Η παχυσαρκία ως σύμμαχος του κορονοϊού

Οι υπέρβαροι είναι η πληθυσμιακή ομάδα που διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, μετά τους ηλικιωμένους.

Γράφει: Παναγιώτης Κούστας 18 Μαρτίου 2021

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας βρήκε ότι, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της πανδημίας, το 88% των θανάτων με αιτία τον κορονοϊό συνέβηκε σε χώρες με υψηλά επίπεδα παχυσαρκίας. Πώς όμως ορίζεται το αν κάποιος είναι παχύσαρκος ή όχι; Ανάλογα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος που του αναλογεί, ένα βιομετρικό δεδομένο που εκφράζεται μέσω της διαίρεσης του βάρους σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Η παχυσαρκία ορίζεται όταν το πηλίκο είναι πάνω από 25 για τους άντρες και 23,6 για τις γυναίκες.

Μάλιστα, οι χώρες που έχουν παχύσαρκο πληθυσμό σε ποσοστό πάνω του 50%, έχουν και τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων από κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παχυσαρκία και κοινωνική ανισότητα

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, αυτή η συσχέτιση ανάμεσα στον κορονοϊό και το βάρος συνδέεται άμεσα με το επίπεδο κοινωνικής ανισότητας. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, τόσο οι ισπανόφωνοι όσο και οι μαύροι ενήλικες, ισπανόφωνοι και μη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό, συνεπώς και περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν από κορονοϊό.

Στις χώρες στις οποίες ο πληθυσμός που ορίζεται ως παχύσαρκος είναι λιγότερος από τον μισό του συνόλου, οι θάνατοι από κορονοϊό αποτελούν το ένα δέκατο αυτών που συμβαίνουν στις χώρες που τα ποσοστά παχυσαρκίας χτυπούν κόκκινο, ενώ ο υψηλός δείκτης μάζας σώματος συνδέεται, επίσης, με μεγαλύτερο ρίσκο νοσηλείας, εντατικής θεραπείας ή διασωλήνωσης.

Το παράδειγμα του Boris Johnson

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Boris Johnson που νοσηλεύτηκε με κορονοϊό. Αφού ανέρρωσε, ξεκίνησε μία εκστρατεία για την υγεία των Βρετανών που εστιάζει στην απώλεια βάρους, έτσι ώστε να μειωθούν οι θάνατοι και να μην υπερφορτωθεί το σύστημα υγείας.

Η παχυσαρκία ως σύμμαχος του κορονοϊούGetty Images

Ο Johnson, μάλιστα, δήλωσε τότε ότι είναι "πολύ χοντρός". Έκτοτε δίνει μάχη για να ελέγξει το βάρος του και έχει φωτογραφηθεί συχνά να κάνει τζόκινγκ στο κεντρικό Λονδίνο, υπό την καθοδήγηση του personal trainer του.

Προτεραιότητα των παχύσαρκων στο εμβόλιο;

Τα αποτελέσματα της αναφοράς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας βρίσκουν εφαρμογή σε όλες τις χώρες του κόσμου, κατατάσσοντας την παχυσαρκία ως τον σημαντικότερο παράγοντα υψηλού κινδύνου για κάποιον που νοσεί από κορονοϊό, μετά από την ηλικία. Σε τέτοιο βαθμό, μάλιστα, που στο Λονδίνο ασκούνται πιέσεις για να δοθεί προτεραιότητα πρόσβασης στο εμβόλιο στους παχύσαρκους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Lamborghini και οι 'ήρωες των καλωδίων' στην Ουκρανία

Το προσωπικό της Leoni κάνει τεράστιες θυσίες για να συνεχίσει να κινείται η παραγωγική διαδικασία.

Γραφει TopGear

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποκτούν δεύτερη ζωή

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποκτήσουν δεύτερη ζωή -ίσως και στο σπίτι σου- και δεν θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή.

Γραφει TopGear

Η αγάπη του Σταύρου Ξαρχάκου για τη μουσική δεν έχει όρια

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συγκινεί καθώς διήθυνε παιδιά που έπαιζαν μουσική σε ταβερνάκι της Σύρου.

H πολυτελής έπαυλη του Bruce Willis στα Turks & Caicos

Πού αποφάσισε να επενδύσει την περιουσία του o Bruce Willis, λίγο μετά την απόσυρσή του.

H BMW M4 GT4 συζητιέται πολύ, δικαίως

Οι εικόνες του νέου αγωνιστικού της BMW "κόβουν την ανάσα".

Γραφει TopGear