Θυμάσαι πίσω στους τελευταίους μήνες του 1999 που είχε κυκλοφορήσει μία φήμη ότι οι υπολογιστές θα τρελαθούν εξαιτίας της έλευσης του 2000; Ε, ετοιμάσου για κάτι αντίστοιχο το 2038. Τουλάχιστον όσον αφορά την εξάπλωση των φημών σε ευρύ επίπεδο και όχι τόσο την πρακτική πλευρά του θέματος. 

Συγκεκριμένα, όταν το ρολόι δείξει 3 το πρωί, 14 πρώτα λεπτά και 7 δευτερόλεπτα στις 19 Ιανουαρίου 2038, ένα σημαντικό bug αναμένεται να δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στο ίντερνετ, τουλάχιστον στις συσκευές που τρέχουν με συστήματα 32bit - αν υποθέσουμε ότι θα υπάρχουν τέτοιες μέχρι τότε.Πρόκειται για το γνωστό Πρόβλημα του 2038 που είναι κατά κάποιο τρόπο παρόμοιο με εκείνο του 2000. Σύμφωνα με αυτό, η διαφορά σε δευτερόλεπτα που υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου 1970 αποθηκεύεται σε προσημασμένους ακέραιους, κάτι που μπερδεύει τη χρονική σήμανση και τους υπολογισμούς ημερομηνιών σε υπολογιστές, tablets και άλλα gadgets που τρέχουν προγράμματα 32bit και δεν έχουν αναβαθμιστεί.

Η μεγαλύτερη ημερομηνία που μπορεί να παρουσιαστεί σε αυτές είναι η 19η Ιανουαρίου 2038. Το αξιοσημείωτο είναι πως δεν υπάρχει γενική λύση για το πρόβλημα, καθώς η μετατροπή των δομών ή των χρονικών σημάνσεων σε μη προσημασμένους ακεραίους μείωσε τη χρηστικότητα, καθιστώντας άχρηστες όλες τις πιθανές επιλογές για αντικατάσταση των ακεραίων 32bit με ακέραιους 64bit. Αυτό με τη σειρά του, έχει επιπτώσεις σε όλες τις συναρτήσεις που περιμένουν τη μορφή ημερομηνίας σε προσημασμένο 32bit ακέραιο. 

Η καθολική πλειοψηφία των λειτουργικών συστημάτων που έχουν σχεδιαστεί να λειτουργούν με 64bit θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα στο μέλλον. Για την ακρίβεια στο πολύ, πολύ, πολύ μακρινό μέλλον και πιο συγκεκριμένα στις 4 Δεκεμβρίου του έτους 292.277.026.596 - ασφαλώς αυτό ξεπερνά και την εκτιμώμενη ηλικία του Σύμπαντος

Απίθανα πράγματα.


Διάβασε ακόμη για τα 117 νέα emojis του 2020, την αρχή του τέλους για το Facebook, το μεγάλο αντίο του Tetris και πώς τεχνολογία αλλάζει το μέλλον των πτήσεων (προς το καλύτερο).