O 15χρονος που έχασε μία social media αυτοκρατορία μέσα σε ένα βράδυ

Η άνοδος και η πτώση του Rowan Winch, του νεότερου entrepreneur στον πλανήτη.

Ξύπνημα στις 6 ώρα το πρωί. Γρήγορο search για αστεία memes που θα φέρουν πολλά reactions. Ασταμάτητο ποστάρισμα στα social media σε τέτοιους ρυθμούς ώστε να φτάσει τα 100 posts καθημερινά (σημαντική σημείωση: Οι επαγγελματικές σελίδες εφημερίδων πολλές φορές δεν ξεπερνούν αυτόν τον αριθμό). Εκατομμύρια followers, δεκάδες εκατομμύρια καρδούλες και λεφτά, πολλά λεφτά. Όπως έγραψαν χαρακτηριστικά στον υπότιτλο του άρθρου τους οι New York Times: "O Rowan Winch είναι 15 χρονών. Είναι επιχειρηματίας".

Καθημερινά βλέπουμε εφήβους όπου το smarthphone έχει γίνει προέκταση του χεριού τους. Μικρούς μάγους των social media με μία στρατιά από followers που πίνουν νερό στο όνομά τους. Μικρομέγαλα captions και αυτοπροβολή σε βαθμό που οι παλιότεροι μπαίνουμε σε σκέψεις για το που ακριβώς οδεύει η κοινωνία μας. Στον αντίποδα όλων αυτών, υπάρχουν κι εκείνα τα μοναχικά παιδιά που παρότι δεν είναι επιτυχημένα κοινωνικά βρίσκονται όλη μέρα κολλημένα σε μία οθόνη. Η εμμονή με την τεχνολογία θερίζει στις μικρές ηλικίες.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rowan (@yslrowan) on

Ο Rowan Winch, όμως, δεν φαίνεται να είχε κάποια παθολογική και άρρωστη σχέση με τα social media. Αντίθετα, όπως όλα δείχνουν, είχε ένα πολύ συγκεκριμένο πλάνο για να κατακτήσει το ιντερνετικό σύμπαν. Τα κατάφερε, έφτιαξε μία μικρή αυτοκρατορία, μόνο και μόνο για να τη δει να γκρεμίζεται σε ένα μόλις βράδυ.


Ο συγκεκριμένος λογαριασμός -ο Winch είναι ιδιοκτήτης/διαχειριστής πολλών διαφορετικών σελίδων- έφτασε να αριθμεί 1,2 εκ. (!) followers.


Ο νεαρός Winch είναι συνεχώς online. Σε αντίθεση όμως με άλλους συνομήλικούς του δεν χάνει τον χρόνο του. Για τον Rowan, o χρόνος είναι χρήμα - ή μάλλον πιο σωστά ο χρόνος μεταφράζεται σε posts που προκαλούν reactions και φέρνουν followers, κάτι που μοιραία οδηγεί στο μαγικό σεντούκι με τα λεφτά. Η ιδέα του να φτιάξει έναν λογαριασμό στο ίντερνετ με όνομα @Zuccccccc, ως ευθεία παραπομπή στον ιδρυτή του Facebook Mark Zuckerberg, ήταν ένα κανονικό χρυσωρυχείο. Απλά όχι ακριβώς με τον τρόπο που το καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rowan (@yslrowan) on

Οι αριθμοί τρομάζουν. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός -ο Winch είναι ιδιοκτήτης/διαχειριστής πολλών διαφορετικών σελίδων- έφτασε να αριθμεί 1,2 εκ. (!) followers. Οι παράλληλες οικονομικές δραστηριότητές του κάποια στιγμή του απέφεραν περίπου 10 χιλιάδες δολάρια το μήνα. Καθόλου άσχημα για έναν 15χρονο έφηβο δηλαδή. Το Άγιο Δισκοπότηρο όμως για εκείνον αλλά κι όλους τους άλλους πιτσιρικάδες που αγωνίζονται στον σκληρό χώρο του influencing είναι κάτι άλλο. Το clout όπως λέγεται στην ιντερνετική αργκό. Η "πολιτική επιρροή" με άλλα λόγια που μπορεί κανείς να ασκήσει μέσα από τις διασυνδέσεις του.


"Δεν μπορείς να του απαγορεύσεις να είναι online. Πολλές φορές τα memes που βάζει είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντέξω τη ζωή μου".


