Πώς μπορείς να χάσεις λίπος ενώ χτίζεις μύες

Η Fitness Consultant Ιωάννα Λαουμτζή γράφει στο Esquire για το πώς μπορείς να δομήσεις μύες, καίγονται παράλληλα το λίπος.

Αρκούν μόνο προπόνηση και διατροφή για να χάσεις λίπος και ταυτόχρονα να χτίσεις μύες; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η απώλεια βάρους και λίπους είναι κάτι που ο καθένας επιθυμεί. Για να χάσεις βάρος και να χτίσεις μυϊκή μάζα, πρέπει να επικεντρωθείς σε ένα θερμιδικό έλλειμμα, ενώ παράλληλα πρέπει να παρέχεις στο σώμα σου τα σωστά διατροφικά και προπονητικά  στοιχεία για την αύξηση μυϊκής μάζας. Πώς μπορείς  λοιπόν να χτίσεις μυϊκή μάζα ενώ χάνεις λίπος;

Πάμε να δούμε μερικά tips ώστε να το πετύχεις.

Αργά και σταθερά 

Μην μπεις στην παγίδα θέσεις έναν συγκεκριμένο αριθμός κιλών μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα. Φυσικά, αν κόψεις απότομα τις θερμίδες που προσλαμβάνεις ημερησίως θα χάσεις λίπος (για μικρό χρονικό διάστημα), αλλά αυτή η επιλογή θα έχει κάποιο κόστος. Όταν χάνεις απότομα λίπος, χάνεις επίσης μυϊκή μάζα.

> Διάβασε ακόμη: Ασφαλής επιστροφή στο γυμναστήριο, σε απλά βήματα

Άλλο ένα σημαντικό πρόβλημα, είναι πως μειώνεται ο μεταβολικός ρυθμός σου. Και αυτό σίγουρα δεν το θέλεις. Δεν πρέπει να δημιουργείς θερμιδικό έλλειμμα για να κάψεις το λίπος. Το σώμα σου χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργεί σωστά. Καθένας χάνει/καίει με διαφορετικό ρυθμό. Επικεντρώσου στο να χάνεις περίπου 1% του σωματικού σου βάρους ανά βδομάδα. Δηλαδή αν είσαι 80 κιλά, βάλε στόχο να χάνεις περίπου 800 γρ./ εβδομάδα.

> Διάβασε ακόμη: Μπορείς όντως να γυμνάσεις ολόκληρο το κορμί σου μέσα σε 14 λεπτά;

Κάνε βάρη

Προφανώς, για να έχεις αυξημένη μυϊκή μάζα πρέπει να κάνεις βάρη. Ο καλύτερος τρόπος για να κάψεις θερμίδες και να χτίσεις μυϊκή μάζα είναι ένα καλό πρόγραμμα με βάρη. Ένα πρόγραμμα αντιστάσεων εξυπηρετεί κυρίως τη διατήρηση της μυϊκής και οστικής μάζας. Φτιάξε το πρόγραμμα που σου ταιριάζει μαζί με τον προπονητή σου και ακολούθησε τις οδηγίες του ανελλιπώς. Να θυμάσαι πως ένα δυνατό μυϊκό σύστημα καίει πολύ περισσότερες θερμίδες ακόμα και σε συνθήκες ηρεμίας.

> Διάβασε ακόμη: Πώς θα προπονηθείς στην παραλία σαν να βρίσκεσαι στο γυμναστήριο

Κατανάλωσε περισσότερη πρωτεΐνη 

Μπορεί να είναι προφανές αλλά αν θέλεις να χτίσεις περισσότερη μάζα, πρέπει να φας περισσότερη πρωτεΐνη. Το μυϊκό σύστημα απαιτεί πρωτεΐνη για ανάπτυξη και αποκατάσταση. Προσπάθησε να καταναλώνεις τουλάχιστον 2,2 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε σου σωματικό κιλό. Αν πχ είσαι 70 κιλά, θα πρέπει να στοχεύεις στο να τρως -το λιγότερο- γύρω στα 150 γραμμάρια πρωτεΐνης/ημέρα.

