Περισσότερος ύπνος, καλύτερο τρέξιμο

Η συνάρτηση που λειτουργεί προς όφελος της επίδοσής σου, υπό προϋποθέσεις

Γράφει: Γιάννης Σπανός 21 Μαρτίου 2022

Όταν ήμουν φοιτητής, χωρίς επαγγελματικές υποχρεώσεις ή deadlines πάνω από το κεφάλι μου, ξημεροβραδιαζόμουν στα γυμναστήρια και κοιμόμουν δέκα ώρες τη μέρα. Σαν τον παλιό μου εαυτό, στο περίπου, λειτουργεί και ο Κενυάτης μαραθωνοδρόμος Eliud Kipchoge, κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ στον μαραθώνιο, με χρόνο 2 ώρες, 1 λεπτό και 39 δευτερόλεπτα. Πρόσφατα αποκάλυψε ότι κοιμάται 10 ώρες κάθε μέρα, 8 το βράδυ και δύο όσο έξω έχει ήλιο. Συνδέεται, λοιπόν, η επίδοση στο τρέξιμο με τον ύπνο;

Ύπνος και αθλήματα αντοχής

Τι αντίκτυπο έχει ένας 'καλός ύπνος' στις επιδόσεις των αθλητών αντοχής; Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Medicine & Science in Sports & Exercise, μια ομάδα επιστημόνων της άσκησης από την Αυστραλία και τη Σιγκαπούρη εξέτασε τα αποτελέσματα τόσο της παράτασης όσο και του περιορισμού του ύπνου, κατά τη διάρκεια τριών νυχτών, στους αγώνες ποδηλασίας αντοχής.

Περισσότερος ύπνος, καλύτερο τρέξιμοiStock

Οι ερευνητές, λοιπόν, 'στρατολόγησαν' εννέα αγωνιστικούς ποδηλάτες και τριαθλητές και τους έθεσαν σε μια δοκιμασία αντοχής, ενώ έλεγχαν τον βραδινό τους ύπνο.

Στην αρχή τους επέτρεψαν τις συνηθισμένες 6,5 με 7 ώρες ύπνου τους, στη συνέχεια επέκτειναν τις ώρες ύπνου κατά 30% (8 ώρες κι ένα τέταρτο με 8μιση ώρες ύπνου) και, τέλος, τις μείωσαν κατά 30% (με αποτέλεσμα οι αθλητές να κοιμούνται για λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα).

Σε σύγκριση με τη μέση επίδοσή τους όταν κοιμούνταν τις συνηθισμένες ώρες τους, οι συγκεκριμένοι αθλητές ήταν κατά 3% πιο αργοί μετά από δύο μόλις νύχτες περιορισμού του ύπνου τους. Αντίθετα, όταν κοιμόντουσαν παραπάνω, ήταν κατά 3% (πάλι) πιο γρήγοροι.

> Διάβασε ακόμα: Τα οφέλη του τρεξίματος στο κρύο

Κάτι που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι αθλητές ανέφεραν ότι δεν ένιωσαν κάποια διαφορά ως προς την καταπόνηση. Η δοκιμασία τούς φάνηκε και τις τρεις φορές το ίδιο σκληρή. Παρόλα αυτά, η διάθεση και η ψυχοκινητική τους εγρήγορση ήταν βελτιωμένη όταν είχαν κοιμηθεί παραπάνω και σε χειρότερη κατάσταση όταν είχαν κοιμηθεί λιγότερο.

Δεν υπάρχουν μακροχρόνια οφέλη

Ο πολύς ύπνος, βέβαια, μακροχρόνια, δεν δείχνει να έχει οφέλη. Κι αυτό γιατί παρότι, παροδικά, βελτιώθηκε η επίδοση των αθλητών όταν κοιμόντουσαν περισσότερο απ' όσο συνήθιζαν, μετά από λίγο η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του ύπνου τους 'έπεσε'.

> Διάβασε ακόμα: Πράγματα που δεν πρέπει να κάνεις ποτέ μετά το τρέξιμο

Αυτό που γνωρίζουμε, επίσης, είναι ότι πολλοί αθλητές δεν καταφέρνουν να κοιμηθούν, σταθερά, για περισσότερες από οκτώ ώρες. Ακόμα και οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου συχνά κοιμούνται για λιγότερες από εφτά ώρες τη νύχτα, εξαιτίας των προκλήσεων που τους θέτουν οι προπονήσεις, ο ανταγωνισμός, τα ταξίδια και το άγχος.

Οπότε, εσύ που απλώς τρέχεις και μαζί σου τρέχουν και όλες οι υποχρεώσεις της ζωής σου, αντί να πιέζεσαι για να κοιμηθείς περισσότερο, απλώς απόλαυσε τον ύπνο όταν μπορείς και χρησιμοποίησέ τον, όποτε σε παίρνει, ως μυστικό όπλο για τις προπονήσεις σου, π.χ. πριν από έναν μεγάλο αγώνα.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

H Lamborghini και οι 'ήρωες των καλωδίων' στην Ουκρανία

Το προσωπικό της Leoni κάνει τεράστιες θυσίες για να συνεχίσει να κινείται η παραγωγική διαδικασία.

Γραφει TopGear

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αποκτούν δεύτερη ζωή

Πώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποκτήσουν δεύτερη ζωή -ίσως και στο σπίτι σου- και δεν θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή.

Γραφει TopGear

Η αγάπη του Σταύρου Ξαρχάκου για τη μουσική δεν έχει όρια

Ο Σταύρος Ξαρχάκος συγκινεί καθώς διήθυνε παιδιά που έπαιζαν μουσική σε ταβερνάκι της Σύρου.

H πολυτελής έπαυλη του Bruce Willis στα Turks & Caicos

Πού αποφάσισε να επενδύσει την περιουσία του o Bruce Willis, λίγο μετά την απόσυρσή του.

H BMW M4 GT4 συζητιέται πολύ, δικαίως

Οι εικόνες του νέου αγωνιστικού της BMW "κόβουν την ανάσα".

Γραφει TopGear