Κατά τη διάρκεια του μονολόγου του στη μακροβιότερη αμερικανική κωμική εκπομπή "Saturday Night Live", ο Elon Musk αποκάλυψε ότι πάσχει από το σύνδρομο Asperger, όπως και η Greta Thunberg. "Είναι τιμή μου να παρουσιάζω το Saturday Night Live. Απόψε γράφεται ιστορία γιατί είμαι το πρώτο άτομο με Asperger που παρουσιάζει την εκπομπή. Ή, τουλάχιστον, ο πρώτος που το παραδέχτηκε", εξήγησε ο Musk με τον συνηθισμένο αστείο τόνο που έχει ακόμη και στις επίσημες ομιλίες του. "Ξέρω ότι λέω ή δημοσιεύω περίεργα πράγματα, αλλά έτσι λειτουργεί ο εγκέφαλός μου. Σε όποιον έχει προσβληθεί, θέλω απλώς να πω ότι μεταφέρω τους ανθρώπους στον Άρη. Πιστεύατε πραγματικά ότι θα ήμουν ένας χαλαρός και φυσιολογικός τύπος;", αναρωτήθηκε on air.

Αυτοσαρκαστικός, απλός, πνευματώδης, ο εκκεντρικός επιχειρηματίας και συνιδρυτής των Tesla και SpaceX προτίμησε για την περίσταση μαύρο σακάκι και μπλούζα Givenchy, κατά τη διάρκεια του μονολόγου του αστειεύθηκε μέχρι και για το όνομα του γιου του "XA -12" ("Προφέρεται όπως κάνει μία γάτα που τρέχει πάνω σε πληκτρολόγιο"), ενώ σε κάποια στιγμή κάλεσε επί σκηνής τη μητέρα του, Maye.

 

Τι είναι το σύνδρομο Asperger

Είναι μέρος των "Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών" ή αυτής της ομάδας ασθενειών που επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την κοινωνικότητα. Εμφανίζεται σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 4 και 11 ετών και είναι πιο συχνή σε αγόρια. Πρόκειται για μία παθολογική ασθένεια που περιλαμβάνει δύσκολες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, δυσκολίες στην έκφραση, μία τάση να επικεντρωθούμε σε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες και εμμονική ιδεοληψία. Σε αντίθεση με άλλες διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, οι πάσχοντες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ανώτερο διανοητικό προφίλ και ικανότητα μάθησης. Το περίεργο πράγμα σχετικά με το σύνδρομο Asperger, σύμφωνα με τον Βιεννέζο παιδίατρο Hans Asperger που το ανακάλυψε στις αρχές του εικοστού αιώνα, είναι ότι τα συμπτώματά του αποτελούν συχνά τη σκοτεινή πλευρά ενός μεγάλου ταλέντου στην τέχνη ή την επιστήμη.

Οι αιτίες αυτού του συνδρόμου δεν είναι ακόμη πλήρως γνωστές. Είναι πολύ πιθανό ότι η προέλευσή του είναι πολυπαραγοντική, δηλαδή, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενδεχομένως επηρεάζουν και καθορίζουν τη δημιουργία του. Μερικοί ερευνητές υποθέτουν ότι τίθεται θέμα γενετικής προδιάθεσης, λαμβάνοντας υπόψη την επανεμφάνιση των περιπτώσεων σε κάποιες οικογένειες. Θυμίζουμε ότι εκτός από τον Musk, από Asperger πάσχει και η Σουηδέζα ακτιβίστρια κατά της κλιματικής αλλαγής, Greta Thunberg, αλλά και ο καθηγητής Λαΐνης στην τηλεοπτική σειρά Έτερος Εγώ.