μέχρι την πηγή των χρημάτων, ακόμα κι αν μεσολαβήσει μία διαφημιστική εταιρεία. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα τελευταία χρόνια η κουλτούρα των influencers έχει διαταράξει τόσο πολύ τις ισορροπίες (βλέπε Fyre Festival) που μία επιστροφή στην κανονικότητα θα ήταν απολύτως καλοδεχούμενη. Είναι σημαντικό άλλωστε η ποιότητα να κερδίζει την ποσότητα.

Αυτοπεποίθηση αντί για αυτολύπηση

Ένας από τους βασικούς λόγους που οι υπεύθυνοι του Instagram άρχισαν να σκέφτονται σοβαρά μία αλλαγή πορείας αυτή τη στιγμή είναι γιατί έχουν θορυβηθεί από τις αναφορές που φτάνουν στα αυτιά τους. Για κάθε influencer που μπορεί να γίνεται πλούσιος από το τίποτα, υπάρχει μία στρατιά εφήβων που καταρρακώνεται ψυχολογικά επειδή δεν τα καταφέρνει καλά στο παιχνίδι των likes. Δε μιλάμε για απλή θλίψη, μιλάμε για εφηβική κατάθλιψη, για καταστάσεις μπορεί να φτάσουν μέχρι την αυτοκτονία. Εκτός όμως από αυτό, η αγορά των influencers μπορεί να γίνει πιο αξιοκρατική αν βασίζεται στο πόσο πολύ πραγματικά ασχολείται το κοινό με τα posts αντί για τα βιαστικά likes. 

Αγοράζοντας followers

Είναι ευρύτατα γνωστό πως πολλοί λογαριασμοί εκεί έξω έχουν χτιστεί με fake followers από κάθε πιθανό κι απίθανο σημείο της Γης. Έτσι, λοιπόν, επειδή κάθε νέα λύση συνήθως κουβαλά μαζί της νέα προβλήματα, σε αυτό το θέμα αν τα likes που δεν θα φαίνονται μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο μπέρδεμα. Αυτήν την στιγμή οι λογαριασμοί με τους fake followers είναι εύκολο να εντοπιστούν αφού ελάχιστα likes σε accounts με χιλιάδες followers φωνάζουν από μόνα τους. Αν, όμως, τα likes είναι εμφανή μόνο σε στενό κύκλο ανθρώπων (όπως θέλουν οι φήμες να συμβαίνει σε λίγο καιρό), αυτή η τακτική μπορεί να γιγαντωθεί με άγνωστες συνέπειες.


Φωτογραφίες © Getty Images