Τι να κάνεις αν μισείς τη δουλειά σου, σύμφωνα με το Harvard

Όλοι μισούμε κάποια στιγμή τη δουλειά μας, το θέμα είναι το τι πρέπει να κάνουμε αν φτάσουμε στο 'ως εδώ και μη παρέκει'.

Μισείς τη δουλειά σου; Δεν είσαι ο μόνος. Σχεδόν όλοι κάποια στιγμή στην καριέρα μας, για μία περίοδο της ζωής μας, τα παίρνουμε στο κρανίο με το αφεντικό μας, με τα καθήκοντα που μας ανατίθενται και δεν μας ταιριάζουν ή με έναν μη-συνεργάσιμο συνάδελφο που έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και με τη συμπεριφορά του προσβάλλει τη νοημοσύνη μας. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και μέσα στο παιχνίδι. Το πρόβλημα προκύπτει όταν αυτό το 'μισώ τη δουλειά μου' εκτείνεται για μεγάλες χρονικές περιόδους ή ως συναίσθημα γίνει τόσο έντονα αρνητικό που αρχίσει να επηρεάζει την ψυχική αλλά και τη σωματική υγεία μας. 

Να μείνεις ή να φύγεις; 

Πώς πρέπει να δράσεις, λοιπόν, αν νιώθεις ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς όλο αυτό το βάρος, αν σκέφτεσαι να τα παρατήσεις και να βρεις κάτι άλλο; Οι ειδικοί του Harvard Business School έχουν κάποια tips να σου δώσουν τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλήξεις στο αν αξίζει να κάνεις την πάπια ή να προσπαθήσεις να βελτιώσεις τις συνθήκες και να μείνεις εκεί που είσαι ή, τέλος, αν πρέπει να παραιτηθείς για να αναζητήσεις μια δουλειά που να σε κάνει πιο ευτυχισμένο. Ας δούμε, λοιπόν, τα πράγματα αναλυτικά.

Παρέμεινε ρεαλιστής

Είναι σημαντικό να έχεις συνειδητοποιήσει σε αυτή τη ζωή ότι σχεδόν καμία δουλειά δεν είναι τέλεια όλη την ώρα. Παντού προκύπτει ένα κάποιο δράμα, παντού με κάποιον από την ομάδα σου δεν θα ταιριάζεις, είτε γιατί εκείνος είναι ΠΑΟ κι εσύ Ολυμπιακός, είτε για πιο σοβαρούς λόγους.

Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να λάβεις υπόψη σου πριν καταθέσεις την παραίτησή σου είναι το αν η δουλειά που κάνεις, παρά τους όποιους εκνευρισμούς προκύπτουν, συνεχίζει να σε εξελίσσει ως άνθρωπο και επαγγελματία. Αν ναι, μείνε και πάλεψέ το.

Τι να κάνεις αν μισείς τη δουλειά σου, σύμφωνα με το Harvard iStock

Δες αν μπορείς να σώσεις την κατάσταση

Αν αυτό που σε έχει κάνει να βγεις από τα ρούχα σου είναι π.χ. οι υπερωρίες, διερεύνησε αν αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή ή αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εταιρικής κουλτούρας. Μίλα με το αφεντικό σου για να δεις μέχρι ποιο σημείο μπορείς να διαπραγματευτείς μαζί του π.χ. ένα πιο ανθρώπινο ωράριο και, αν δεις ότι δεν βλέπεις φως, καν' τη.

Διοχέτευσε τη δημιουργικότητά σου εκτός δουλειάς

Αν το πρόβλημα έχει να κάνει με την επαναληπτική φύση της εργασίας σου, με το ότι δεν είναι δημιουργική ή με το ότι αυτό που σου ζητείται να κάνεις είναι πιο κάτω από τις δυνατότητές σου και βαριέσαι τη ζωή σου, διοχέτευσε την ενέργειά σου κάπου αλλού.

Ξεκίνα ένα ενδιαφέρον χόμπι, πέρνα περισσότερο χρόνο στο γυμναστήριο ή -ακόμα καλύτερα- βρες μία part-time δουλειά, κάτι που αποτελεί κίνηση-ματ καθώς όχι μόνο μπορεί να σου επιτρέψει να δείξεις στο αφεντικό σου το τι είσαι ικανός να κάνεις, αλλά και να τον κάνεις να συνειδητοποιήσει πως με το να μη σε εκμεταλλεύεται σωστά, αν αυτό είναι το θέμα σου, ουσιαστικά επιτρέπει την απώλεια ταλέντου από την ομάδα.

Μην καις γέφυρες πίσω σου

Αν τελικά αποφασίσεις να παραιτηθείς, μην ξεχάσεις πόσο σημαντικό είναι το να διατηρήσεις καλή σχέση με όσους αφήνεις πίσω σου. Λύσε παρεξηγήσεις και δες το όλο concept όχι σαν να 'βάζεις νερό στο κρασί σου' αλλά σαν μία μορφή δημοσίων σχέσεων. Κι αυτό γιατί στα περισσότερα επαγγέλματα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που 'ανακυκλώνονται' από εταιρεία σε εταιρεία και δεν ξέρεις ούτε ποιους από τους πρώην, πλέον, συναδέλφους σου θα βρεις ξανά μπροστά σου, ούτε πότε και -το πιο σημαντικό- σε ποια θέση θα έχουν ανελιχθεί.

> Διάβασε ακόμα: Είσαι σίγουρος πως μπορείς να εμπιστευθείς το αφεντικό σου;

Κατανόησε το ρίσκο που παίρνεις

Αν δεν έχεις ήδη κινηθεί 'παρασκηνιακά' για να εξασφαλίσεις την επόμενη δουλειά σου, είσαι σίγουρος ότι θα βρεις κάτι που θα σε ικανοποιεί με το που παραιτηθείς; Επίσης, για πόσο διάστημα σε παίρνει, σε οικονομικό επίπεδο, να μείνεις εκτός αγοράς εργασίας; Αυτές είναι ερωτήσεις στις οποίες θα πρέπει να έχεις δώσει απάντηση πριν παραιτηθείς. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζεις ότι ένα μεγάλο 'ιστορικό παραιτήσεων' δεν κάνει και την καλύτερη εντύπωση όταν αναζητάς την επόμενη δουλειά σου.

> Διάβασε ακόμα: To savoir vivre της απόλυσης

Πρόσεχε το επόμενο βήμα σου

Αν τελικά παραιτηθείς, για να μην βρεθείς στην ίδια κατάσταση με αυτή που σε έφερε στα όριά σου, πρέπει να φανείς πολύ προσεκτικός με την επόμενη δουλειά σου και να ζυγίσεις τα πράγματα με προσοχή τόσο ως προς τα πού θα κατευθυνθείς για την αναζήτηση νέας εργασίας όσο και στο τι πρέπει να μετριάσεις πριν αποδεχθείς μια προσφορά που θα σου γίνει.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτή η μέθοδος των 168 ωρών

Μάθε πώς μπορείς να βελτιώσεις τη ζωή σου μέσω αυτής.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Προστατεύοντας το iPhone σου από χακάρισμα

Το λεγόμενο MFA bombing -σε απλά ελληνικά οι απόπειρες να χακάρουν το iPhone σου- φαίνεται πως είναι σε έξαρση. Εντός βλέπεις, πώς θα είσαι προετοιμασμένος.

Γραφει Παυλος Κρουστης