Καλές πηγές πρωτεΐνης

  • Γιαούρτι
  • Στήθος κοτόπουλο
  • Στήθος γαλοπούλας
  • Αυγά
  • Cottage cheese
  • Κινόα
  • Ρεβίθια
  • Γάλα 
  • Αμύγδαλα
  • Βρώμη

Καλά αποθέματα βιταμίνης D

Το να περνάς όλη σου την ημέρα στο γραφείο ή στο σπίτι, πιθανώς σημαίνει ότι δε λαμβάνεις την ηλιακή ακτινοβολία που χρειάζεσαι. Δε λαμβάνεις δηλαδή την απαραίτητη δόση βιταμίνης D, που είναι υπεύθυνη για την απορρόφηση διάφορων μετάλλων όπως το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το φωσφορικό άλας και άλλα σημαντικά αποτελέσματα για το σώμα.

> Διάβασε ακόμη: Πώς θα αδυνατίσεις απλά περπατώντας

Πιο συγκεκριμένα, η βιταμίνη D είναι η πιο σημαντική βιταμίνη για το χτίσιμο μυϊκής μάζας.

Η βιταμίνη D μπορεί να βρεθεί σε τρόφιμα όπως:

  • Τόνος
  • Σκουμπρί
  • Σολομός
  • Κρόκος αυγών
  • Τυρί
  • Γάλα σόγιας

Συμπληρώματα;

Τα κατάλληλα διατροφικά συμπληρώματα μπορούν να βελτιώσουν τα οφέλη μιας σωστής προπόνησης και μιας υγιούς/προσαρμοσμένης διατροφής.

> Διάβασε ακόμη: Διαδεδομένοι μύθοι για το τρέξιμο

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το διατροφικό συμπλήρωμα που κρίνεις ότι έχεις περισσότερο ανάγκη ώστε να αυξήσεις τα μυϊκά σου κέρδη και να μειώσεις το σωματικό λίπος. Για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα συμβουλεύσου έναν διατροφολόγο. 

Οι έρευνες 

Πώς μπορείς να χάσεις λίπος ενώ χτίζεις μύεςΠρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση 30 γρ. πρωτεΐνης ορού γάλακτος (15 γρ. απαραίτητων λιπαρών οξέων) πριν και μετά από την άσκηση μπορεί να αυξήσει τη μυοσύνθεση κατά 400%. Άλλη έρευνα κατέδειξε ότι η κατανάλωση αθλητικού ποτού πλούσιου σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, αμέσως μετά την προπόνηση, μπορεί να αυξήσει τη μυοσύνθεση σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σύγκριση με την κατανάλωσή του αρκετές ώρες μετά.

Μετέπειτα, μετα-προπονητικά γεύματα καλό είναι να περιέχουν συνδυασμό υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών και σύνθετων υδατανθράκων.

 


Info

Η Ιωάννα Λαουμτζή είναι Fitness Consultant και Founder του IL Exclusive Fitness/ Personal Training  Gym.

www.ioannalaoumtzi.gr 

Instagram: il_ioanna_laoumtzi

LinkedIn: Ioanna Laoumtzi

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η Sophia Bush έκανε coming out ως queer και πλέον 'μπορεί να αναπνεύσει'

Η Brook Davis του One Tree Hill μίλησε ανοιχτά για τη σεξουαλικότητά της σε πρόσφατη συνέντευξή της.

Γραφει Γεωργια Πρεζα

Τρομάξαμε με το πόσο κοστίζει το πασχαλινό τραπέζι φέτος

Άσε τα μαθηματικά, σου έχουμε τις απαντήσεις που ψάχνεις.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Βρήκαμε το νέο μας είδωλο: Αμερικανός μεσήλικας έβγαλε 100.000 δολάρια παίζοντας Candy Crush

O Jay Simunovich είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής του παιχνιδιού - και της καρδιάς μας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Είναι ωραίο να σε γλείφει ο σκύλος σου, αλλά ίσως είναι επικίνδυνο

Να και κάτι που πραγματικά, δε μας απασχολούσε. Μέχρι σήμερα δηλαδή.

Γραφει Γιαννης Σπανος