5 τακτικές για απόλυτη ηρεμία

Χαλάρωσε μέσα σε 5-30 λεπτά με αναπνοές, διάβασμα, τρέξιμο και άλλες δύο τεχνικές.

Όσα σε αγχώνουν, αν τα δεις στις πραγματικές τους διαστάσεις, μπορεί να μην αποτελούν καν πρόβλημα. Πώς μπορείς, όμως, να εκλογικεύσεις όσα σε κάνουν να νιώθεις ότι το σύμπαν γύρω σου διαλύεται; Με σωστές τεχνικές που, αν τις εφαρμόσεις σωστά, θα 'καθαρίσουν' το μυαλό σου, χαρίζοντάς σου την απόλυτη ηρεμία που έχεις ανάγκη για να αντιμετωπίσεις μια ζωή που ενίοτε οι απαιτήσεις της είναι σκληρές μαζί σου.

Ανάπνευσε σωστά για 5 λεπτά

Αν είσαι συνέχεια στην πρίζα το πιο πιθανό είναι να μπλοκάρει η πρώτη από τις ζωτικές σου λειτουργίες, η αναπνοή. Αρχίζεις να νιώθεις ότι δεν υπάρχει αρκετός αέρας γύρω σου, κάτι που με τη σειρά του συχνά προκαλεί την αίσθηση ότι σου κόβεται η ανάσα, αλλά και ταχυκαρδίες.

Εκεί έρχεται να σώσει τα πράγματα η διαφραγματική αναπνοή. Μπορείς να πάρεις μια ιδέα για το τι εστί, πηγαίνοντας σε ένα ήσυχο μέρος, κλείνοντας τα μάτια σου, βάζοντας το ένα σου χέρι στο στομάχι και το άλλο στο στήθος σου, στη συνέχεια αναπνέοντας ενώ παρατηρείς την κοιλιά σου που γεμίζει με αέρα, ο οποίος στη συνέχεια βγαίνει από το στόμα σου. 

Αυτή η διαδικασία χαλαρώνει το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο ελέγχει τα συμπτώματα του άγχους. Δοκίμασέ τη για τουλάχιστον 5 λεπτά.

Χάζεψε παλιές φωτογραφίες για 5 λεπτά

Να και κάτι που δεν περίμενες να διαβάσεις. Το κινητό σου τηλέφωνο μπορεί να σε κάνει να ηρεμήσεις. Το να χαζεύεις παλιές φωτογραφίες σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα, κάποιες φορές επειδή οι εικόνες που βλέπεις σε κάνουν να γελάσεις, κάποιες άλλες επειδή σου φέρνουν στον νου καλές αναμνήσεις, με αποτέλεσμα ο οργανισμός σου να αρχίσει να παράγει ενδορφίνες, δηλαδή τις ορμόνες που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά.

> Διάβασε ακόμα: Τα οφέλη του να κοιμάσαι γυμνός

Διάβασε για 10 λεπτά

Σύμφωνα με πολλές επιστημονικές έρευνες, το διάβασμα μυθιστορημάτων σε ηρεμεί γιατί σε κάνει να βάλεις τον εαυτό σου στη θέση των ηρώων τους, να φανταστείς μια ζωή αλλιώτικη και να ξεφύγεις από την πραγματικότητα.

5 τακτικές για απόλυτη ηρεμία iStock

Πέρνα 10-15 λεπτά, ακίνητος, σε στάση πτώματος

Αν έχεις κάνει έστω μία φορά στη ζωή σου γιόγκα, τότε θα γνωρίζεις ότι αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντίδοτα στο άγχος και το στρες. Κι αυτό γιατί σε βοηθάει να χαλαρώσεις και να αποστασιοποιηθείς από τα πράγματα.

Η στάση που σου προτείνουμε να δοκιμάσεις είναι αυτή του πτώματος ή, αλλιώς, η Savasana, που, συνήθως, με αυτή κλείνουν οι συνεδρίες γιόγκα. Για να την εκτελέσεις, ξάπλωσε στο έδαφος, βάλε τα χέρια σου στα πλαϊνά σου με τις παλάμες προς τα πάνω, κλείσε τα μάτια σου και προσπάθησε να χαλαρώσεις 'ελέγχοντας' κάθε μέλος του σώματός σου, από το μεγάλο δάχτυλο της πατούσας σου μέχρι το κεφάλι σου, ενώ παίρνεις βαθιές αναπνοές. Στη συνέχεια 'ξύπνα', σκανάροντας με 'αντίστροφη πορεία' τα μέλη του σώματός σου.

> Διάβασε ακόμα: 8 life hacks για λιγότερο άγχος

Τρέξε για 30 λεπτά

Νιώθεις ότι ο κόσμος γύρω σου καταρρέει; Ρίξ' το στο τρέξιμο, για μισή ώρα. Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το τρέξιμο είναι η πιο αποτελεσματική δραστηριότητα για να ρίξεις τα επίπεδα του στρες που βιώνεις. Το τρέξιμο αυξάνει τη σεροτονίνη, τον νευροδιαβιβαστή από τον οποίο εξαρτάται η καλή σου διάθεση και που κοντρολάρει τον κιρκάδιο ρυθμό σου, την αίσθηση της πείνας και τον ύπνο.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αυτό το παράξενο βιντεοπαιχνίδι θυμίζει ταινία του Wes Anderson

Ονομάζεται Harold Halibut και χρειάστηκαν περισσότερα από δέκα χρόνια για τη δημιουργία του.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Μήπως τόσο καιρό βουρτσίζεις τα δόντια σου με λάθος τρόπο;

Στο TikTok λένε πως πρέπει να κάνεις κάτι που, τουλάχιστον εμείς δε σκεφτήκαμε ποτέ.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Πόσους φίλους χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι, σύμφωνα με το Harvard

Ναι, οι κοινωνικές σχέσεις αποτελούν βασικό παράγοντα για την ευτυχία και την ευημερία.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο James Hetfield των Metallica έκανε τατουάζ με τις στάχτες του Lemmy των Motorhead

Τι εννοείς δεν είναι αυτός τρόπος για να τιμήσεις τους φίλους σου;

Γραφει Γιαννης Σπανος

H άβαφη Megan Fox προκαλεί αντιδράσεις. Αλλά γιατί;

Εμάς πάντως μας αρέσει φυσική - αν και δεν πέφτει σε κανέναν λόγος για το τι θέλει η ίδια.

Γραφει Πωλινα Φραγκου