Η NASA θέλει να φέρει ένα κομμάτι του Άρη στη Γη

Και μάλιστα έχει ένα τρελό σχέδιο ώστε να το πετύχει.

Γράφει: Γιάννης Σπανός 21 Απριλίου 2020

Θα πάρουμε πετρώματα από τον Άρη και θα τα φέρουμε στη Γη για να τα μελετήσουμε. Αυτό είναι το πολύ απλό έως κυνικό σκεπτικό της NASA σχετικά με ένα από τα επόμενα όσο και πολύ φιλόδοξα projects της, που μάλιστα θα έχει και πολύ μεγάλη σημασία όσον αφορά τα μυστικά της εξερεύνησης του διαστήματος. 

Το βασικό πρόβλημα είναι πώς μπορεί να οργανωθεί άψογα μία τέτοιου είδους αποστολή και κυρίως, πώς θα επιστρέψουν τα πετρώματα στον πλανήτη μας χωρίς κανένα πρόβλημα και φθορά. Σύμφωνα με το Nature, η NASA έχει ήδη προχωρημένες επαφές με την ESA (European Space Agency) ώστε να οργανώσουν από κοινού την μάλλον πιο φιλόδοξη διαπλανητική αποστολή που σχεδιάστηκε ποτέ.

Το πρώτο μέρος του σχεδίου είναι ήδη γνωστό και έχει να κάνει με το rover Perseverance, το οποίο θα σταλεί στον Κόκκινο Πλανήτη τον ερχόμενο Ιούλιο, στην αποστολή Mars 2020, που θα εκτοξευτεί από το ακρωτήριο Canaveral. Το συγκεκριμένο rover θα προετοιμάσει το έδαφος -μεταφορικά και κυριολεκτικά- για τη συνέχεια καθώς θα σκάψει και θα εξαγάγει το υλικό από την επιφάνεια του Άρη, αποθηκεύοντας το σε 30 μικρούς σωλήνες και διατηρώντας το στον ειδικά διαμορφωμένο του χώρο. Το παραπάνω είναι το αρχικό και μάλλον "εύκολο" στάδιο του πλάνου.

Το 2026 θα εκτοξευτεί ένα δεύτερο διαστημικό σκάφος προς τον Άρη, που θα προσγειωθεί εκεί το 2028, σε μια περιοχή κοντά στο  Perseverance. Ο στόχος του θα είναι να παραλάβει τα δείγματα ώστε να τα φέρει και πάλι στη Γη. Ή περίπου. Για την ακρίβεια, το συγκεκριμένο σκάφος θα εκραγεί αφού μπει σε τροχιά κοντά στη Γη αλλά θα αποβάλει την κάψουλα με τα πετρώματα, η οποία επίσης θα μπει σε τροχιά. Ένα τρίτο διαστημικό σκάφος θα φροντίσει να τη συλλέξει από το διάστημα και να τη μεταφέρει στη Γη, χωρίς φθορές και απώλειες. Ασφαλώς, όλη αυτή η διεργασία απαιτεί χρόνο και ως εκ τούτου, τα πετρώματα από τον Κόκκινο Πλανήτη δεν θα έχουν έρθει στα μέρη μας πριν το 2031. "Δεν θα είναι ένα εύκολο εγχείρημα αλλά προσπαθούμε να το απλοποιήσουμε όσο περισσότερο γίνεται. Θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά και να υπολογιστεί μέχρι και η παραμικρή παράμετρος" αναφέρει ο Jim Watzin της NASA, που είναι ένας από τους υπευθύνους για το σχέδιο που αφορά τον Άρη.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Υγεία & Fitness

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Το βίντεο που (ίσως) αποκαλύπτει το iPhone 12 Pro Max

Αποκαλυπτικό υλικό 12 λεπτών για το iPhone 12 Pro Max.

Πρώτο trailer για το video game του Peaky Blinders

Η συμμορία του Μπέρμιγχαμ σε νέες ηλεκτρονικές περιπέτειες.