Πριν μιλήσουμε για το προσδόκιμο της ανθρώπινης ζωής και τη μακροβιότητα, θα πρέπει να κάνουμε μία αναφορά στη Jeanne Calment, μία γυναίκα που γεννήθηκε στην Αρλ της νότιας Γαλλίας το 1875 και πέθανε στην ίδια πόλη το 1997. Κάτι που σημαίνει ότι έζησε 122 χρόνια, δηλαδή υπήρξε το μακροβιότερο ανθρώπινο ον που έζησε ποτέ στον κόσμο, τουλάχιστον όσον αφορά τις επίσημες και με βεβαιότητα καταγραφές. Η κυρία Calment οδηγούσε το ποδήλατό της μέχρι να φτάσει τα 100 και έκοψε το κάπνισμα στα 118.

Μέχρι πόσα χρόνια μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος;

Ενώ μπορούμε με ευκολία να βρούμε τον μέσο όρο του προσδόκιμου της ζωής μας, είναι πιο δύσκολο το να υπολογίσουμε το μέγιστό της όριο, αν και γνωρίζουμε ότι π.χ. στην Ικαρία, τη Σαρδηνία ή την Ιαπωνία, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι "αιωνόβιοι" απ' ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου. Μία πρόσφατη έρευνα, όμως, έδειξε ότι μπορούμε να φτάσουμε όχι απλώς τα 100, αλλά τα 150.

 > Διάβασε ακόμα: Τελικά, πόσο μπορεί να ζήσει ο άνθρωπος;

Lucy Lambriex / Getty Images

Ο Δείκτης Κατάστησης Δυναμικών Οργανισμών

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, υπάρχει μία παράμετρος που ονομάζεται Δείκτης Κατάστασης Δυναμικών Οργανισμών, η οποία μας επιτρέπει να υπολογίσουμε την ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να διατηρεί την ομοιόστασή του, δηλαδή να διατηρεί σχετικά σταθερές τις συνθήκες στο εσωτερικό του ανεξάρτητα από τις συνθήκες του εξωτερικού περιβάλλοντος στο οποίο ζει.

Για τη διεξαγωγή της συγκεκριμένες έρευνας, οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα αίματος από περισσότερους από 70.000 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν ηλικία άνω των 85 ετών και μελέτησαν τις βραχυπρόθεσμες αλλαγές στα κύτταρα του αίματός τους.

Ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα ενός ανθρώπου μπορεί να υποδείξει το επίπεδο της φλεγμονής που υπάρχει στο σώμα του, ενώ ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων το ρίσκο που διατρέχει για κάποια καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη βλάβη όπως είναι η απώλεια μνήμης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν, τουλάχιστον στη θεωρία, ανεξαρτήτως από το επίπεδο υγείας και από τη γενετική προδιάθεση, η αντίσταση στη γήρας και τον θάνατο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 150 χρόνια.

 > Διάβασε ακόμα: Ikigai, το ιαπωνικό μυστικό της μακροζωίας

Πόσο σύντομα, όμως, θα μπορέσουμε να αγγίξουμε αυτό το όριο; Λαμβανομένης υπόψη της ιατρικής προόδου και της επέκτασης του προσδόκιμου ζωής από χρόνο σε χρόνο, σε περίπου τρεις αιώνες από τώρα, θα μπορούμε όλοι να ζούμε 150 χρόνια.

Από: Esquire IT