Τι κερδίζεις όταν σβήνεις τα πάντα από το smartphone

Ένα μικρό ξεκαθάρισμα για το κινητό, ένα μεγάλο βήμα για την ποιότητα ζωής.

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 20 Σεπτεμβρίου 2019

Ακούγεται υπερβολικό, όμως κάθε μήνα πηγαίνω στα settings του iPhone, κάνω κλικ στην επιλογή General, συνεχίζω με το Reset και στο τέλος επιλέγω το Erase All Content and Settings. Κάνω skip στην επιλογή που μου προτείνει για backup όπως αντίστοιχα για transfer data. Ναι, οι περισσότεροι γύρω μου θεωρούν ότι πάσχω από κάποιο είδος μαζοχισμού. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς όπως φαίνονται με την πρώτη ματιά.

Το να καθαρίζεις το κινητό σου από παλιά apps (ακόμα κι αν σκοπεύεις να τα κάνεις ξανά download) και files θα βοηθήσει οποιοδήποτε smartphone - όσο καινούργιο και υπερσύγχρονο αν είναι ενώ, αν έχει παλιώσει είναι μία σχεδόν απαραίτητη διαδικασία που θα βελτιώσει αισθητά την απόδοσή του. Το τρικ είναι να κάνεις τα πάντα με τη μία, ένα γενικό καλό ξεκαθάρισμα.

Τι κερδίζεις όταν σβήνεις τα πάντα από το smartphone

Δεν πρόκειται άλλωστε να χάσεις τίποτα ή τουλάχιστον τίποτα σημαντικό. Αν έχεις iCloud ή Google Photos, όλες οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχεις τραβήξει βρίσκονται καλά φυλαγμένα στο cloud χωρίς να σου στερούν ούτε σπιθαμή απαραίτητου αποθηκευτικού χώρου. Μάλιστα, δεν είναι μόνο θέμα χώρου και απόδοσης του κινητού, δύο πράγματα πολύ σημαντικά σήμερα. Είναι και θέμα διάθεσης. Ένα καθαρό κινητό θυμίζει ένα καινούργιο σημειωματάριο.

Ή μάλλον για να το πω πιο σωστά, όλη αυτή η διαδικασίας λειτουργεί ως μία καινούργια αρχή. Μία άσκηση απέναντι στην εξάρτηση που έχουμε αποκτήσει με το αγαπημένο μας gadget. Προσπάθησε να απενεργοποιήσεις για μερικές μέρες -ή έστω ένα Σαββατοκύριακο- όλες οι ειδοποιήσεις. Γρήγορα θα καταλάβεις ότι το μυαλό σου αδειάζει και επιτέλους χαλαρώνεις μετά από καιρό. Αν θες και αντέχεις, ζήσε χωρίς Instagram ή Facebook για μία εβδομάδα. Θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Μικρός οδηγός για γενικό ξεκαθάρισμα

  1. Να είσαι σίγουρος ότι έχεις ένα συνολικό backup των αρχείων σου στο iCloud ή στο Google. Αυτό είναι το δίχτυ ασφαλείας.
  2. Άνοιξε ένα laptop ώστε να μπορείς να απαντάς γρήγορα στις ειδοποιήσεις ασφαλείας που σε ρωτούν αν όντως είσαι εσύ καθώς κάνεις re-log στα πάντα.
  3. Γράψε σε ένα χαρτάκι τα apps που σου είναι απολύτως απαραίτητα
  4. Γράψε σε ένα άλλο χαρτάκι τους κωδικούς για τις υπηρεσίες που δεν μπορείς να ζήσεις χωρίς αυτές (για παράδειγμα, στην περίπτωσή μου, το Spotify),
  5. Κάνε το μεγάλο βήμα: Settings -> General -> Reset/Erase All Content and Settings.
  6. Κάνε skip στην επιλογή restore from backup, επέλεξε μόνο τα απολύτως απαραίτητα apps.
  7. Σκέψου το εξής: Το smartphone σε αποσπά συνεχώς, σε αναγκάζει να χρησιμοποιείς όλο και λιγότερο τον εγκέφαλό σου όταν θα έπρεπε να κάνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι εργαλείο, τίποτα περισσότερο.

Από: Esquire UK

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Τεχνολογία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Μερικά από τα καλύτερα αθλητικά video games

Από το NBA 2K19 μέχρι το MotoGP 19. Οκτώ επιλογές για να γυμνάσεις αντίχειρες.

Τα notifications είναι ενοχλητικά - σύμφωνα με την επιστήμη

Κάτι που δεν προκαλεί καμία απολύτως έκπληξη.