"Δεν με ενδιέφερε η φήμη. Ήθελα να έχω παντού διασυνδέσεις, να είμαι οικονομικά αυτόνομος και σταθερός και να μπορέσω να κεφαλαιοποιήσω αυτό που μου αρέσει να κάνω" δηλώνει χαρακτηριστικά στους New York Times, ο ίσως νεότερος entrepreneur του πλανήτη. Πώς όμως κατάφερνε να βγάζει χρήματα μέσα από αυτόν τον λογαριασμό; Ο @Zuccccccc έγινε γνωστός στους διαδρόμους του ίντερνετ ως η καλύτερη πηγή χιουμοριστικών memes. Έτσι ο Winch που δεν είναι κλασική περίπτωση influencer, λειτουργούσε ως μεσάζοντας, διαφημίζοντας τους λογαριασμούς άλλων ανερχόμενων influencers. Αυτή ήταν απλά η καλύτερη πηγή εσόδων.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rowan (@yslrowan) on

Διότι είχε και άλλες, όπως το να μεταπωλεί ρούχα που βρήκε σε τιμή ευκαιρίας ή να χρεώνει τα shout out που έκανε σε άλλους λογαριασμούς σε πολλά και διαφορετικά social media. Όλο αυτό ήταν μία δύσκολη και απαιτητική δουλειά που κάποιος έπρεπε να την κάνει. Απλά είναι κάπως τρομακτικό ένας έφηβος να χάνει την παιδική του ηλικία κάνοντας ιντερνετικές business - ακόμα κι αν αυτές είναι απόλυτα επιτυχημένες.

Οι γονείς του έβλεπαν τον 15χρονο γιο τους να είναι συνεχώς online. Όταν η μητέρα του κάποια στιγμή του πέταξε το smartphone έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου βρέθηκε αντιμέτωπη με την οργή των followers. "Δεν μπορείς να του απαγορεύσεις να είναι online. Πολλές φορές τα memes που βάζει είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντέξω τη ζωή μου" ήταν, σε ελεύθερη μετάφραση, ένα από τα πολλά απειλητικά μηνύματα που έλαβε. Τότε και μόνο τότε αντιλήφθηκαν πως ο γιος του δεν ήταν ένα αντικοινωνικό αγόρι που έκρυβε τη μοναξιά του πίσω από ένα διαδικτυακό προσωπείο αλλά μία ιδιοφυΐα των social media.


"Ο λογαριασμός αυτός με έκανε να νιώθω ότι έχω έναν σκοπό στη ζωή και ότι έκανα κάτι που βοηθούσε πολλούς ανθρώπους. Τώρα νιώθω... νιώθω χαμένος".


Φυσικά, κάπου εδώ εγείρεται το ερώτημα που δεν έχει απαντηθεί ακόμα επαρκώς και αφορούσε μέχρι πρότινος κυρίως τους child actors: Πού τελειώνει η ελευθερία ενός εφήβου να διαχειρίζεται όπως νομίζει τη ζωή του και που αρχίζουν τα τραύματα μίας χαμένης παιδικής ηλικίας στον βωμό της διασημότητας, των χρημάτων και του υπερβολικού ταλέντου;

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by rowan (@yslrowan) on

Στην περίπτωση του Rowan Winch η ερώτηση δεν χρειάστηκε να απαντηθεί. Πριν μερικούς μήνες, στις 26 Ιουλίου 2019, τελείως ξαφνικά και χωρίς προειδοποίηση το Instagram διέγραψε τον λογαριασμό @Zuccccccc. Μία social media αυτοκρατορία έγινε στάχτη και μπούρμπερη μέσα σε μία στιγμή. "Ο λογαριασμός αυτός με έκανε να νιώθω ότι έχω έναν σκοπό στη ζωή και ότι έκανα κάτι που βοηθούσε πολλούς ανθρώπους. Τώρα νιώθω... νιώθω χαμένος" δήλωσε στους New York Times.

Το συμβάν ανακούφισε του γονείς του, ο ίδιος όμως βίωσε αυτό το delete σαν ένα τρομακτικό πλήγμα. Παρόλα αυτά ήδη έχει ξεκινήσει ξανά, μέσω άλλων λογαριασμών που αριθμούν από 60 έως 200 χιλιάδες followers, να ασχολείται πολύ ενεργά με το ίντερνετ σαν εξόριστος βασιλιάς που προσπαθεί να αποκτήσει ξανά την αυτοκρατορία του παρά τις τρομερές δυσκολίες. Άλλωστε όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά είπε: "Όσα περισσότερα έχεις, τόσο περισσότερη δύναμη αποκτάς".


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι τα αυτοκίνητα SDV;

Ό,τι πρέπει να ξέρεις για την επόμενη μέρα της αυτοκίνησης.

Γραφει TopGear

Ανθή Φακιδάρη, η 20χρονη Ελληνίδα που κάνει καριέρα στο μόντελινγκ

Η Ανθή Φακιδάρη έχει περπατήσει μεταξύ άλλων στις πασαρέλες των Chanel, Armani και Givenchy.

Νίκος Παππάς - Βαγγέλης Περρής, ένα ακόμη αχρείαστο beef

Όλα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες.

Το Dragon's Dogma 2 είναι απλά ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του 2024

Δοκιμάσαμε το νέο action RPG της Capcom και σου μεταφέρουμε την εμπειρία μας.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Πώς μπορείς να 'ξαναβαφτίσεις' το iPhone σου

Μέσα σε μόλις ένα λεπτό μπορείς να αλλάξεις όνομα στη συσκευή σου.

Γραφει Παυλος Κρουστης