Doomscrolling, μία νέα επικίνδυνη συνήθεια

Πώς θα προστατεύσουμε την ψυχική μας υγεία κόντρα στη σύγχρονη ζωή.

Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε άνθρωπος στον κόσμο που είχε πρόσβαση στα social media και στις ενημερωτικές πλατφόρμες και δεν υιοθέτησε τη συνήθεια του doomscrolling. Όπως μαρτυρά η λέξη πρόκειται για το σκρολάρισμα στο feed και στα sites ενημέρωσης, με τη διαφορά πως η συνήθεια αυτή λαμβάνει αρνητικό πρόσημο από τη στιγμή που έχει μετατραπεί σε πρακτική απορρόφησης ειδήσεων που κάνουν κακό στην ψυχική μας υγεία.

Η επικίνδυνη συνήθεια της νέας εποχής

Ιδιαίτερα με την ξαφνική εμφάνιση του κορονοϊού και τον εγκλεισμό, τα περιστατικά βίαιου ρατσισμού, τα γεγονότα από τους πολέμους στον παγκόσμιο χάρτη, των οποίων γίναμε μάρτυρες, η επιθυμία για απαντήσεις και για ενημέρωση οδήγησε σε έναν φαύλο κύκλο, με την ψυχική μας υγεία και τη διάθεσή μας να δέχονται ένα μεγάλο πλήγμα. Όπως αναφέρει η Bethany Baker, digital-wellness expert, το κυνήγι της αλήθειας δεν κάνει μόνο κακό στην υγεία μας, αλλά ξεκινά και έναν νέο κύκλο που περιλαμβάνει μία αέναη κατανάλωση ειδήσεων που μπορεί να γίνει τοξική.

Σύμφωνα με μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Pennsylvania που διεξήχθη τον Αύγουστο του 2020, αναλύοντας τη χρήση στα social media 320 συμμετεχόντων από τη Wuhan, τα αποτελέσματα απέδειξαν πως περισσότεροι από τους μισούς βίωσαν κατάθλιψη.

Η συνέχεια στο Shape.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

5 πράγματα που θα αυξήσουν το πάθος στη σχέση σου

Μην αγχώνεσαι για τίποτα. Σου έχουμε τη λύση ακόμα και αν νομίζεις πως το παιχνίδι έχει τελειώσει.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Ο Novak Djokovic αφήνει σιγά σιγά τη ρακέτα και πιάνει το κρασί

Μία νέα καριέρα περιμένει τον Nole όταν και αν αποφασίσει να αποσυρθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Λίγη ακόμη Sydney Sweeney στη Χαβάη δεν έβλαψε κανέναν

Την είδαμε να κρέμεται ανάποδα από την οροφή αυτοκινήτου. Δεν περιγράφουμε άλλο.

Γραφει Πωλινα Φραγκου

Κι αν ο Elon Musk εγκαταλείψει την Tesla;

Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις που θα συζητηθούν.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Τι σχέση έχει η Julia Roberts με τον Martin Luther King;

Με αφορμή την συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας της, η Julia Roberts μοιράστηκε με τους εκατομμύρια θαυμαστές της μια άγνωστη πτυχή της προσωπικής της ζωής.