Τα likes στο Instagram δεν θα εμφανίζονται σε δημόσια θέα

Μία μεγάλη αλλαγή έρχεται στο δημοφιλές κοινωνικό μέσο. Είναι όμως αρκετή για να μειώσει την ιντερνετική τοξικότητα;

Γράφει: Αργύρης Κούρσαλης 12 Νοεμβρίου 2019

Αν ένας φίλος κάνει like στο δικό σου post, αλλά δεν μπορεί κανείς άλλος να το δει εκτός από σένα, έχει άραγε όλο αυτό κάποια αξία; Σε πολύ λίγο καιρό από τώρα, μία υπόθεση εργασίας θα γίνει πραγματικότητα: Το Instagram θα σταματήσει να εμφανίζει δημόσια τα likes που συγκεντρώνει ένα post. Πρόκειται για ένα τεστ, που αν όμως αποδειχθεί επιτυχημένο είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει το δημοφιλές social medium στην επόμενή του μέρα.

Οι χρήστες πίστευαν αρχικά ότι όλη αυτή η κινητικότητα του Instagram έχει να κάνει με την προσπάθεια να περιοριστεί η δύναμη των influencers. Όλα όμως δείχνουν προς μία διαφορετική κατεύθυνση: Το βασικό ζητούμενο είναι να σταματήσουμε να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους γύρω μας, σε έναν καθημερινό διαδικτυακό διαγωνισμό που είναι πιο πιθανό να μας στοιχίσει ψυχολογικά παρά να μας ανεβάσει τη διάθεση.


Οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν like σε posts, να βλέπουν πόσα likes έχουν συγκεντρώσει οι ίδιοι στις αναρτήσεις τους αλλά και να σχολιάζουν. 


Ποιες όμως θα είναι ακριβώς οι αλλαγές στο Instagram; Οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν like σε posts, να βλέπουν πόσα likes έχουν συγκεντρώσει οι ίδιοι στις αναρτήσεις τους αλλά και να αφήνουν comments. Εκείνο που δεν θα μπορούν να κάνουν ή να τσεκάρουν, είναι τα πόσα likes έχουν μαζέψει άλλοι χρήστες. Αυτή η επιλογή θα παραμείνει μόνο στους εταιρικούς λογαριασμούς έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να τσεκάρουν τη "δύναμη" των influencers που θα προσλάβουν για να διαφημίσουν το brand τους.

Η συγκεκριμένη αλλαγή (που βρίσκεται ήδη σε ισχύ σε αρκετές χώρες) ανακοινώθηκε την περασμένη Παρασκευή από τον Adam Mosseri, γενικό διευθυντή του Instagram, ο οποίος επισήμανε ότι ο άτυπος διαγωνισμός δημοτικότητας ήταν κάτι που μπέρδεψε ακόμα και το ίδιο το μέσο. Άλλωστε οι περισσότεροι ερευνητές κατακεραυνώνουν την κουλτούρα των likes: Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγο που πραγματοποιήθηκε το 2017, περίπου το 15% των εφήβων δηλώνουν ότι νιώθουν τρομερή πίεση για να "αποδώσουν καλά" στα social media.

Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι αν, τελικά, οι αρνητικές συνέπειες του Instagram μπορούν να περιοριστούν απλά και μόνο με το να κρύψει το social medium από τη δημόσια θέα τον αριθμό των likes. Μέχρι στιγμής οι απόψεις διίστανται, αφού δεν είναι λίγοι οι διάσημοι που εγκατέλειψαν το μέσο ύστερα από σφοδρές επιθέσεις μίσους από trolls και haters. Τα comments παραμένουν ως έχουν και εκεί ίσως κρύβεται μία ακόμα βαθύτερη παθογένεια που, όμως, είναι δύσκολο να περιοριστεί. Η ιντερνετική τοξικότητα είναι πολύ δύσκολο να εξαφανιστεί με μία και μόνο αλλαγή.

Άλλωστε αν κάποιος θέλει να διαφημίσει τη δημοτικότητά του θα μπορεί πολύ απλά να κάνει ένα story λέγοντας ότι μάζεψε τόσα likes με την τάδε φωτογραφία. Τα πράγματα, λοιπόν, γίνονται απλά πιο δύσκολα - αν και η αλήθεια είναι ότι ίσως αυτή η κίνηση είναι ένα καλό πρώτο βήμα. Άραγε το Instagram βρήκε τη λύση σε όλα του τα προβλήματα; Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ακόμη τι θα γίνει. Σε λίγο καιρό, όμως, η αλήθεια λογικά θα λάμψει.  

Από: Esquire US


φωτογραφία © AFP/Getty Images

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Ταξίδια & Ξενοδοχεία

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το ιδιωτικό τζετ που μπορεί να προσγειωθεί μόνο του

Η τεχνολογία δίνει τη λύση για όσους φοβούνται τις πτήσεις ή σε εκείνους που μπορούν να αγοράσουν κάτι τέτοιο.

Υπάρχει μία ομάδα επιστημόνων που προσπαθεί να μιλήσει με εξωγήινους

Τι ακριβώς είναι και τι κάνει το επιστημονικό πρόγραμμα SETI.