Τα κατοικίδια ωφελούν σοβαρά την υγεία

Κι όμως, δεν πρόκειται για εικασίες ούτε σενάριο που αναπαράγουν οι λάτρεις των ζώων.

Γράφει: Esquire Editors 23 Μαρτίου 2022

Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο ζώο ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία, καθώς μειώνει τα επίπεδα του άγχους, εξαλείφει το αίσθημα της μοναξιάς, βοηθά στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και ανεβάζει την αυτοπεποίθηση. 

Τα κατοικίδια ανέκαθεν αποτελούσαν πηγή χαράς και ευτυχίας, ενώ οι κοινωνικοί περιορισμοί των προηγούμενων μηνών αποτέλεσαν για πολλούς αφορμή να αποκτήσουν ένα ζωάκι. Πέρα από αυτό όμως, σε... κανονικές συνθήκες τα κατοικίδια μας προσφέρουν την αίσθηση της αγάπης και της σύνδεσης και μας δυναμώνουν με πολλούς τρόπους:

Μας ηρεμούν και μας προστατεύουν από ασθένειες

Έχει αποδειχτεί ότι τα κατοικίδια έχουν θεραπευτικές ιδιότητες επάνω μας. "Τα χάδια με έναν σκύλο για 10 μόλις λεπτά μειώνουν το άγχος" υποστηρίζει η Deborah Linder, κτηνιατρική διατροφολόγος στο Tufts Institute for Human-Animal Interaction. Έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η αλληλεπίδραση με κατοικίδια μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Το να περνάς χρόνο με το κατοικίδιό σου μπορεί, επίσης, να μειώσει την αγχώδη διαταραχή και την κατάθλιψη.

Έχει διαπιστωθεί ότι απλώς και μόνο η παρουσία ενός ζώου μπορεί να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα ενός ανθρώπου κάνοντάς τον να χαμογελά και να γελά περισσότερο, απελευθερώνοντας ενδορφίνες. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι το γουργούρισμα της γάτας δημιουργεί δονήσεις που κυμαίνονται από 25 έως 150 Hz, συχνότητες που είναι θεραπευτικές για αρκετές ασθένειες. Ειδικότερα, μειώνει το άγχος, τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, την αρτηριακή πίεση και καταπραΰνει τα συμπτώματα της δύσπνοιας, ενώ βοηθά στη θεραπεία λοιμώξεων και φλεγμονής.

Η συνέχεια στο Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.