Από τι κινδυνεύεις αν τρέχεις πολύ

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πολλές ώρες τρέξιμο την εβδομάδα συνδέονται με υψηλότερα ποσοστά πρόωρων θανάτων. Αλλά γιατί;

Την ώρα που οι περισσότεροι πασχίζουν να εξασφαλίσουν χρόνο για να αθληθούν λίγο παραπάνω μια έρευνα Δανών ερευνητών φέρνει περίπου τα πάνω - κάτω. Αν ενδιαφέρεσαι για την υγεία και τη μακροζωία σου, πιθανώς να έχεις κάνει λίγο - πολύ μέρος της καθημερινότητάς σου το τρέξιμο. Αν μένεις στο λίγο, μάλλον καλό κάνεις στον εαυτό σου. Γιατί το πολύ τρέξιμο, σύμφωνα με μελέτη Δανών ερευνητών, σκοτώνει.

Οι ερευνητές μελέτησαν 1.098 υγιείς δρομείς και άλλους 3.950 υγιείς αλλά …τεμπέληδες άνδρες, για μια περίοδο 12 ετών. Όσοι έκαναν μέτριο τζόκινγκ είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, ενώ εκείνοι που είτε έτρεχαν περισσότερο από τέσσερις ώρες την εβδομάδα είτε δεν έτρεχαν καθόλου (κι ούτε καν γυμνάζονταν) είχαν τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων. Αυτό το συμπέρασμα, έκανε το Διαδίκτυο να πάρει φωτιά. Και τους συστηματικούς δρομείς να βράζουν από οργή.

Την ώρα που πάρα πολλοί άνδρες παραπονιούνται ότι θα ήθελαν να είχαν περισσότερο χρόνο στην ημέρα τους για να αθληθούν λίγο παραπάνω, ήρθε αυτή η δανέζικη έρευνα να φέρει τα πάνω - κάτω.

Από τι κινδυνεύεις αν τρέχεις πολύiStock

"Δεν χρειάζεται να προπονούμαστε σκληρά για να έχει η άσκηση θετική επίδραση στην υγεία μας. Και, σίγουρα, δεν θα πρέπει να τρέχουμε συχνά μαραθώνιους. Κι αν μέχρι χθες δεν υπήρχαν επίσημες αναφορές και συστάσεις για το ανώτατο όριο ασφαλούς εκγύμνασης, σήμερα ανακαλύψαμε μια" δήλωσε στο BBC News ο Jacob Lewis Merrot, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Νοσοκομείου Frederiksberg της Κοπεγχάγης, που έκανε την έρευνα.

Αν όλο αυτό σου ακούγεται λίγο ύποπτο, δεν είσαι ο μόνος

Μελετώντας σε βάθος τα στοιχεία της μελέτης, ανακαλύπτουμε ότι καταγράφονται δυο θάνατοι αρχαρίων δρομέων σε μια ομάδα από 36, οι οποίοι έτρεχαν εντατικά. Η σύσταση "το πολύ τρέξιμο σκοτώνει" έχει μια δικαιολογία στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά μήπως θα έπρεπε να λέει "το πολύ τρέξιμο σκοτώνει έναν αρχάριο"; Έτσι, ίσως τα συμπεράσματα να ήταν πιο αληθοφανή.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΡΕΞΙΜΟ

"Κι όμως, ακόμη και στους επαγγελματίες δρομείς, η μακροχρόνια υπερβολική άσκηση μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα όπως η συσσώρευση ιζημάτων ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς, η διαστολική δυσλειτουργία και η δυσκαμψία των αρτηριακών τοιχωμάτων" επιμένουν οι Δανοί επιστήμονες.

Η συνέχεια στο gr.AskMen.com

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου