H συναρπαστική στιγμή που ένας πλανήτης γεννιέται

Μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες επιστημονικές έρευνες.

Γράφει: Γιώργος Ρομπόλας 22 Μαΐου 2020

Πριν μερικές μέρες αστρονόμοι κατάφεραν να τραβήξουν τις πιο λεπτομερείς φωτογραφίες που τραβήχτηκαν ποτέ από την γέννηση ενός εξωπλανήτη (σ.σ: κάθε πλανήτης που δεν ανήκει στο δικό μας ηλιακό σύστημα). Περικυκλωμένος από αέρια και σκόνη, αυτός ο νέος κόσμος ονομάζεται AB Aurigae και βρίσκεται 520 έτη φωτός μακριά από τη Γη στον ομώνυμο του αστερισμό. 

Οι αστρονόμοι πιστεύουν πως οι πλανήτες σχηματίζονται γύρω από νεοσύστατα αστέρια, αποτελούμενοι από παγωμένα αέρια και σκόνη που ενώνονται κάτω από τη δύναμη της βαρύτητας - μία διαδικασία που, πολύ απλοποιημένα, θυμίζει μία χιονόμπαλα που καθώς κυλάει κατηφορικά στον λόφο μαζεύει κι άλλο χιόνι στο πέρασμά της. Αυτοί οι μικροί αρχικοί πυρήνες μεγεθύνονται καθώς προσελκύουν και ενσωματώνουν κι άλλα αέρια και σκόνη κατά τη διάρκεια της τροχιά τους. Τελικά, μετασχηματίζονται σε πλανήτες. 

H συναρπαστική στιγμή που ένας πλανήτης γεννιέται

Μέχρι πολύ πρόσφατα, η επιστημονική κοινότητα είχε καταγράψει συνολικά 4 χιλιάδες εξωπλανήτες στο σύμπαν μας, ποτέ όμως δεν είχε καταφέρει να καταγράψει φωτογραφικά τη γέννηση ενός νέου κόσμου. "Πρέπει να παρατηρούμε πολύ νεαρά σε ηλικία πλανητικά συστήματα έτσι ώστε να πιάσουμε τη στιγμή που ένας πλανήτης πρωτοσχηματίζεται" δήλωσε ο Anthony Boccaletti, αστρονόμος του Αστεροσκοπείου του Παρισιού. Το timing είναι σημαντικό, δηλαδή, και στην αστρονομία.


"Μία αναταραχή που θυμίζει τα κύματα ή πιο σωστά την αναταραχή στην επιφάνεια μίας λίμνης που φέρνει μία βάρκα" εξηγεί ο Emmanuel Di Folco του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Μπορντό.


Το 2018, ερευνητές είχαν δημοσιεύσει εικόνες του AB Aurigae που είχαν τραβηχτεί από ένα τηλεσκόπιο στη Χιλή. Όταν ο Boccaletti και οι συνάδελφοι του είδαν τις εικόνες, οι οποίες παρουσίαζαν δύο σπειροειδείς μάζες από σκόνη να στροβιλίζονται γύρω από ένα αστέρι, αποφάσισαν να ρίξουν μία πολύ πιο προσεκτική ματιά, επιλέγοντας για αυτό ένα πολύ πιο εξειδικευμένο τηλεσκόπιο που ανιχνεύει και την παραμικρή κίνηση παίρνοντας χιλιάδες φωτογραφίες από πολλές διαφορετικές γωνίες.

Τα θεωρητικά μοντέλα των επιστημόνων ορίζουν πως όταν οι πλανήτες σχηματίζονται, έχουν την τάση να πιέζουν τα αέρια που βρίσκονται γύρω τους, δημιουργώντας "μία αναταραχή που θυμίζει τα κύματα ή πιο σωστά την αναταραχή στην επιφάνεια μίας λίμνης που φέρνει μία βάρκα" εξηγεί ο Emmanuel Di Folco του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Μπορντό. Εκτός από αυτό, στην περίπτωση του AB Aurigae οι αστρονόμοι παρατήρησαν και μία παράξενη κίνηση στο σύννεφο της σκόνης, κάτι που τους έκανε να βεβαιωθούν ότι αυτή ήταν η συναρπαστική στιγμή που ένας πλανήτης γεννιέται.

Από: Esquire IT


φωτογραφία © ESO / Boccaletti et al.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Auto & Moto

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

To Face ID του iPhone θα αναγνωρίζει και πρόσωπα με μάσκες

Η τελευταία ενημέρωση του iOS είναι πλήρως προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής.

Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τα Apple Glass

Η αμερικανική εταιρεία περνά στο επόμενο στάδιο της επαυξημένης πραγματικότητας, χρησιμοποιώντας ένα ζευγάρι γυαλιά.