Τελικά, πόσο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος;

Ποια είναι η "ημερομηνία λήξης" του ανθρώπινου σώματος, αν καταφέρει να τη βγάλει καθαρή από ασθένειες και άλλες κακοτυχίες;

Ενώ εκεί έξω κυκλοφορούν πολλά hoaxes και αστικοί μύθοι σχετικοί με τη μακροβιότητα και τη μακροζωία, η αλήθεια είναι ότι οι πιο ηλικιωμένοι άνθρωποι που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία, τόσο άντρες όσο και γυναίκες, άφησαν τον μάταιο τούτο κόσμο σε ηλικία περίπου 120 ετών. Όπως αλήθεια είναι και το ότι τις περισσότερες από τις 50 πρώτες θέσεις της σχετικής παγκόσμιας κατάταξης τις καταλαμβάνουν γυναίκες.

Μαθουσάλες χωρίς αποδείξεις

Βέβαια, υπάρχουν και κάτι περίεργες περιπτώσεις, όπως αυτή του κυρίου Mbah Gotho, που ζει στην Ιάβα, ο οποίος διατείνεται ότι είναι 146 ετών. Αλλά, μιας και κανείς δεν μπορεί να αποδείξει τους ισχυρισμούς του, έχει μείνει "εκτός" από τις επίσημες κατατάξεις.

Έχει ο άνθρωπος "ημερομηνία λήξης";

Η επιστημονική έρευνα κατέληξε πρόσφατα στον προσδιορισμό της μέγιστης διάρκειας ζωής του ανθρώπινου σώματος ή, αλλιώς, στην ηλικία από την οποία και μετά, ακόμα και ένα τέλειο "υγιές" σώμα, υποκύπτει στη φθορά. Σε έναν μελλοντικό κόσμο χωρίς ασθένειες, λοιπόν, θα μπορούμε να ζούμε έως 150 έτη περίπου.

Ο Δείκτης Δυναμικής Κατάστασης του Οργανισμού

Για να βρουν το πόσο γρήγορα το ανθρώπινο σώμα αρχίζει να "εκφυλίζεται", οι επιστήμονες, για να το πούμε αρκετά εκλαϊκευμένα έτσι ώστε να γίνει κατανοητό, έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στις διακυμάνσεις που παρουσιάζει ο αριθμός διαφορετικών τύπων κυττάρων στο αίμα μας, ξεκινώντας με μία μέτρηση που ονόμασαν Δείκτη Δυναμικής Κατάστασης του Οργανισμού (ΔΔΚΟ).

Τελικά, πόσο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος;National Cancer Institute / Unsplash

Ο συγκεκριμένος δείκτης έκανε εμφανές το ότι η ανθεκτικότητα του ανθρώπινου σώματος μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, κάτι το οποίο εξηγεί και το ότι, καθώς μεγαλώνουμε, μας παίρνει περισσότερο καιρό το να ανανήψουμε από κάποια ασθένεια ή έναν τραυματισμό.

Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι κάποια στιγμή στο μέλλον κατά τη διάρκεια της ζωής μας θα μπορούμε να αποφύγουμε τις ασθένειες, τις καταστροφές και τα ατυχήματα, ο ΔΔΚΟ καθίσταται ένας αξιόπιστος μετρητής για την πρόβλεψη του πότε η "ανθεκτικότητα" του ανθρώπινου σώματος εξαντλείται.

 > Διάβασε ακόμα: Blue Zone Diet, η διατροφή που εμπνέεται από την Ικαρία

Η επιστημονική μέθοδος

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές στο άρθρο τους, έφτασαν σε ένα σημείο καμπής ανάμεσα στα 120 και τα 150 χρόνια, το οποίο σχετίζεται με την  πλήρη απώλεια της ανθεκτικότητας. Κι αυτό αφού μελέτησαν μετρήσεις στα κύτταρα του αίματος πάνω από μισό εκατομμυρίου ανθρώπων (τις οποίες απέσπασαν από βάσεις ερευνητικών δεδομένων στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία) και συνδυάζοντάς τες με τη μελέτη της βηματομέτρησης 4.532 ατόμων, ως δείκτη του βαθμού εξασθένισης της φυσικής τους κατάστασης.

 > Διάβασε ακόμα: Ikigai, το ιαπωνικό μυστικό της μακροζωίας

Γήρανση με σημεία καμπής στα 35 και τα 65 έτη

Η έρευνα βρήκε ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο. Ότι υπάρχουν δύο "κορυφώσεις" στην πορεία της γήρανσης. Μία πρώτη στην ηλικία των 35 περίπου ετών και μία δεύτερη σε αυτή των 65. Και οι δύο αριθμοί παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο πρώτος αντιστοιχεί στην ηλικία που κατά μέσο όρο αποσύρονται οι κορυφαίοι αθλητές και ο δεύτερος σε αυτή που συνταξιοδοτούνται οι "κανονικοί" άνθρωποι.

Από: Esquire IT

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτή η Porsche 917 Le Mans κρύβει ένα μυστικό

Μια πραγματική ευκαιρία είναι η Porsche 917 Le Mans που πωλείται στο Bring a Trailer γιατί κοστίζει 11.000 ευρώ (προς το παρόν) αλλά δεν είναι μόνο αυτό που βλέπεις.

Γραφει TopGear

Πόσο εφικτή είναι η μεγαλύτερη διάρκεια στο κρεβάτι

Η επιβράδυνση της εκσπερμάτωσης αυξάνει τον χρόνο της απόλαυσης.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Αποχαιρετάμε τους αληθινούς κοιλιακούς και υποδεχόμαστε τους 'ψεύτικους'

Όλο και περισσότεροι άντρες πληρώνουν για να σμιλέψει τους κοιλιακούς τους ένας χειρουργός.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Η ζωή του Warren Beatty μέσα από φωτογραφίες

Το φωτογραφικό άλμπουμ της ζωής του Warren Beatty είναι γεμάτο μοναδικές εικόνες αμερικανικής γοητείας.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αμαρτίες γονέων Elon Musk και Grimes παιδεύουσι τέκνον

Οι δυο τους αποφάσισαν να αλλάξουν το όνομα της κόρης τους, λες και δεν ήταν ήδη δύσκολο.

Το καλάθι του νονού περιέχει αυτά τα αυτοκίνητα

Θέλουμε και εμείς να φέρει κάτι ο νονός μας και συγκεκριμένα θέλουμε αυτά τα αυτοκίνητα που θα δεις. Είναι για όλα τα γούστα και τα βαλάντια.

Γραφει TopGear